Görüş Bildir
Haberler
Dünya Sağlık Örgütü Uyardı: Kızamık Vakaları Dört Kat Arttı

Dünya Sağlık Örgütü Uyardı: Kızamık Vakaları Dört Kat Arttı

Yüksel Venedik
16.04.2019 - 19:01 Son Güncelleme: 16.04.2019 - 19:39

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kızamık vakalarında dünya genelinde ciddi bir artış trendi olduğunu açıkladı. 

Bu yılın ilk üç ayındaki vakaların, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre dört kat arttığının belirtildiğini raporda Kongo, Etiyopya, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Madagaskar, Myanmar, Filipinler, Sudan, Tayland ve Ukrayna en riskli ülkeler arasında gösterildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünyanın birçok ülkesinde kızamık salgını var

Dünyanın birçok ülkesinde kızamık salgını var

DSÖ tarafından hazırlanan raporda, kızamık vakalarının birçok ülkede arttığı ve salgın boyutuna geldiği ifade edildi. 

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Etiyopya, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Madagaskar, Myanmar, Filipinler, Sudan, Tayland ve Ukrayna, kızamık vakalarının en yaygın olduğu ülkeler arasında yer aldı.

2017'de 110 bin kişi hayatını kaybetti

2017'de 110 bin kişi hayatını kaybetti

Kızamığın son derece şiddetli ve en bulaşıcı hastalıklardan olduğu vurgulanan raporda, 2017 yılında dünya genelinde 110 bin kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

En büyük artış Afrika'da

En büyük artış Afrika'da

Rapora göre, dünya çapındaki kızamık vakalarının sayısı bu yılın ilk 3 ayında 170 ülkede 112 bin 163'e ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde kızamık vaka sayısının 163 ülkede 28 bin 124 olduğu anımsatılan raporda, böylelikle kızamık vakalarının 2018'in aynı dönemine göre dört kart arttığı kaydedildi.

Kızamık vakalarında Afrika'da yüzde 700, Amerika kıtasında yüzde 60, Avrupa'da yüzde 300, Doğu Akdeniz'de yüzde yüz, Güneydoğu Asya ve Batı Pasifik'te de yüzde 40 artış gözlemlendi.

'Vakaların yalnızca 10'da 1'i raporlanıyor, gerçek durum çok daha vahim'

'Vakaların yalnızca 10'da 1'i raporlanıyor, gerçek durum çok daha vahim'

Örgüt tarafından, dünyadaki kızamık vakalarının yalnızca 10'da 1'inin raporlandığı tahmini de paylaşıldı ve normal tablonun çok daha vahim olacağı vurgusu yapıldı.

Ateş, halsizlik, öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık gibi belirtileri olan kızamık kulak enfeksiyonunun, ishalin, zatürrenin ve beyin hasarının yanı sıra ölüme de neden olabiliyor.

Türkiye'de dahi sayıları on binleri bulan 'aşı karşıtı' hareket, vakaların arttığı bu dönemde dikkat çekici düzeyde. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
24
12
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kseth

Fakir ülkelerdekine bişey denemez ama batı ülkelerinde bunun patlamasının sebebi aşı karşıtı gerizekalılar. Herkes aşılı olduğu için çocukları hasta olmayınc... Devamını Gör

feyk

asida sunu anlamak gerek, asi bireyi degil, toplumu korur. bu yuzden bireyin tercihi ve ozgurluk meselesi olamaz. bir toplumda asisiz insan sayisi belli bir ... Devamını Gör

Aşkito muyum ben

Aşı yaptirmayanlar düşünsün bize ne. Aşıya erişemeyenler hariç. Hastalık beyne kadar ulaşıp çocukları ölünce de oturup ağlamaya hakları yok.

Tıntın

Risk altında olanlar sadece aşı olmayanlar değil.