Görüş Bildir
Haberler
Davutoğlu: 'Genel Başkanlar Cumhurbaşkanı Yardımcısı Olacak'

Davutoğlu: 'Genel Başkanlar Cumhurbaşkanı Yardımcısı Olacak'

Emre Ordu
11.01.2023 - 23:31 Son Güncelleme: 11.01.2023 - 23:34

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Altılı Masa'daki liderlerin cumhurbaşkanı olacağını ve partilere aldıkları oy oranına göre bakanlık verileceğini açıkladı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Altılı Masa'nın üyelerinden Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz hafta katıldığı bir televizyon programında 'Cumhurbaşkanı içeriden veya dışarıdan olsun, genel başkanlar her stratejik kararda imza yetkisine sahip olacak' demiş, bu çıkış tartışma yaratmıştı. 

Davutoğlu bugün Habertürk kanalında Mehmet Akif Ersoy'un konuğu oldu. Davutoğlu Altılı Masa'nın seçimi kazanması durumunda parlementer sisteme geçiş sürecinde ülkenin nasıl yönetileceğine ilişkin şunları aktardı:

'Biz toplucak 360’ı çıkarmak için en optimum seçim algoritmasını kuracağız. Şimdi bu ne demektir? Bütün gücümüzle Meclis’te 360’ın üzerine çıkmak için algoritmalar geliştireceğiz. Kaç milletvekili varsa o kadar bakanlık alacak. Diyelim ki A partisi büyük çoğunluğa sahip yedi-seki bakanlığı olacak. Altılı masada olanların hepsi cumhurbaşkanı yardımcısı ve en az bir bakanlık alacak.

Asla vesayet altında çalışacak bir Cumhurbaşkanını işbaşına getirmeyiz. Güçlü cumhurbaşkanı olacak; ama şimdiki Cumhurbaşkanı anlayışıyla tek başına karar veremez. Biz yaklaşık birkaç toplantıda şu temel sorunla ilgilendik; acaba genel başkanlar cumhurbaşkanı yardımcısı olsun mu diye uzun istişareler yaptık. Genel başkanlar Cumhurbaşkanı yardımcısı olacaklar.

"Cumhurbaşkanı kendi karar alırsa kriz çıkar, yeniden seçime gidilir"

Ersoy'un 'Seçilen cumhurbaşkanı dedi ki, 'Ben kabul etmiyorum. Aldığınız oylar da düşüktü. Ben bu kararı veriyorum...' ifadeleri üzerine araya giren Davutoğlu, 'Dediği anda bir kriz çıkar, çok açık söyleyeyim ve o cumhurbaşkanı Meclis desteğini kaybeder. Ülke yeniden seçime gitmek zorunda kalır' ifadelerini kullandı.

"O kitlelerin bizim etkimizi görmesi lazım"

"O kitlelerin bizim etkimizi görmesi lazım"
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Davutoğlu açıklamlarının devamında şunları dile getirdi:

'Altılı masadan her birimiz aday olsun, herhangi birisinin yüzde 50’yi yakalaması mümkün mü? Sayın Akşener’i de kendi partisi görmek ister. Sayın Babacan’ı, sayın Uysal’ı, sayın Karamollaoğlu da öyle. Biz masayı kurarken doğal adaylıklarımızdan feragat ederek masaya geldik.

Bizim aramızda bir mutabakat metni bu. Ben başbakanlık yaptım. Eskiden bakanlar kurulunda karar çıkması için bütün bakanların imza atması gerekiyordu. Bu başbakan üzerinde de vesayet anlamına mı geliyor? Türkiye’de 4 partili hükümet de kuruldu. Her konuda başbakanı istişareye zorlayan bir şey. Aramızdaki mutabakat bu diyeceğiz, tabii ki Cumhurbaşkanının imzasıyla çıkacak.

Biz Cumhurbaşkanı yardımcısıyız, elimizin taşın altına koymuşuz. Hepimiz bu meselenin içindeyiz. Bu sözlerimin iki ana hedefi var. Birincisi seçimi kazanmak. Biz eğer çıkıp kitlelerin önüne bizim cumhurbaşkanı adayımız bu şahıstır deyip oy isteyeceksek, o kitlelerin bizim etkimizi görmesi lazım. Kendilerini temsil ettiğini düşünen toplumsal kesimlerin orada yetki sahibi olarak görmeleri seçim kazandırır.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
43
12
12
2
2
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
KumdanKum

sizi de adam yerine koyup konusturuyorlar ya kriz geçiriyorum..

KumdanKum

başına bisey gelsin istemem tabiki :) çok bişey istemiyorum gidip kumda oynasın istiyorum :))

Halil Kaya

%1-2 oyla çakma akepeleri konuşturana gılışdar denir. Bunlar kim ki bunlardan medet umuyon gilişdar

gokhan aslan

akp artığı, kendini ne sanıyor acaba