Görüş Bildir
Haberler
Çek Cumhuriyeti'nin Adı Resmen Değişiyor

Çek Cumhuriyeti'nin Adı Resmen Değişiyor

Emre Ordu
14.04.2016 - 18:13 Son Güncelleme: 15.04.2016 - 02:34

Çek Cumhuriyeti'nde ülkenin isminin değiştirilmesi gündemde. Cumhurbaşkanı, meclis başkanı ve kabine üyeleri bir araya gelerek 11 milyon nüfusa sahip ülke için yeni bir isim belirlemeye çalışacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek hükümetin, ülkenin resmi adının değiştirilmesi için karar aldığını ve bu konudaki yasa taslağının bu hafta içinde parlamentoya sunulacağını açıkladı.

Dışişeri Bakanının yaptığı açıklamaya göre ülkenin adı bundan böyle 'Çekya' olacak.

BBC Türkçe'den Tarık Demirkan'ın haberine göre, bazı kaynaklar Çek Cumhuriyeti adından da tamamen vazgeçilmeyeceğini ve Çekya'nın  bir tür kısaltma olarak kullanılacağını belirtiyor.

Bakan Lubomir Zaoralek, Çek parlamentosunun kararının ardından da Birleşmiş Milletler'e resmen başvurarak ülkenin yeni adının kayıtlara bu şekilde eklenmesini talep edeceğini de söyledi.

Çekistan yerine Çekya

Çekistan yerine Çekya

Bakan, hükümetin görüş birliği içinde aldığı bu kararın gerisinde, ülkenin adının değişik dillerde farklı şekillerde söylenmesinden duyulan huzursuzluğun yattığını vurguladı.

Ülkenin adının altı dünya dilinde, yani Arapça, Çince, İngilizce, İspanyolca, Fransızca ve Rusça'da aynı şekilde söylenmesinin rahatlık yaratacağı ve bunun da ulusal kimlik açısından faydalı olacağı umuluyor.

Çek Cumhuriyeti'nde aslında isim tartışmaları bir süredir devam ediyordu.

Bir kısım politikacının önerdiği Czechia (Çekya) adına karşın bazıları ise Czechlands (Çekistan) kullanımını savunuyorlardı.

Devlet Başkanı Milos Zeman bir süredir İngilizce konuşmalarında ülkesini 'Czechia' olarak adlandırıyordu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
149
148
125
33
18
15
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
dusunen_odun

Çekoslovakya ne güzel söyleniyodu ayrılmayaydınız mına koyim

Mert Karakaya

Nerelisin? -Çekya'tlıyım adafdgsagfjsagf

KoSeKu

Çekyalıyım*

Pasif Kullanıcı

Allah başka dert keder vermesin...ortmalar da "Çekya elini! kırıcan mı beli mi!" diye komikliklere denk gelirsiniz aman tikkat,bi daha düşünün bence...