Görüş Bildir
Haberler
Bir Uygarlığın Daha Halkını Kolay Yönetebilmek İçin Halüsinojen Maddelere Başvurduğu Ortaya Çıktı

Bir Uygarlığın Daha Halkını Kolay Yönetebilmek İçin Halüsinojen Maddelere Başvurduğu Ortaya Çıktı

Ulaş
16.01.2022 - 18:25

Wari Medeniyeti hakkında yapılan araştırma, kadim uygarlığın halkını daha kolay yönetmek için halüsinojenik ilaçlardan ve biradan faydalandığını ortaya koydu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kayıp Rıhtım'dan Eda Aydın'ın haberine göre, Wari Medeniyeti hakkında ortaya konan yeni araştırma, kadim uygarlığın siyasi tercihlerine dair dikkat çekici detayları gün yüzüne çıkarttı. Wari’deki iktidar sahipleri, halkını daha kolay yönetebilmek için çeşitli halüsinojenik ilaçlardan ve biradan faydalanıyordu. Wariler, bu stratejileriyle İnkalara da ilham olmuştu.

Huari olarak da bilinen Wari Medeniyeti, bugünkü Güney Amerika ülkesi Peru’nun topraklarında bulunuyor. Arkeologlar, Milattan Sonra 500 ve 1000 yılları arasında yaşayan bu kadim medeniyeti anlamak için yeni bir araştırma gerçekleştirdi. Quilcapampa’da yıllar süren kazılar ise nihayet sonuç verdi. Wari Medeniyeti’nin siyasi tercihlerine dair önemli veriler tespit edildi.

Wari halkı incelikle işlenmiş tekstil ürünleri, yonta çanak çömlekleri ve tarımsal faaliyetlerle biliniyordu. Bu uygarlığın inşa ettiği yollar, sonrasında İnkalar tarafından da kullanılmıştı.

Antiquity adlı bilimsel yayın organında yer alan araştırmaya göre, Wari liderleri halklarının üzerindeki kontrolü güçlendirmek için halüsinojenik ilaçlar ve biradan faydalanmıştı.

Peru’nun güneyinde yer alan Sihuas Vadisi’ndeki Quilcapampa 9. yüzyılda kurulmuştu.

Peru’nun güneyinde yer alan Sihuas Vadisi’ndeki Quilcapampa 9. yüzyılda kurulmuştu.

Kraliyet Ontario Müzesi’nden araştırmacılar, bu bölgede yaptıkları araştırmalarda bir milyondan fazla botanik kalıntı ortaya çıkartmıştı.

Yayınlanan yeni araştırmada, aynı bölgede bulunan ve asırlardır halüsinojen olarak kullanılan vilca ağacının tohumlarının botanik kalıntılar analiz edildi.

Araştırmanın sonuçları toplu yemek etkinlikleri sırasında molle ağacından yapılan “chicha” adlı bira benzeri bir içeceğe bu halüsinojenik tohumlar eklendiğini gösterdi. Böylece bu ürünlerin psikoaktif etkileri artırılmış oluyordu.

Wari soyluları, sosyal ilişkilerini kuvvetlendirmek ve liderliğin misafirperverliğini öne çıkartmak için bu halüsinojen maddeleri şölenlere dahil ediyordu.

Wari soyluları, sosyal ilişkilerini kuvvetlendirmek ve liderliğin misafirperverliğini öne çıkartmak için bu halüsinojen maddeleri şölenlere dahil ediyordu.

Bu sayede liderler, siyasi kontrolü pekiştirme fırsatı yakalıyorlardı.

Makalede konu hakkında şu ifadelere yer veriliyor:

“Bu liderler unutulmaz, toplu psikotropik ziyafetler sunabildi ve bu ziyafetlerin bireyler tarafından bağımsız olarak gerçekleştirilmemesini garanti altına aldı.”

Araştırma, vilca ağacından bu şekilde sonuçlar elde etmek bir hayli zorlu bir süreçti. Bu işlemi gerçekleştiren soylular, beraberinde özel bir statüyü de kazanıyordu.

Bulgular bu uygulamanın bölge siyaseti açısından önemli olduğunu kaydediyor. Wari Medeniyeti’nden sonra aynı bölgede hüküm süren İnkalar, Wari’nin izinden gitmişti. Ancak Warilerin aksine İnca İmparatorluğu vilca yerine mısır birasına odaklanmıştı.

Araştırmayı gerçekleştiren ekipten Matthew Biwer şöyle konuştu:

“Bu, And Dağları’nda siyaset ve halüsinojenlerin kullanımı açısından bir dönüm noktasıydı.”

Wari medeniyeti hakkında araştırmalar sürüyor...

Wari medeniyeti hakkında araştırmalar sürüyor...

Wari halkının sosyolojik yapısına dair tartışmalar sürüyor. Ancak arkeologlar, gerçekleştirdikleri kazılardan yola çıkaran kadınların en üst yönetim sınıfında görev aldığını ispat etmeyi başarmıştı. 2013’te, üç farklı kraliçeye ait mezarlar ortaya çıkartılmıştı.

Bununla beraber Wari uygarlığında çağdaşı bütün medeniyetler gibi din, toplumsal ve siyasal hayatın merkezinde yer alıyordu.

Medeniyet, Peru’nun kuzeyinden Şili sınırına yakın güney bölgelere ve kıyıdan And Dağları’nın dağlık bölgelerine kadar uzanıyordu.

Ancak yüzyıllar süren kuraklık Milattan Sonra 1000 yılı civarında medeniyetin çökmesine neden olmuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
8
4
3
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
RaRaRa

Şimdikiler de dinden faydalanıyor

ortalık karışık

sadece din değil bence hasan sabbahı hatırlayın afyon verıp cennetı gosterırdı

heyula41

komple kafası güzel bir uygarlık konum alabilirmiyim?

Selam Öabakan

way bilader işte delil dinde öyle ya kafa yaptıracaksın yada bilmediğinle korkutacaksın