Görüş Bildir
Haberler
Bizi Derinden Etkileyen Hikayelerin Kahramanları: 14 Başlıkta 'İyi Kötüler'i Tanıma Kılavuzu

Bizi Derinden Etkileyen Hikayelerin Kahramanları: 14 Başlıkta 'İyi Kötüler'i Tanıma Kılavuzu

Enk Capital
22.01.2018 - 12:53

En sevilen diziler, hafızalara kazınmış filmler, bizi derinden etkileyen bütün hikayeler... onların omuzlarında yükseldi. Dışlandı, hor görüldü. Kimileri onu çok sevdi, kimileri ondan nefret etti. O, günahlarıyla sevaplarıyla bir iyi-kötü! Ve işte iyi kötüleri tanıma kılavuzunuz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İyi kötü, içimizden biridir

Sonuna kadar iyiler ve sonuna kadar kötüler sadece masallarda olur. Onlar anlatıcının yarattığı ideal dünyanın kahramanlarıdır. Ancak iyi kötü bizim dünyamızdandır, gerçektir. Hepimiz kadar iyi, hepimiz kadar kötüdür. Yapmak isteyip yapamadığımızı yapar, söylemek isteyip de söyleyemediğimizi söyler. Bu yüzden çok daha bizdendir.

2. İyi kötüler intikamcıdır

Aslında bu dürtünün arkasında gizli bir adalet duygusu vardır. İyi kötüler unutmaz, affetmez ve kendi adaletlerini mutlaka sağlarlar.

3. İyi kötüler, saf kötüler kadar zalim olabilir

İntikamını alırken asla acımaz mesela. Bazen bu yönüyle içimizi soğutur. O intikam aldıkça karşısında biz rahatlarız. Zalimlik konusunda bazen ileri gittikleri de olur. Bu durumda genelde iş işten geçtikten sonra pişman olurlar. Çünkü iyi kötüler, masallardaki saf kötüler kadar vicdansız değildir.

4. İyi kötüler komiktir, eğlencelidir

Saf kötüler gibi germez, saf iyiler gibi bayık değildir. Kendine özgü bir espri anlayışı vardır iyi kötülerin.

5. İyi kötüler size karmaşık duygular yaşatır

Saf iyileri seversiniz, saf kötülerden nefret edersiniz. Ya da tam tersi. Ama iyi kötüye karşı asla kesin bir duygunuz yoktur. Bir yandan severken aynı zamanda nefret edebilirsiniz. Veya nefret ederken aniden sevmeye başlayabilirsiniz. Bazen hak verirsiniz, bazen haksız bulursunuz. Onlar hakkında ne hissedeceğinize bir türlü karar veremezsiniz yani. Hikayenin sonunda iyi kötünün yanında mı yoksa karşısında mı olacağınız muammadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sevdiler mi sonuna kadar en cesur ve en tereddütsüz şekilde severler... Ama yanlış kişiyi ve yanlış şekilde

Sevmenin öznesi ya da kendisi yanlış olabilir mi? Evet olur. Bazen sevginiz size de sevdiklerinize de zarar verir. Bazen sadece sizden her şeyinizi alıp size acıdan başka bir şey vermeyen insanları seversiniz. İyi kötüler de böyledir. Aslında onların yaptığı her şey biraz doğru ve biraz yanlıştır. Tıpkı kendileri gibi.

7. İyi kötüler mücadelecidir

Saf kötülerin bazen başları sıkışınca kaçtıklarını görürüz. Saf iyileri durduran da iyilikleridir. İyi kötüler için de elbette bir kaçış, bir vazgeçme vakti gelecektir. Ancak sadece mücadele etmenin faydasız olduğunu anladıklarında.

8. İyi kötüler kurnazdır

İyi kötüler iyiyi de kötüyü de bilir. Bu yüzden kimin aklından neler geçiyor, kimin asıl niyeti ne, kimi alt etmek için nasıl bir yol izlemesi gerekir bunu iyi analiz eder. Tuzakları görür ve kendi tuzaklarını kurar. Gerekirse hile yapmaktan çekinmez.

9. İyi kötüler sonuç odaklıdır

Ne yaptığıyla ilgilenmez. Yaptığı şeyin onu amacına ulaştırıp ulaştırmadığıyla ilgilenir. Gerisini umursamaz. Kendisini hedefine götürecek ama bazı açılardan etik kabul edilmeyen yollara sapmaktan çekinmez. Robin Hood da bir iyi kötüdür mesela. Yoksullara vermek için zenginden alır. Aslında kanunen kendine ait olmayanı alarak, yani hırsızlık yaparak suç işlemektedir ancak bu yolla ihtiyacı olanlara yardım etmektedir. İyi kötü, bizi iyilik ve kötülük kavramlarıyla ilgili derin düşüncelere sevk eder.

10. İyi kötü, bencildir

Gerçekte hepimiz biraz bencil değil miyiz yani :) İyi kötü, başkasının ne hissettiğinden çok, kendi hisleriyle ilgilidir. Kendi çıkarını her şeyin üstünde tutar. En zor durumlarda da ilk kendini düşünür. Kendini kurtarmak için kimleri harcadığına çok takılmaz. Zaten kendini kurtaramayan başkasını kurtaramaz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. İyi kötüler karizmatiktir

Sevelim sevmeyelim, iyi kötülerin kendine has bir karizması olduğunu kabul etmemiz lazım.

12. İyi kötülerin kendi doğruları ve kendi yanlışları vardır

İyi kötüler yanlışlar ve doğrular konusunda kuralsızdır. Bazen toplumun kanunlarına ve düzenine rağmen doğru olan yapılmak zorundadır. Bazen de iyi kötüyü amacına götürecek yoldur yanlış olan. Ancak hiçbir iyi kötü, yanlış olduğu için yolundan dönmez. Bu konuda ne toplumun ne de kanunların kuralları iyi kötüyü bağlamaz.

13. İyi kötüler gerçekçidir

Saf iyiler gibi içlerine Pollyanna kaçmış sevgi pıtırcığı misali dolaşmazlar. Gerçeği olduğu gibi görür  ve kabul ederler. Ne eksik ne fazla. İyi kötü, hayatın acı gerçekleri konusunda kendine karşı oldukça dürüsttür. Kendini kandırmaz.

14. İyi kötü, kimsenin masumiyetine inanmaz

Onun için herkes, masumiyeti ispatlanana kadar suçludur.

Aslında hepimiz birer iyi kötüyüz!

Çirkin değiliz ama yaa :)

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
63
15
7
5
4
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Çağla Albayrak

ufak tefek cinayetler mervenin gifini beklerdim içerikte

waldorf cornelia

şaşkınlık yarattın bizde onedio aferin türk yabancı dizi ayırt etmeden gif yapmışsın .