Görüş Bildir
Haberler
YKS
Bu Nehirlerden Hangisinin Türkiye’de Doğmadığını Bulabilecek misin?

Bu Nehirlerden Hangisinin Türkiye’de Doğmadığını Bulabilecek misin?

Ecivicivokke
04.09.2023 - 11:31

Türkiye akarsu bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Türkiye'de doğan birçok farklı nehir bulunur. Bu teste geldiğine göre coğrafyana güveniyorsun!

Türkiye'de doğmayan nehir hangisi peki? Hazırsan seni teste alalım!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu nehirlerden hangisi Türkiye'de doğmaz? Seç bakalım!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Maalesef cevap Çoruh Nehri değil...

Çoruh Nehri, Türkiye'nin kuzey doğusunda yer alan Erzurum'daki Mescit Dağlarından doğarak Gürcistan'a doğru akar. Uzunluğu toplam 438 km olan bu nehir Türkiye'de doğan değerli akarsulardan bir tanesidir. Biraz daha düşünürsen bulabilirsin!

Cevap Karasu Nehri değil! Tekrar dene.

Karasu Nehri, Erzurum Dumlu Dağı'ndan doğan bir nehirdir. Bu nehir Keban Barajı yakınlarında Murat Nehri ile birleşerek Fırat Nehrini oluşturur. Keban barajına kadar toplam uzunluğu 460 km'dir. Karasu Nehri Türkiye'den doğarak Fırat ayağı ile Suriye ve Irak'a kadar uzanır. Cevabını bir daha gözden geçir!

Olmadı... Murat Nehri Türkiye'den doğuyor.

Murat Nehri, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Fırat ırmağının en uzun koludur. Uzunluğu toplam 722 km'dir. Van Gölü'nün kuzeyinde, Ağrı'ya bağlı Diyadin ilçesinden başlayıp Aladağ ve Muratbaşı Dağı'ndan çıkan kolların birleşmesiyle oluşur. Biraz daha düşünüp tekrar denemeye ne dersin?

Yanlış cevap!

Aras Nehri Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde doğarak Kura Nehri ile birleşerek Hazar Denizi'ne dökülür. Aras Nehri'nin toplam uzunluğu 1.072 km'dir. Bir kez daha dene!

Olmadı...

Zap Suyu Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nden doğup Türkiye sınırları dışında Dicle Nehri'ne kadar ulaşan bir akarsudur. Bazı kaynaklarda Çığlı Suyu olarak da isimlendirilen bu akarsunun Türkiye içerisindeki toplam uzunluğu 426 km'dir.

Dicle Nehri Türkiye'den doğuyor!

Dicle Nehri, Fırat Nehri ile birlikte Mezopotamya'yı oluşturan iki büyük nehirden en doğuda yer alanıdır. Elazığ'ın Sivrice ilçesinden doğan bu nehir Irak boyunca akarak Fırat Nehri ile birleşir ve Şattülarap’ta Basra körfezine dökülür. Bu nehrin toplam uzunluğu 1.900 km'dir.

Yanlış seçim!

Kura Nehri Türkiye'de yer alan Ardahan Göle'den doğar ve Gürcistan'dan geçerek Azerbaycan'ın Sabirabad şehrinde Aras Nehri ile birleşerek Hazar Denizi'ne dökülür. Biraz daha düşünerek seçimini tekrar yap!

Bilemedin...

Fırat Nehri Güneybatı Asya'da yer alan en uzun ırmaktır. Bu nehrin başlangıç noktaları Ağrı Diyadin'den kaynağını alan Murat Nehri ve Erzurum Dumludağ'dan kaynağını alan Karasu Nehri'dir. Bu iki nehir Elazığ bölgesinde birleşir ve Fırat Nehri'ni oluşturur. Maalesef bilemedin ama hala şansın var!

Arpaçay Nehri Türkiye'de doğuyor!

Arpaçay Nehri Türkiye- Ermenistan sınırını oluşturan Çıldır Gölünden doğan ve Aras Nehrinin önemli kollarından bir tanesi olan bir nehirdir. Toplam 186 km uzunlukta olan bu nehir Türkiye'den doğarak Hazar Denizi'ne dökülür. Cevabını tekrar gözden geçirmelisin!

Kızılırmak Nehri Türkiye'den doğan en önemli nehirlerden bir tanesi!

Kızılırmak Nehri Sivas'ın İmranlı ilçesinde bulunan Kızıldağ eteklerinden doğar. Bu nehir Samsun'un Bafra ilçesinden Karadeniz'e dökülür. Toplam 1.355 km uzunluğu bulunan bu nehir Türkiye'nin kendi sınırları içerisinde doğup kendi sınırları içerisinde denize dökülen en uzun akarsuyu olma özelliğini taşır.

Maalesef bilemedin!

Büyük Menderes Nehri, Batı Anadolu'da yer alan en büyük nehirdir. Bu nehir Afyon'un Dinar ilçesinden doğar ve Uşak, Denizli, Aydın ilçelerinden geçerek Ege Denizi'ne dökülür. Şansını bir daha dene!

Doğru bildin!

Asi Nehri, Lübnan'da bulunan Bika Vadisi'nin doğu tarafından doğarak Hatay'dan Akdeniz'e dökülür. Asi Nehri'nin toplam uzunluğu 556 km'dir. Bu nehrin yalnızca 98 km'si Türkiye'de yer alır. 52 km'si ise Türkiye-Suriye sınırını oluşturur.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
5
4
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
AYŞEGÜL YAVUZ

Okudugum kitapların cogu burada yok biraz fazla seçenek olabilirdi

Deniz

Coğrafyam iyi olmadığı halde tek seferde bulduğum için sevindim doğrusu. 🙈

byun baekhyun

Asi nehirmiş arkadaşlar