Görüş Bildir
Haberler
Cerattepe: Türkiye'nin En Büyük Çevre Davasında Reddi Hakim Talebi

etiket Cerattepe: Türkiye'nin En Büyük Çevre Davasında Reddi Hakim Talebi

ATKN
18.09.2016 - 23:17 Son Güncelleme: 19.09.2016 - 17:01

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii'nde madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan Türkiye’nin en büyük çevre davasında karar duruşması bugün Rize İdare Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Duruşmada davanın müdâhilleri ve avukatlar, olağanüstü hâl şartları nedeniyle mahkeme heyetinin kararını tarafsız olarak veremeyeceği gerekçesiyle reddi hâkim talebinde bulunarak davadan çekildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bugün Cerattepe için karar günü. 'Türkiye'nin en büyük çevre davası'nda karar duruşması Rize İdare Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre duruşma için yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Avukatlar reddi hakim talebinde bulunarak salonu terk etti

Duruşmada Yeşil Artvin Derneği, davanın müdahilleri ve avukatlar, olağanüstü hal şartları nedeniyle mahkeme heyetinin kararını tarafsız olarak veremeyeceği gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulundu ve salonu terk etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

156 kilometre boyunca 6 kez arandılar

156 kilometre boyunca 6 kez arandılar

Sabah saat 05.30'da Artvin Halit Paşa Kavşağı’nda toplanan yaklaşık 300 kişilik grup otobüs ve özel araçlarla yola çıktı. Arhavi ilçesinde yolu tekrar kesilen ve kimlik kontrolünden geçirilen konvoy, Rize il sınırında, Fındıklı İlçesi girişinde yine durduruldu.

Fındıklı'daki arama noktasından yola çıkan grup Çayeli İlçesi ile Gündoğdu Mahallesi girişinde tekrar arandı. Adliye önüne ulaşanlar da burada yeniden kimlik kontrolü ve aramadan geçirildi. Artvin ile Rize arasındaki 156 kilometre boyunca konvoydaki vatandaşlar tam 6 kez arama noktasından geçirildi. Davaya müdahil olan 751 kişi arasında adı olmayanların geçişlerine izin verilmedi.

Sanatçılardan destek

Bu arada, karar duruşması öncesi sanat ve siyaset dünyasından bazı isimler ile çeşitli gruplar Artvin halkına destek mesajları gönderdi. 

Yeşil Artvin Derneği tarafından sosyal medyada paylaşılan görüntülü mesajlarda; aralarında Müjdat Gezen, Volkan Konak, Edip Akbayram, Onur Akın, Şükriye Tutkun’un da aralarında bulunduğu sanatçılar ile siyasetçiler Aylin Nazlıaka, Melda Onur ve Alper Taş ile Çarşı Grubu yer aldı.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cerattepe'deki madencilik faaliyeti için daha önce Rize İdare Mahkemesi’nce ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran 2015’te yeniden ‘ÇED olumlu’ kararı aldı. Bunun üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015’te Rize İdare Mahkemesi’nde, ‘ÇED olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtı. 

Mahkeme, bölgede 14 Mart’ta bilirkişi heyeti ile inceleme yaptı. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, yıllık 500.000 ton çıkartılacağı öngörülen cevherin kapalı kabinli teleferikle taşınması halinde çevreye zararlarının azalacağı ve ara katlı üretim yöntemi ile heyelan riski oluşmayacağı belirtildi. 

Rize İdare Mahkemesi, Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri için tarafları son kez dinleyeceği karar duruşması için 19 Eylül tarihine gün verdi.

Cerattepe’de halk yıllardır madenciliğe karşı mücadele ediyor

Cerattepe’de halk yıllardır madenciliğe karşı mücadele ediyor

Dünyanın en zengin bitki örtülerinden birine sahip Cerattepe, Kafkasör Yaylası ve Genya Dağı'nda halk yıllardır yapılmak istenen altın, bakır, çinko, gümüş madenciliğine karşı mücadele ediyor.

Bir süre önce şirket yetkililerinin asker ve polis eşliğinde zırhlı araçlarla bölgeye gelişi Artvin halkını sokağa dökmüş, bekleyişe geçenlere biber gazı ve copla müdahalede bulunulmuştu...

Yeşil Artvin Derneği, daha önce yaşam haklarını savunduklarını ve asla geri çekilmeyeceklerini söylemişti.

Yeşil Artvin Derneği, daha önce yaşam haklarını savunduklarını ve asla geri çekilmeyeceklerini söylemişti.
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu arada Artvin'de miting, yürüyüş ve oturma eylemi gibi etkinlikler 1 ay yasaklandı.

Artvin Valiliği'nden yapılan açıklamada, 'Mevcut huzur ortamının devamı, kamu düzeninin bozulmaması ile vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla her türlü yürüyüş, basın açıklaması, toplantı, miting, çadır kurma, oturma eylemi, stant açma, afiş, pankart, bildiri ve benzeri türündeki tüm etkinlikler, bu etkinlikler öncesi, sırası ve sonrasında oluşabilecek şiddet hareketleri gerekçesi ile 19 Eylül-19 Ekim 2016 tarihleri arasında yasaklanmıştır' ifadelerine yer verildi.

DHA ve Onedio / Kapak Fotoğrafı: __Zuma Press / Akın Çeliktaş

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
239
63
31
19
5
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın