Görüş Bildir
Haberler
Dünyanın En Eski Tapınağı: İnsanlık Tarihini Yeniden Yazdıran Göbeklitepe Ziyarete Açıldı

etiket Dünyanın En Eski Tapınağı: İnsanlık Tarihini Yeniden Yazdıran Göbeklitepe Ziyarete Açıldı

Şanlıurfa'da bulunan ve dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe, üzerinin çatıyla kapatılmasının ardından 18 ay sonra kapılarını yeniden ziyaretçilere açtı.

Kent merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Örencik Mahallesi yakınlarında Neolitik Çağ’a ait Göbeklitepe’de, 1995 yılında Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü iş birliğinde kazı çalışmalarına başlandı. Kazı çalışmalarında şimdiye kadar Neolitik Çağ’a ait yabani hayvan figürlü 'T' biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları ile çeşitli eserler bulundu.

Çatı çalışmaları nedeniyle kapatılmıştı

Çatı çalışmaları nedeniyle kapatılmıştı

12 bin yıllık geçmişi ile dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe, üzerine çatı ve canlandırma merkezi yapılması için 18 ay önce ziyarete kapatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Göbeklitepe’nin çatı örtüsü ve canlandırma merkezi yapımı nedeniyle 13 Haziran 2016 - 31 Aralık 2016 tarihleri arasında ziyarete kapalı olacağını duyurmuştu. Fakat daha sonra çatı koruma projesi bu tarihlerde bitirilememiş ve açılış defalarca ertelenmişti. Çelik çatı çalışmasının yüzde 80'i, bölgeye gelen ziyaretçiler için yapılan dinleme tesisinin de büyük bölümü tamamlandı ve Göbeklitepe yeniden ziyarete açıldı.

Göbeklitepe UNESCO yolunda

Göbeklitepe UNESCO yolunda

Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere birçok uluslararası kurum ve kuruluş tarafından dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Göbeklitepe’nin gelecek yılın başında asıl listeye girmesi için çalışma yürütülüyor.

Ziyarete açılan Göbeklitepe’ye bu yıl turizm sezonunda yoğun yerli ve yabancı turistin beklenildiği öğrenildi.

Ziyarete açılan Göbeklitepe’ye bu yıl turizm sezonunda yoğun yerli ve yabancı turistin beklenildiği öğrenildi.

İnsanlık tarihinde oldukça önemli bir yere sahip olan Göbeklitepe hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenleri buraya alalım 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
233
76
11
10
5
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Başar Demirsoy

http://www.diken.com.tr/alman-arkeolog-schmidtin-esi-gobeklitepe-son-iki-senedir-rant-oyuncagi-haline-geldi/

Başar Demirsoy

1. Arkeolojik araştırmalar bitmeden turizme açılarak. 2. Çevre düzenlemesi için araştırmalar beklenmeyerek. 3. Kazı çalışmalarını yürüten ekibin tecrübe ve... Devamını Gör