Görüş Bildir
Haberler
Çıktığına Pişman Ettik: 2700 Yıllık Tarihi Eser Plastik Fırça ile Araba Yıkar Gibi Temizlendi

Çıktığına Pişman Ettik: 2700 Yıllık Tarihi Eser Plastik Fırça ile Araba Yıkar Gibi Temizlendi

Batuhan
09.05.2017 - 11:21 Son Güncelleme: 10.05.2017 - 08:50

2 bin 700 yıllık kayıp Hitit steli bulundu ama bulunan eseri temizleme biçimi tartışmaları beraberinde getirdi. Eser iş makinesi ile çıkarılınca birçok yerinden kırıldı. Müzeye getirildiğinde ise hiçbir arkeolojik tedbir alınmadan plastik fırça ile tıpkı araba yıkar gibi temizlendi.

Arkeolog Nezih Başgelen de 'Stelin medyaya yansıyan ilk fotoğrafı ile müze bahçesindeki son durumu arasında maruz kaldığı tahribat kabul edilemez.' açıklamasında bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Konya’nın Ereğli ilçesindeki Anafartalar Caddesi üzerinde bir inşaatın temel hafriyat çalışmaları sırasında geç Hitit dönemi (MÖ 7-8. Yüzyıl) stel bulunmuş ancak stelin sadece fotoğrafı ortaya çıkmıştı. Ortadan kaybolan stel ile ilgili inşaatı yapan müteahhit ile arsa sahibi birbirlerini suçlamıştı. 

Eser sırra kadem basmış ve uzun süre nerede olduğu bir türlü tespit edilememişti.

İnşaatın hafriyatını yapan Mehmet Ali Kocadağ, eseri kendi bahçesinde saklamış!

İnşaatın hafriyatını yapan Mehmet Ali Kocadağ, eseri kendi bahçesinde saklamış!

Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre, Ereğli Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada inşaatın hafriyatını yapan Mehmet Ali Kocadağ, eseri bahçesinde sakladığını itiraf etti. 

Savcılık müze denetiminde eserin saklandığı yerden çıkarılmasını istedi. Stel, Kocadağ’ın gösterdiği noktadan 'iş makinesi' ile çıkarıldı.

"Acaba hiç bulunmasa daha mı iyi olurdu" dedirten uygulama: Plastik fırçayla temizlendi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Eserin kamuoyuna yansıyan ilk görüntüsündeki pek çok yeri bu işlem sırasında kırıldı. Kral figürünün ayaklarındaki çarıklar tamamen yok oldu. Müze bahçesine taşınan eserin üzerindeki toprak kalıntılar çöp süpürme işinde kullanılan plastik fırça ile temizlendi.

Hiçbir arkeolojik yöntemle bağdaşmayan bu görüntüler video olarak medyaya servis edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Müzesi’nden bir heyeti eseri incelemek üzere Ereğli’de görevlendirdi.

Arkeolog Nezih Başgelen: 'Maruz kaldığı tahribat kabul edilemez.'

Arkeolog Nezih Başgelen: 'Maruz kaldığı tahribat kabul edilemez.'

Yaşananlarla ilgili Arkeolog Nezih Başgelen de bir açıklama yaptı: “Ereğli’deki stelin saklandığı yerde tekrar bulunduktan sonra kepçe ile çıkarılması, üzerindeki kabartmaların uğradığı tahribat, müzeye naklinden sonra araba temizliğinde kullanmaya alışık olduğumuz bir fırça ile temizlenmesi arkeoloji ve müzecilik açısından ciddi soruşturulması gereken hususlardır. Stelin medyaya yansıyan ilk fotoğrafı ile müze bahçesindeki son durumu arasında maruz kaldığı tahribat kabul edilemez. Kral figürünün ayak kısmı olduğu gibi kırılmış, üst çerçeve bezemeleri, soldaki figür ve elinde tuttukları hasar görmüştür.”

Nasıl temizlenmeliydi?

Nasıl temizlenmeliydi?

Konservasyon uzmanı gözetiminde küçük ve hassas kıl fırçalarla temizlenmeli, kopma noktasında olan parçalara zarar vermekten kaçınılmalıydı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
168
50
22
15
9
8
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Umut

Kültür ve Turizm bakanı internetten film indirenlere karışacağına önce şunlara bir baksın :)

tlgdoruk

Tarihi eser ve Konya! Sonuc olarak ne bekliyordunuz

Captain

konya deseydiniz başta girmezdim bile içeriğe tahmin ederdim