Görüş Bildir
Haberler
Derdimizi Anlatmaya Yarayan Organımız Dil ile İlgili Muhtemelen Bilmediğiniz 13 Şaşırtıcı Gerçek

Derdimizi Anlatmaya Yarayan Organımız Dil ile İlgili Muhtemelen Bilmediğiniz 13 Şaşırtıcı Gerçek

Meltem
30.04.2018 - 19:08

Vücudumuzun küçük ama etkisi çok büyük organı dil hakkında şaşıracağınız 13 bilgiyi sizler için derledik!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Vücudumuzdaki en güçlü kaslardan biri olan dil ile yeterli antrenman yapılırsa 10 kiloya kadar ağırlık taşınabilir.

2. İnsanlar arasında dil genişliği en fazla sekiz santime kadar çıkabilir.

Daha fazlası kötü hastalıklara işaret edebilir, doktora görünmekte fayda var.

3. En uzun dil kadınlarda yedi santim, erkeklerde ise on santim uzunluğundadır.

4. Acı, tatlı, ekşi ve tuzlu olarak dört tat aldığını düşünsek de aslında dilimiz beş farklı tadı alma özelliğine sahiptir; Kikunae Ikeda Türkçeye mayhoş olarak çevrilebilecek 'umami'yi literatüre geçirmiştir.

5. Dil izi, tıpkı parmak izleri gibi insana özeldir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Dil ile burun arasında büyük bir tanımlama farkı bulunur: Dil, buruna göre yirmi beş bin molekülden fazla bir güçle çalışır.

Peki bu ne demek? Örneğin, madende çalışanlar herhangi bir taşın ne taşı olduğunu kokusundan değil, tadından tespit ederler.

7. Dilimizde altı yüz farklı türde bakteri bulunur ancak pek çoğu iyi huyludur; dilin salgıladığı bir damla sıvıda bir milyon bakteri barınır.

8. Dil ile yapılan hareketler farklı kültürlerde farklı anlamlara gelir. Pek çok bölgede dalga geçmek anlamına gelen dil çıkarma, Tibet'te "Merhaba" demektir.

Dil hareketleri farklı kültürlerde farklı anlamlara gelebilir. Misal dünyanın genelinde dil çıkartmak, dalga geçmek veya eğleniyor olduğunuzu göstermek anlamına gelebilir. Ancak Tibet'te dilinizi çıkartmak karşınızdaki kişiye 'iyi günler' , 'merhaba' anlamında bir mesaj gönderir.

9. Dil, yemeğin ardından ağzı otomatik olarak temizlemeye başlar.

Eğer diliniz olmasaydı, yardımsız bir şekilde ağzın kendisini temizlemesi imkansız olurdu.

10. Dilin hangi gıdayı ne kadar zamanda tüketebileceğine dair kesin deliller bulunmasa da, yapılan bir deneye göre bir lolipop 250 ila 360 dil darbesiyle yarıya indirilebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Konuşmayı birinci dereceden etkileyen dil ile yapılamayan hareketler insana harf kaybettirir. Bunun en yaygın örneği olan 'r' harfinde doğru hareket yapılamadığı için o ses çıkmaz.

12. Konuşurken ve yutkunurken burun kapakçılarını kapatma görevi gören küçük dil, sesi titreştirerek sesin doğru çıkmasını sağlar.

12. Konuşurken ve yutkunurken burun kapakçılarını kapatma görevi gören küçük dil, sesi titreştirerek sesin doğru çıkmasını sağlar.

13. “Dilin kemiği yoktur” deyimi elbette ki farklı anlama gelse de dilin bir kemiği vardır. Alt çenenin arkasında bulunan ve kafatasındaki oynar ekleme sahip iki kemikten biri olan hiyoid kemik, dilin kafatasının içinde sabit durmasını sağlar.

BONUS: Balıkların bildiğimiz şekilde bir dilleri yoktur, kurbağaların dilleri uzun ve kuvvetlidir ve yılanların çatallı dili bir dokunma organıdır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
125
45
31
12
11
8
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın