Görüş Bildir
Haberler
Cevabı Bilim Veriyor: Ateşin Başında Oturmak İnsana Neden Romantik Gelir? 🔥

Cevabı Bilim Veriyor: Ateşin Başında Oturmak İnsana Neden Romantik Gelir? 🔥

dewberry
13.10.2017 - 13:22

Filmlere bile konu olmuş ateşin romantizmi, doğruymuş meğer! Hadi, ateş seni çağırıyor 😏

Kaynak: https://www.thecut.com/2017/10/theres...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ateş nerde olursa olsun ister bir şöminenin karşısında, isterseniz yavaşça kemiklerinizi ısıtan kamp ateşinin önünde; her şekilde gerçek bir romantizm ortamı yaratır. Hiçbir ortak yönü olmayan iki insanı koyun ateşin önüne, o ısının yarattığı kuvvetli çekim gücüne kapılır giderler.

Yaz aşkını körükleyen de kumsalda yakılan ateş olmalı! Evet, bilim bu konuya da el attı ve gerçekten ateşin böyle birleştirici bir gücü olabilir mi, araştırdı.

2014'te Alabama Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, ateşi izlerken insanlar çok daha sosyal oluyor. Aynı zamanda da kan basınçları düşüyor, bu da onların çok daha rahat hissettiklerini gösteriyor.

Alabama Üniversitesi'nden antropolojist Christopher Lynn bu durumu, 'Kamp ateşleri ve diğer her tür ateş, çok duyarlı uyarıcılar gibi gözüküyorlar. Ateş öyle bir şey ki, tüm duyularımızdan geçerek bütün dikkatimizi bir yerde yoğunlaştırmamızı sağlıyor.' diye açıklıyor.

Ateşin önündeki sessizlik hiçbir zaman garip hissettirmez mesela. Çünkü etraftaki manzara zaten yeterince ilgi çekicidir. Sadece alevlerin çatırtılarını izleyerek ve o tatlı is kokusunu içinize çekerek hiç konuşmadan bile vakit geçirebilirsiniz.

Güneydoğu Louisiana Üniversitesi'nden yenilikçi psikolog Matt Rossano, ateşin birleştirici gücünün atalarımızdan kalma bir alışkanlık olduğunu düşünüyor. Geceleri ateş yakıp etrafında toplanarak bir bağ kurabilmiş insanoğlu birbiriyle. Ateşin keyif için değil de temel bir ihtiyaç olarak kullanıldığı o zamanlarda, bunu sürdüren insanlar ateşin ısı, ışık ve yemek pişirebilme gibi özelliklerinden faydalanabilmek için iş birliği yapmak zorundaydılar.

"Yüzyıllar sonra ise amaç değişmiş olsa da, ateş hala beraberliğin ve iletişimin bir aracı. O her zaman duygusal olarak bize iyi gelen ve bizi rahatlatan sohbetlere teşvik ediyor."

Rossano ateşin nasıl iletişimi artırdığını bu şekilde anlatıyor. 'Ateş etrafında yapılan akşam sohbetleri genellikle hikayeler anlatmaktan ya da anılardan bahsetmekten oluşur. Ayrıca ateşin gerçekten sizi tam da o mekana ve o ana odaklaması gibi bir özelliği de vardır. Böylece insanlar dışarıdan gelen dikkat dağıtıcı unsurlara takılmak yerine, yalnızca birbirleriyle olan iletişime konsantre olurlar. '

Canınızın sıkıldığı, mutsuz olduğunuz zamanlar belki de tek ihtiyacınız minik bir kıvılcım. Ateşi seyrederek derin muhabbetlere de dalabilir, sadece patlayan korları izleyerek huzuru da bulabilirsiniz.

Hatta ateşi yakmak için gerekenleri toplarken bile onun yakınlaştırıcı etkisini hissedersiniz. Birlikte, yardımlaşarak bir şeyler yapmak en güzelidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Christopher Lynn, "Yaratıcılık ve beceri insanlar için çok önemlidir. Bir ateşin etrafına oturup konuşarak birbirinizin farklı yönlerini görebilmek sosyal bağları kuvvetlendirmek açısından ciddi bir bileşendir." diyor.

Bazen aslında size çok basit gelen bunun gibi tecrübeler uzun vadeli romantizmin temelini oluşturabiliyor. Zaten, bir kamp ateşinin önünde aşık olmaktan daha romantik bir şey olabilir mi?  ❤️️

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
172
100
20
14
14
9
6
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
görüncek adam

Evrimsel boyutu da. Ateş güven, yırtıcılardan korunma demektir. İçgüdüsel olarak ateşin yanında huzurluyuz.

nur çalışırer

elalem romantizm yapsın biz de üstüne sucuk uzatalım

Pasif Kullanıcı

ben de mısır pişiriyorum iyi oluyor.

Yasin Buğra Akkaya

yav bırak bilimmiş bizden başka birşeyin yandığını görünce duygulanıp romantik oluyoruz :D