Görüş Bildir
Haberler
Düzenli Sindirim ve Sağlıklı Bağırsaklar İçin Neler Yapmanız Gerektiğini Biliyor musunuz?

Düzenli Sindirim ve Sağlıklı Bağırsaklar İçin Neler Yapmanız Gerektiğini Biliyor musunuz?

Huzursuz bağırsak sendromu, kabızlık, mide ekşimesi, şişkinlik gibi durumlar bazen can sıkıcı olabiliyor. Hatta bu durumları sık yaşamak mutsuzluğa bile neden olabiliyor. İkinci beyin olarak adlandırdığımız bağırsakların daha sağlıklı çalışması ve sindirimin düzenli şekilde sürdürülebilmesi için beslenmeye ve egzersiz yapmaya özen göstermemiz önemli.

Not: En doğru bilgi, tanı ve tedavi için uzmana başvurun.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İşlenmemiş ürünlerle beslenin.

1. İşlenmemiş ürünlerle beslenin.

Çok fazla işlenmiş gıda tüketimi sindiriminizi kötü etkiler. Gıda katkı maddeleri, trans yağlar ve suni tatlandırıcılar içermeyen bir beslenme düzeni, sindiriminizi iyileştirebilir ve sizi sindirim hastalıklarına karşı koruyabilir (K).

2. Lifli gıdalar tüketin.

Yüksek lif içeren beslenme, düzenli bağırsak hareketlerini teşvik eder ve sizi birçok sindirim bozukluğuna karşı koruyabilir (K).

3. Sağlıklı yağ kullanın.

Yeterli yağ alımı, bazı yağda çözünen besin maddelerinin emilimini artırır. Dahası, omega-3 yağ asitleri iltihabı azaltır, bu da iltihaplı bağırsak hastalıklarını önleyebilir. Bu yüzden yeterli ama sağlıklı yağ tüketimi önemlidir (K).

4. Bol su tüketin.

Yetersiz sıvı alımı, kabızlığın yaygın bir nedenidir. Kafeinsiz içecekler içerek ve su içeriği yüksek olan meyve ve sebzeleri tüketerek su alımınızı arttırın (K).

5. Stres yönetimi önemli

5. Stres yönetimi önemli

Stres sindiriminizi olumsuz yönde etkiler ve huzursuz bağırsak sendromu, ülser, kabızlık ve ishal ile bağlantılıdır. Stresi azaltmak, sindirim semptomlarını iyileştirebilir (K).

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yemeğinizi yerken dikkat edilecek hususlar var!

s3.amazonaws.com

Yavaş ve dikkatli yemek, sıcaklık ve tat gibi yiyeceklerin her yönüne dikkat etmek, hazımsızlık, şişkinlik ve gaz gibi genel sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir (K).

7. Uzun uzun çiğneyin.

Yiyecekleri çiğnemek daha iyi parçalanmasını, böylece daha kolay sindirilebilir hale gelmesini sağlar. Bu hareket aynı zamanda midenizdeki yiyeceklerin doğru şekilde karıştırılması için gerekli olan tükürüğü üretir (K).

8. Harekete geçin!

66.media.tumblr.com

Egzersiz, sindiriminizi düzenlemede yardımcı olur ve kabızlık semptomlarını azaltabilir. Ayrıca, enflamatuar bağırsak koşullarının önlenmesinde faydalı olabilecek enflamasyonun azaltılmasına da yardımcı olabilir.

9. Vücudunuzu dinleyin.

Açlık ve tokluk durumlarına dikkat etmemek ve aç olmadığınız halde strese bağlı abur cubur tüketmek sindirim sisteminizi olumsuz etkiler. Bir alışmaya göre endişeli olduklarında yemek yiyen insanlar daha yüksek hazımsızlık ve şişkinlik yaşamaktalar (K). Yemek yedikten sonra ara verin ve strese bağlı yemeyi sonlandırın.

10. Kötü alışkanlıklarınızdan vazgeçin.

Sigara içmek, çok fazla alkol almak ve gece geç saatlerde yemek yemek gibi kötü alışkanlıklar sindirim sorunlarına neden olabilir. Sindirimi iyileştirmek için, bu zararlı alışkanlıkları bırakmaya çalışın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
115
25
12
11
8
7
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın