Görüş Bildir
Haberler
Biraz Nostalji! Türkiye'de Bir Dönemlerin Tozunu Attıran Gençlerin Doya Doya Yaşadığı Müzik Festivalleri

Biraz Nostalji! Türkiye'de Bir Dönemlerin Tozunu Attıran Gençlerin Doya Doya Yaşadığı Müzik Festivalleri

Penny
21.02.2020 - 06:00

Festivallerin tozunu attıran efsane nesil burada mı?

1. Rock'n Coke

1. Rock'n Coke

Bir dönemin efsanesi Rock'n Coke'u hatırlamayan yoktur. Çatalca'daki İstanbul Hezarfen Havaalanı'nda gerçekleşen festivale yerli ve yabancı birçok müzisyen konuk olurdu. Özellikle Duman ve Athena gibi gruplarla özdeşleşen festival, gençlerin yıl boyunca heyecanla beklediği etkinliklerin başında geliyordu. Festival 3 gün sürerdi ve katılımcılar çadırlarında kalırdı.  Festival alanında büyük sahne yanı sıra alternatif sahne, alışveriş alanı, kamp alanı, otopark, lunapark gibi alanlar da bulunurdu. Gençliği 2000'lerin başına denk gelmiş herkesin, kendisinin olmasa bile çevresindekilerin bir Rock'n Coke anısı mutlaka vardır. 2010 yılında festivalin artık 2 yılda bir yapılacağı duyuruldu. Sonrasında ise festival sessiz sedasız tarihe karıştı.

2. H2000

2. H2000

H2000 Türkiye'nin Woodstock'u olarak bilinirdi. 3 gün süren festivalde müzik hiç durmazdı. Rock'n Coke gibi bu festivalde de katılımcılar çadırlarda kalırdı. Festival Ömerli'de yapılıyordu. Rock'n Coke'tan farklı olarak festival alanı doğanın içinde olduğundan katılımcılar temiz havanın tadını çıkarırdı. Ayrıca katılımcılar, festival alanında yeni yetenekler için müzik yarışması, bungee jumping, tırmanış duvarı gibi etkinliklere de katılabiliyorlardı. Fakat festival oldukça kısa ömürlü oldu. İlki 2000 yılında gerçekleşen festival son olarak 2003 yılında gerçekleşti.

3. Radar Live

3. Radar Live

Festival Kilyos Solar Beach’te gerçekleşirdi ve 4 gün sürerdi. Baba Zula, Anima, Hayko Cepkin gibi dönemin popüler isimleri ve gruplarının dışında DJ performanslarına da yoğunlukla yer verilirdi. Radar Live de ömrü kısa süren festivallerdendi. İlk olarak 2006 yılında düzenlenen festivalin 2008 yılında gerçekleşmeyeceği duyuruldu, sonrasında ise bir daha haber alınamadı.

4. Barışa Rock

4. Barışa Rock

Barışa Rock, Rock'n Coke festivaline karşı gerçekleştirilen aktivist bir etkinlikti. Ücretsiz ve sponsorsuz olarak organize ediliyordu. Müziğin yanı sıra söyleşiler ve paneller gerçekleştiriliyordu. Her yıl; Irak'taki ABD işgali, medya, küresel ısınma, çevre kirliliği gibi dönemin sosyal sorunları üzerine belirlenen temalara dikkat çeken pankartlar hazırlanıyordu. Mehmet Akif Ersoy Piknik Alanı'nda gerçekleşen festival Ağustos ayının sonunda gerçekleşirdi. Gençler güzel havanın tadını çadırlarında çıkarırdı. Festivalde Bulutsuzluk Özlemi, Kesmeşeker, Moğollar, Bülent Ortaçgil gibi sevilen gruplar ve isimler yer alırdı. Festival 2003 yılından 2008 yılına kadar gerçekleşti. Sponsorsuz ve ücretsiz olmasına rağmen beklenenden uzun soluklu bir festival oldu.

5. OneLove

5. OneLove

One Love uzun bir ara verdikten sonra geçtiğimiz yıl geri döndü. Son olarak 2015 yılında düzenlenen festival tam 14 kere gerçekleşmişti. Geçtiğimiz yaz geri dönen festivalin bu yıl gerçekleşip gerçekleşmeyeceği hakkında net bir bilgi yok. One Love en sevilen yaz festivallerinden biriydi. Festival 2 gün sürer ve daha çok alternatif isimler yer alırdı. Festivalde ana konserler ve partiler dışında yeni yeteneklerin de performanslarını sergilemeleri için fırsat verilirdi. Bunun yanında müzik temalı filmlerin ve belgesellerin yayınlandığı Film Salonu da vardı.

6. Sonisphere

6. Sonisphere

Sonisphere tüm dünyada gerçekleşen festivaller arasında. İlki 2009 yılında gerçekleşen festival 2010 ve 2011 yılları arasında ülkemizde de gerçekleşti. İlki Beşiktaş İnönü Stadyumu'nda ikincisi ise Küçük Çiftlik Park'da gerçekleşmişti. Metal müzik tutkunlarının bir araya geldiği festival sayesinde Rammstein ve Anthrax gibi gruplar ilk kez Türkiye'de konser verdi. Festivalde tüm dünyanın hayran olduğu metal müziğin efsane isimlerinin yanında Pentagram ve Hayko Cepkin de sahne almıştı. Hatta Pentagram'ın eski solisti Murat İlkan, kendisine MS teşhisi konulmasının ardından son konserini bu festivalde vererek gruptan ayrılmıştı.

7. ChillOut

7. ChillOut

Chill Out da tüm dünyada düzenlenen bir festival. Elektronik müzik sevenleri bir araya getiren festivalin İstanbul ayağı da oldukça keyifli anlara sahne oluyor. İstanbul Life Park'ta gerçekleşen festival de konuklara temiz havanın tadını çıkarma fırsatı veriyor. Şehrin kalabalığından sıkılanlar için alan, tam bir festival kasabasına dönüşüyor. Konserlerin yanı sıra yaratıcı atölyeler ve sanat çalışmaları da düzenleniyor. Festival eski canlılığını kaybetse de günümüzde hala devam ediyor.

Sizin unutamadığınız bir festival anınız var mı?

Yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz; 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
60
12
8
3
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
thenuhtufan

Zeytinli Rock Fest lan! Festivalli içerik yap, Zeytinli’yi es geç. Değişiksiniz.

thenuhtufan

7 numarayı gördün mü 7 numarayı?

Eta

Rock'n Coke sahnesine Ceza cikmisti ve tum o idiotlar adami yuhalayip sahneye bir seyler atmıştı. Muzik kulturunden bahsedenlerimiz bile boyle yobazken bizde... Devamını Gör

Esra Konya

Fanta gençlik festivali vardı, rock’n coke’a hep büyüdüğüm zaman gitmek istemiştim ama kısmet olmadı

Pasif Kullanıcı

Fanta festivali efsaneydi... Tarkan'lı olan yıl özellikle. :)