Görüş Bildir
Haberler
CHP'den 23 Nisan Raporu: 2 Milyon Çocuk Sömürü, Okula Gidememe ve İstismar Tehlikesiyle Karşı Karşıya

CHP'den 23 Nisan Raporu: 2 Milyon Çocuk Sömürü, Okula Gidememe ve İstismar Tehlikesiyle Karşı Karşıya

CHP Genel Başkan Yardımcıları Fethi Açıkel ve Gamze Akkuş İlgezdi, 23 Nisan nedeniyle paylaştıkları raporda, Türkiye'de 2 milyona yakın çocuğun sömürü, okula gidememe ve cezaevlerinde istismar tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

'Çocuklarımızın, fiziksel ve psikolojik gereksinimleri karşılanamamaktadır'

'Çocuklarımızın, fiziksel ve psikolojik gereksinimleri karşılanamamaktadır'

Evrensel'den Doğa Başak Öztürk'ün haberine göre, CHP Genel Başkan Yardımcıları Fethi Açıkel ve Gamze Akkuş İlgezdi tarafından 23 Nisan raporu paylaşıldı.

Raporda, 'Saray’ın ülkemizi içine sürüklediği bu koşullarda çocuklarımızın, fiziksel ve psikolojik gereksinimleri karşılanamamaktadır. Çocuklarımız sağlıksız ve umutsuz koşullarda büyümeye mahkûm edilmektedir.' ifadesine yer verildi.

'Çocuk işçilerin yüzde 80'i kayıt dışı çalıştırılıyor'

'Çocuk işçilerin yüzde 80'i kayıt dışı çalıştırılıyor'

Raporda öne çıkan başlıklar şu şekilde:

  • Spor salonu bulunan okul oranı ise sadece yüzde 13’tür.

  • 2003 yılında özel okulların resmi okullara oranı yüzde 2 ile sınırlıyken, bugün bu oran yüzde 25’ çıkarıldı. 

  • Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2019 yılı bütçesinde okul öncesi eğitim hizmetlerine ayrılan pay, eğitim kademelerine ayrılan bütçenin sadece yüzde 2,4'tür. AKP döneminde kökleşen yoksulluk, adaletsiz gelir dağılımı, güvencesizlik sonucunda Türkiye’de çocuk işçi oranı 2017'de yüzde 20,3 iken 2018 yılında bu oran yüzde 21,1’e ulaşmıştır.

  • AKP iktidarı erken evlilik ile mücadele etmek yerine, ergenlik çağındaki kız çocuklarını resmi nikahın bir zorunluluk olmaktan çıkarılması, imam nikahlı birlikteliklerin önünün açılması gibi konularda çeşitli yasal düzenlemeler yapmaya çalışmaktadır. 

  • Savaşın ağır yükünü taşıyan Suriyeli çocukların okullaşma oranına bakıldığında söz konusu çocukların sadece yarıdan azının okula kayıtlı olduğu, yaklaşık 400 bin çocuğun okula kayıtlı olmadığı görülmektedir. Herhangi bir okula kayıtlı Suriyeli mülteci çocukların ise yarısı ilkokuldan sonra okuldan uzaklaşırken, liseye devam eden Suriyeli mülteci çocukların oranı ise yüzde 26 civarında kalmaktadır.  

  • 2 milyonu aştığı düşünülen çocuk işçilerin yüzde 80’i kayıt dışı çalıştırılmaktadır. 2013 ile 2018’in ilk beş ayı arasında toplam 319 çocuk işçi iş cinayetlerinde can vermiştir. Bu çocuklardan 29’u mülteci-göçmen çocuklardır. 2019 yılında ise, 29’u 14 yaş ve altı olmak üzere 67 çocuk iş cinayetine kurban gitmiştir.

  • 2019 yılında Türkiye’de 90 bin 889 çocuğun ceza mahkemelerinde görülen davaları karara bağlanmışken, ağır ceza mahkemelerinde ise 9 bin 761 çocuğa ceza verilmiştir.

Salgın sonrası geçilen uzaktan eğitime erişimde, ciddi sorunlar var

Salgın sonrası geçilen uzaktan eğitime erişimde, ciddi sorunlar var

Raporda, koronavirüs salgını sonrası okulların kapatılarak, uzaktan eğitim sistemine geçilmesine ilişkinse şu ifadeler yer buldu:

Uzaktan eğitim sistemi, otizmliler, görme ve işitme engelliler gibi özel ihtiyaçları olan çocukların ihtiyaçlarına yanıt vermemektedir. Eğitim Bakanı’nın açıklamalarına göre öğrencilerin yaklaşık yüzde 5’inin televizyonlara, yüzde 20’sinin ise internete erişimi yoktur.  Küçük evlerde kalabalık olarak yaşayan ailelerde ise, öğrencinin derslerine tam kapasite odaklanabileceği, öğrenmeye elverişli ortam bulması neredeyse olanaksızdır'

Açıkel: 'CHP, hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye inşa edecektir'

Açıkel: 'CHP, hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye inşa edecektir'

CHP'nin, eğitim sistemini bir çocuğu geleceğe en iyi şekilde hazırlayacak hale getireceğini söyleyen Fethi Açıkel, 'CHP, hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği, soğuktan üşümediği, yaşamak için çalışmak zorunda kalmadığı bir Türkiye inşa edecektir. Tüm çocuklarımız iyi beslendiği, sağlıklı, rahatça oyun oynayabileceği, tatile gidebileceği bir yaşama sahip olacaktır. Gelişimi için gerekli hobiler edinebileceği bir çocukluk geçirecek ve hiçbir çocuğumuz mutluluktan yoksun büyümeyecektir' dedi.

İlgezdi: 'Çocuklar eğtim sistemi dışında kalıyor, çalışmaya yönlendiriliyor ve yeterli beslenemedikleri için sağlıklarını kaybediyor'

İlgezdi: 'Çocuklar eğtim sistemi dışında kalıyor, çalışmaya yönlendiriliyor ve yeterli beslenemedikleri için sağlıklarını kaybediyor'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi ise çocuk işçiliğine ilişkin bir açıklamasında süzgeçten geçirilen, sansürlenen ve kısıtlanan verilere rağmen çocukların eğitim sistemi dışında kaldığını, kayıt dışı çalışmaya yönlendirildiğini, yeterli beslenemediklerini ve sağlıklarını kaybettiğini belirtti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
10
4
3
2
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

İlgi alanları daha çok eli kanlı mahkûmları serbest bırakmak olan ABD güdümlü iki proje partisi için çocukları bekleyen tehlikeler bir şey ifade etmiyor ne y... Devamını Gör

Yeter Artık

Birkaç yılda ne kadar geriye gittik...

Adem Kara

Takım tutar gibi parti tutuyorsanız arkadaşlar, yorum bölümüne takımınıza göre yorum yapabilirsiniz. Bu kafa ile bu ülkeden bir sikim olmaz. Yorumlara bakın ... Devamını Gör