Görüş Bildir
Haberler
Donetsk Nerede, Hangi Ülkeye Bağlı? Donetsk'in Haritadaki Yeri Neresi? Donetsk Neden Gündemde, Nüfusu Kaç?

Donetsk Nerede, Hangi Ülkeye Bağlı? Donetsk'in Haritadaki Yeri Neresi? Donetsk Neden Gündemde, Nüfusu Kaç?

Ömer ÖNDER
22.02.2022 - 10:53

Rusya devlet başkanı Putin'in 'Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin egemenliğini tanıyoruz.' açıklaması sonrasında gündeme gelen ve pek çok kişi tarafından merak edilen Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyeti araştırılmaya başlandı. Eski adı Stalino olan Donetsk, Donbass Savaşı sırasında Ukrayna Devleti’nden ayrılarak kurulmuştur. Çevresindeki kömür madenleri sebebiyle bulunduğu bölgedeki en büyük metalürji merkezlerinden biri olarak görülen Donetsk Halk Cumhuriyeti, Don Kazaklarının yoğun olarak yaşadığı coğrafyadır. Peki, Donetsk nerede, haritadaki yeri nasıl? Donetsk neden önemli? Donetsk ne zaman kuruldu, nüfusu kaç? 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Don Kazaklarının yoğun olarak yaşadığı Donetsk Halk Cumhuriyeti bayrağı siyah, kırmızı ve mavi çizgilere sahiptir. 19. yüzyılda Yekaterinoslav eyaleti olarak adlandırılan Donetsk bölgesi, bu yüzyılda toprak köleliğinin kaldırılması ve sanayi devrimi ile beraber bölgede yoğun miktarda bulunan kömür sayesinde sanayide ciddi gelişmeler yaşanmıştır. Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerilimin sonrası ilk çatışmaların başladığı Donetsk ile ilgili tüm merak edilenler haberimizde....

Donetsk Nerede? Haritadaki Yeri Nasıl?

Donetsk Nerede? Haritadaki Yeri Nasıl?

Donetsk Halk Cumhuriyeti, Ukrayna'daki Donetsk yönetim biriminin merkezi konumunda bulunuyor. Dağınık ormanlık, atık yığınları, tepeler, nehirler ve göllerle çevrili bozkır arazidedir. Kalmius Nehri, şehri güneye doğru 95 km uzaklıktaki Azak Denizi'ne bağlar. Donetsk şehri kuzeyden güneye 28 km ve doğudan batıya 55 km uzanır. Kalmius, Asmolivka (13 km), Cherepashkyna (23 km), Skomoroshka ve Bakhmutka dahil olmak üzere 5 nehir şehrin içinden geçer.

Donetsk Halk Cumhuriyeti Tarihi

Donetsk Halk Cumhuriyeti Tarihi

19. yüzyıldaki gelişmeler ardından Donetsk'de 2 Temmuz 1932 tarihinde yeni bir idari birim oluşturuldu. Artemovsk ili ayrı bir merkez kabul edildi. 3 Haziran 1938'de Stalin'in önerisiyle Voroşilovgrad şehri Donetsk bölgesinin idari merkezi yapıldı ve kararname Yüksek Sovyet Prezidyumu tarafından onaylandı. O dönemde 1.837.000 nüfus ile bölge dört şehir ve 28 ilçeden oluşan bir idari teşkilatlanma haline getirildi.

Donetsk Halk Cumhuriyeti Nüfusu Kaç?

Donetsk Halk Cumhuriyeti Nüfusu Kaç?

Para birimi olarak Rus rublesini kullanan bağımsız devletin şu anki nüfusu 2.302.444. Donetsk Halk Cumhuriyeti devlet başkanı ise Denis Puşilin.

Bu Haber de İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın