Görüş Bildir
Haberler
Cinsel İlişki Esnasında Beynin Derinlerinde Meydana Gelen 8 Bilimsel Şey

etiket Cinsel İlişki Esnasında Beynin Derinlerinde Meydana Gelen 8 Bilimsel Şey

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cinsel ilişki esnasında uyarılan birden fazla bez ve bu bezlerden salgılanan pek çok hormon vardır. İlişki esnasında beynin verdiği tepkiler kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de, pek çoğumuz benzer tepkiler üretiriz. Beynimizin derinliklerinde aynı etkiyi hissederiz.

Bilim insanları, seksin sırlarını keşfetmeye devam ederken, seks alanındaki araştırmalar da sürekli olarak gelişiyor; beynimizin derinlerini keşfetme çabalarımız da sürüyor.

İşte şu ana kadar elde edilmiş bulgulardan 8 tanesi!

Kaynak: http://www.health.com/health/gallery/...

1. Beyinde bıraktığı etki olarak cinsel ilişki; kafein, nikotin ve çikolata ile benzer özellik gösterir.

Cinsel ilişki iyi hissetmemize, mutluluk hissi yaşamamıza sebep olur. İşte seksi sevmemizin ve arzulamamızın nedeni de budur. Cinsel birleşmeden aldığımız zevk; büyük oranda beynimizin ödül merkezini aktifleştiren bir nörotransmitter olan dopamin salınmasından kaynaklıdır. Dopamin, aynı zamanda da keyif verici ürünler tüketildiğinde yükselebilir.

Bir üniversite hastanesinde psikiyatri doçenti olan Timothy Fong, kafein, nikotin ve çikolata gibi birçok keyif verici madde ile seksin aynı beyin bölgelerini etkilediğini (uyardığını) söylüyor.

2. Cinsel ilişki kişinin üzerinde antidepresan etkisi gösterir.

University of Albany‘de 2002 yılında 300 kişi üzerine yapılan bir çalışmada; araştırmacılar menide bulunan ve seks sonrası vücut tarafından absorbe edilen östrojen ve prostaglandin gibi çeşitli bileşenlerin antidepresan özellikte olmasından kaynaklandığını düşünüyorlar.

3. Cinsel ilişki, duygu karmaşası yaratabilir.

İyi hissettiren kimyasallar, cinsel birleşme anında patlama gösteriyor olabilir fakat, peki ya sonrasında? Araştırmacılara göre; seks sonrası hüzün (postkoital disfori) diye bir şey var. 

Bir çalışmaya katılan kadınların üçte biri; seks sonrası herhangi bir anda üzüntü deneyimlediklerini bildiriyorlar. Pişmanlık ya da zorlanmış (kendi kendini) olma hissi, bu duygunun bir sebebi olabilir, ancak araştırmacılar bu durumun tam olarak neden ortaya çıktığını henüz açıklayabilmiş değil.

4. Cinsel ilişki, çekilen ağrıları azaltır.

Araştırmalara göre; cinsel ilişki ağrı semptomlarını uzaklaştırabilir. 2013 yılında Almanya’da yürütülen bir çalışmada; migreni olan katılımcıların %60’ı ve küme tipi baş ağrısına (histamin baş ağrısı) sahip katılımcıların %30’u, seks anında baş ağrısından kısmen ya da tamamen kurtulduklarını belirtiyorlar. 

Yapılan diğer çalışmalar ise; G noktası uyarılan kadınların ağrı eşiklerinin yükseldiğini ortaya koyuyor. Rutgers University’den profesör Beverly Whipple; bu durumun kadınları ağrıyı hissetmeleri için daha fazla uyarana ihtiyaç duyma noktasına çıkardığını söylüyor. Öte yandan araştırmacılar anne ve bebek arasındaki bağ olarak isimlendirilen oksitosin hormonunun da ağrıyı uzaklaştırmaya yardımcı olduğunu ileri sürüyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Cinsel ilişki, hafızanızı temizleyebilir.

Her yıl, her 100.000 insandan 7’si, anlık fakat geçici hafıza kaybı olan “küresel geçici amnezi” denilen hastalığa yakalanıyor. Bu durum; duygusal stres, ağrı, küçük çaplı kafa sarsıntıları ve sıcak ya da soğuk suya birden atlama gibi durumlarla ortaya çıkabildiği gibi, coşkulu bir seks sonucunda da ortaya çıkabiliyor. Ortaya çıkan unutkanlık durumu birkaç dakika ya da birkaç saat boyunca sürebilir. Bu süre zarfında, kişi yeni hafızalar oluşturamaz ya da henüz gerçekleşmiş olayları hatırlayamaz. Fakat işin güzel yanı, bu durum uzun süreli bir durum değil.

6. Cinsel ilişki, hafızanızın güçlenmesine yardımcı olur.

2010 yılında yapılan bir araştırmada, “kronik” olarak çiftleşen (günde bir kez 14 gün boyunca) farelerle, yalnızca tek seferlik çiftleşme yapmasına olanak sunulan fareler kıyaslandığında, “kronik” olarak çiftleşen farelerin; beynin hafıza ile ilişkili bölgesi olan hipokampuslerinde daha fazla nöron geliştirdikleri gözlemlendi. Bulgular farelerde yapılan ikinci bir çalışma ile de desteklendi. Ancak düzenli seksin insanlarda da aynı etkiyi oluşturup oluşturmadığı konusu henüz netliğe kavuşturulmuş değil.

7. Cinsel ilişki, bireyleri sakinleştiriyor.

Düzenli seksin farelerde beyni güçlendirdiğinin ortaya koyulduğu aynı çalışmada, farelerin aynı zamanda da daha az stresli oldukları gözlendi. Bu durum insanlar için de geçerli. 

Yapılan bir araştırmada; yakın zamanda cinsel ilişkiye girmiş insanların, cinsel ilişkiye girmemiş insanlara kıyasla stresli durumlara –örneğin; insanların önünde konuşma gibi– tepki oluşturmada daha iyi oldukları sonucuna ulaşıldı. 

Peki seks stresi nasıl azaltıyor? Bu örnekte; kan basıncını düşürerek.

8. Cinsel ilişki, uykunuzu getirir.

Seksin kadınlara kıyasla erkeklerin uykusunu getirmesi daha yaygındır. Ve bilim insanları bu durumun sebebini şöyle açıklıyorlar: Beynin prefrontal korteks isimli bölgesi, boşalmanın ardından giderek yavaşlayan bir aktivite gösteriyor. Bu durum da oksitosin ve serotonin salınımıyla birlikte; “arkasını döndü ve yattı” sendromuna sebep olabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
141
63
51
37
29
21
20
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın