Görüş Bildir
Haberler
Bitcoin'in Gizemli Yaratıcısı Nobel'e Aday Gösterildi

Bitcoin'in Gizemli Yaratıcısı Nobel'e Aday Gösterildi

Sanal para birimi Bitcoin'in kimliği bilinmeyen, 'Nakamoto' takma isimli yaratıcısı, Nobel Ekonomi Ödülü'ne aday gösterildi.

Sanal para birimi Bitcoin'in kimliği bilinmeyen ancak 'Satoshi Nakamoto' takma adını kullanan yaratıcısı, ABD'li finans profesörü Bhagwan Chowdhry tarafından Nobel Ekonomi Ödülü'ne aday gösterildi.

İnternetin bankasız ve devletsiz para birimi Bitcoin, Kasım 2013'te bin 240 dolarlık değerle zirve yapmıştı. Ardından sanal döviz bürolarına yapılan siber saldırılarda birkaçının iflas etmesi ve internetin en yoğun Bitcoin kullanılan yeraltı mecrası Silk Road'un patronlarına yapılan suçüstü baskınları sonucu kullanıcıların güveninin sarsılmasıyla, iniş dönemine girmiş ve hatta değeri bir ara 177 dolara kadar gerilemişti. 

Son dönemde ise Çin kaynaklı spekülatif alımlar, ABD mahkemelerindeki lehte kararlar, AB'nin Bitcoin'i, para birimi olarak tanıması ve katma değer vergisine tabi olmadığının netleşmesi para birimine olan ilgiyi artırdı.

"Bitcoin'in icadı tam anlamıyla bir devrim"

"Bitcoin'in icadı tam anlamıyla bir devrim"

ABD'li finans profesörü Bhagwan Chowdhry

Bitcoin'in yeniden gündeme gelmesinin ardından ilginç bir gelişme daha yaşandı. Kamuoyunda dünyada yeni doğan her çocuğa 100 dolarlık banka hesabı açılması ve finansal olarak desteklenmesini içeren sosyal sorumluluk projesiyle tanınan ABD'li finans profesörü Bhagwan Chowdhry, kimliği hala bilinmeyen 'Nakamoto'yu Nobel Ekonomi Ödülü'ne aday gösterdi. 

Chowdhry, Nobel Komitesinden gelen talep doğrultusunda Nobel Ekonomi Ödülü aday önerisini Huffington Post sitesindeki blogunda, '21. yüzyıla damgasını vuran yıkıcılıkta kimlerin fikirleri olduğunu düşünürken bir anda aklıma Bitcoin'in mucidinin ismi düştü ve o andan itibaren zihnimde Satoshi Nakamoto isminden başka hiçbir şey kalmadı. Satoshi Nakamoto önerimde çok ciddiyim. Çünkü dijital bir para biriminin (Bitcoin) icadı tam anlamıyla bir devrim' sözleriyle duyurdu. 

Varlığı tartışma konusu olan Nakamoto'nun Nobel'i kazanması halinde, ödülü törende onun adına alabileceğini belirten Chowdhry, 'Para ödülünü ise Nobel Komitesi güvenilir bir sanal döviz bürosundan kolayca Bitcoin'e çevirip kendisine havale edebilir' dedi.

Nobel Komitesi'nin tavrı merak ediliyor

Nobel Komitesi'nin tavrı merak ediliyor

Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü öğretim görevlisi İsmail Hakkı Polat, gizemli bir kişinin Nobel Ödülü alıp alamayacağı ile ilgili soru üzerine, 'Bitcoin'in yaratıcısı ödülü kazansa bile Nakamoto'nun gizemi nedeniyle ödülün kime, nasıl verilebileceği ve 1 milyon dolar para ödülünün nasıl kullanılacağı da bu gündem dahilinde tartışılan ilginç hususlardan' dedi. 

AA

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
45
10
5
3
3
2
0