Görüş Bildir
Haberler
Dünyayı Kurtaran Adam 77 Yaşında

Dünyayı Kurtaran Adam 77 Yaşında

Burçak Cürül Öztürk
06.09.2014 - 00:41 Son Güncelleme: 26.04.2022 - 14:09

Türk sinemasının efsane jönü Cüneyt Arkın 77 yaşında...

Türk sinemasının efsane jönü Cüneyt Arkın 77 yaşında...

Pek çoğumuz onun filmlerini izleyerek büyüdük, sinemanın büyüsü ile onun filmlerinde tanıştık. Kara Murat, Malkoçoğlu, Vatandaş Rıza, Komiser Cemil, Gırgır Ali ve daha yüzlerce karakteri canlandırdığı 300 filmde başrol oynadı. At bindi, kılıç kuşandı, hapishane demirleri ayırdı, metrelerce zıpladı, vurulsa da yıkılmadı... O bir yaşayan efsane, iyi ki doğdun Cüneyt Arkın!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tıp fakültesinde okudu

Tıp fakültesinde okudu

Türk Sineması'nın ünlü jönü, 1937 yılında Eskişehir'de doğdu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Arkın, mesleğini kısa bir süre yaptı.

Artist Dergisi dönüm noktası oldu

Artist Dergisi dönüm noktası oldu

1963 yılında 'Artist' dergisinin düzenlediği sinema artisti yarışmasına girdi ve birinci oldu. Ertesi yıl filmlerde küçük roller almaya başladı.

Halit Refiğ ile "Şafak Bekçileri" adlı filmin çekimleri sırasında tanıştı

Halit Refiğ ile "Şafak Bekçileri" adlı filmin çekimleri sırasında tanıştı

1963 yazında Halit Refiğ ile 'Şafak Bekçileri' adlı filmin çekimleri sırasında tanıştı. 1. Hava Üssü'nde jet savaş pilotlarının yaşamı ile ilgili bir film çeken Halit Refiğ, o sırada Hava Kuvvetleri'nde doktor olarak yedek subaylığını yapan Cüneyt Arkın'a filmdeki rollerden birini teklif etti. Ancak yönetmelikler yüzünden bu filmde rol alamadı. Aynı yılın sonbaharında Halit Refiğ 'Gurbet Kuşları' adlı filmin çekimlerine hazırlanırken askerliğini bitiren Cünety Arkın filmde rol aldı.

Asıl adı: Fahrettin Cüreklibatır

Asıl adı: Fahrettin Cüreklibatır

Asıl adı Fahrettin Cüreklibatır olan ünlü jönün ismini Artist Filminin kurucusu Recep Ekicigil, Cüneyt Gökçer'den Cüneyt; Ramazan Arkın'dan Arkın isimlerini alıp birleştirerek 'Cüneyt Arkın' ismini yarattı.

İlk filmi 'Gurbet Kuşları' oldu

İlk filmi 'Gurbet Kuşları' oldu

Gurbet Kuşları filminin finalindeki kavga sahnesi, Arkın'ın kariyerinde bir kırılma noktası oldu. İtalya'da da ilgi gördü. 'John Arkin' adıyla tanındı. Ünlü yönetmen Halit Refiğ'e göre John Wayne, Burt Lancaster seviyesinde bir oyuncuydu. Yurtdışına açılabilseydi dünyaca tanınacak bir oyuncu olabilirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Malkoçoğlu serisi zirvesi oldu

Malkoçoğlu serisi zirvesi oldu

Bir süre duygusal-romantik jön karakterlerini canlandıran Arkın, Halit Refiğ'in önerisiyle aksiyon filmlerine yöneldi. Bu dönemde İstanbul'a gelen Medrano Sirki'nde altı ay süreyle akrobasi eğitimi aldı. Burada öğrendiklerini Malkoçoğlu ve Battalgazi serilerinde beyaz perdeye aktararak, Türk sinemasına daha önce hiç örneği olmayan bir tarz getirdi. Kısa sürede avantür filmlerin en aranan oyuncusu haline geldi.

‘Dünyayı Kurtaran Adam’

‘Dünyayı Kurtaran Adam’

Cüneyt Arkın sinemasına ayrı bir renk getiren, yönetmenliğini Çetin İnanç'ın yaptığı 1982 tarihli Dünyayı Kurtaran Adam ise zamanla bir kült film haline geldi. Film aynı zamanda sinema tarihindeki en kötü 100 film arasına girmeyi de başardı.

Yaklaşık 300 filmde oynadı

Yaklaşık 300 filmde oynadı

Romantik jön filmlerle başladığı sinema yaşantısını hareketli filmlerle sürdürse de hemen her karakter role de can verdi. Kariyeri boyunca westernden komediye, macera filmlerinden toplumsal filmlere değişik türlerde filmler çekti.

Ödülü reddetti

Ödülü reddetti

12 Mart dönemi sırasında, 4. Altın Koza Film Festivali'nde (1972) jürinin ilk oylamasında Yılmaz Güney'i Baba filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu seçilmesine rağmen daha sonra siyasi baskılarla Yılmaz Güney'in yerine, ilk oylamada Yaralı Kurt filmindeki performansıyla ikinci olan Cüneyt Arkın'ı en iyi erkek oyuncu seçti. Bu karara tepki gösteren Arkın ödülü reddetti.

Birçok ödül aldı

Birçok ödül aldı
  • 1963 yılında Artist mecmuasının artist yarışmasında 1.'lik ödülü.

  • 1969 Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, İnsanlar Yaşadıkça

  • 1972 Adana Altın Koza Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu ödülü, Yaralı Kurt filmine

  • 1976 Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu ödülü, Mağlup Edilemeyenler filmi ile

  • 1999 Antalya Altın Portakal Film Festivali - Yaşam Boyu Onur Ödülü

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gülen Adam

Adam king :) Cüneyt Arkın a saygım sonsuz

Alper Metin

Asıl dünyayı kurtaran adam Arkın değil, emre itaatsizlikle bir nükleer felaketi önleyen Sovyet subayı Petrov. Blogumda ayrıntılı yazdım: http://www.celebia... Devamını Gör