Görüş Bildir
Haberler
Bir Sosyal Medya Bağımlısı, Bir Hafta Boyunca Hiçbir Uygulamayı Kullanmadığında Hayatı Ne Kadar Değişir?

Bir Sosyal Medya Bağımlısı, Bir Hafta Boyunca Hiçbir Uygulamayı Kullanmadığında Hayatı Ne Kadar Değişir?

Rinascita
13.07.2019 - 09:44

Hayatımızın büyük bir odağı haline gelmiş olan sosyal medya, bütün gün vazgeçilmez bir parçamız gibi bizimle. Peki bir haftalığına sosyal medyadan uzak kalan bağımlılar ne yaşarlar? Detaylar sizler için Independent'tan!

*26 yaşındaki bir sosyal medya bağımlısının deneyimleri paylaşılmıştır.

Kaynak: https://www.independent.co.uk/life-st...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Pazartesi

Pazartesi

'Alarmı kapatır kapatmaz hemen telefonumu elime alırım. Günün daha ilk dakikalarını mesajlara cevap vererek, alarmları kontrol ederek, ben uyurken dünyada neler olup bittiğine bakarak geçiririm. Ama şu an hiçbiri yok. Radyoyu açtım ve sosyal medyada neler olduğunu bilmeden zaman geçirirken tuhaf hissediyorum. 

Farkına varmadım ama işe gitmek için evden erken çıktım, sosyal medya dikkatimi dağıtmadığı için daha hızlı hazırlanmıştım. Genelde banyoya bile telefonumla girerdim ama bugün yapmadım. Etrafımı izledim. Çok daha iyi geldi. 

Gazeteci olduğum için sosyal medya işimin büyük bir parçası ve işe gittiğim zaman bu haftanın ne kadar zor geçeceğini anladım. Bir makaleyi okumaya başladım ve direkt elim Instagram'a gitti. Panikledim, her şeyi kapattım! Tabii bu sırada gelen bildirimleri birazcık ucundan görmüş oldum.

Bütün uygulamaları telefonumdan silmeme rağmen, bilgisayarımda hepsi açıktı. Hemen kapattım! Normalde Twitter ve Instagram'da gezerek insanların neler konuştuğuna bakarım. Şu an bunu yapamamaktan nefret ediyorum. Fakat daha üretken olmaya başladım. Normalden daha hızlı yazıyorum. Çünkü sosyal medyaya bakmamak için kendimi oyalıyorum. 

Akşam üzeri ise birden berbat bir baş ağrısı oldu. Normalde baş ağrım olmaz. Bir keresinde kafeini bıraktığım zaman yaşamıştım. Şimdi de sosyal medya geri çekilme semptomları mı yaşıyorum?'

Salı

Salı

'Sosyal medya olmadığı için alarmı daha geç saate kurdum. Yine de uyanınca tweet atmak istediğim şeyleri düşünüp durdum ve yapamadığım için sinirim bozuldu. Hatta arkadaşlarımdan biri hoşuma gidebileceğini düşündüğü bir tweeti benimle paylaştı. Nasıl da retweet yapmak istedim ah!

Bir başka arkadaşım da Facebook'ta gördüğü eski bir arkadaşımızın nişan etkinliğini yolladı. Bu aralar bu etkinlikleri sıkça gördüğüm için Facebook'u daha az kullanıyordum zaten.

Birçok insan gibi birini beklerken ben de sosyal medyada zaman geçirirdim. Şu an bu şekilde ne yapacağıma dair hiçbir fikrim yok.

O akşam televizyonda The Great British Bake Off programını izlerken Twitter'ı daha çok özledim. Çünkü bir yandan izlerken bir yandan da sosyal medyadan takip ederdim. Şimdi o kadar eğlenceli gelmiyor.'

Çarşamba

Çarşamba

'Bugün sevimli bir şeyler giyindim. Normalde sosyal medyada paylaşırdım ve takipçilerimin de bu mükemmel tarzımı görmesini sağlardım. Fakat, takipçilerim bugün ne giydiğimi görmeden de yaşayabiliyorlar. 

Yakında açılacak bir mekanın insanlardan Instagram'da paylaşım yapmalarını istediğini gördüm. Tabii benim şu an böyle seçeneğim olmaması da beni hayal kırıklığına uğrattı. 

Normalde radyo konuşmaları arasındaki birkaç dakikayı sosyal medyada gezerek harcardım. Bir şeyler üretmek için kısa ama bir şeyler yapmak için yeterli bir zamandı. Şimdi okunmamış mesajları ve eski fotoğrafları silmeye başladım. Fakat hala telefonumu kullanıyor olmama rağmen, sosyal medyayı daha az arıyorum artık. Parkın kenarında geçerken sosyal medyada paylaşamayacağım için artık fotoğraf çekmediğimi fark ettim. 

Akşam arkadaşımla yemeğe çıktığımda bütün gece telefonumu çantamda bıraktım. Hiçbir paylaşım yapmadığım için ne kadar beğeni aldığım da umurumda değildi.

Her Instagram kullanıcısının bayılacağı bir tatlı önüme geldiğinde bir Boomerang çekmek istedim. Ama çektikten sonra telefonda duracaktı ve bir daha asla bakmayacaktım. Eğer paylaşım da yapmayacaksam amaç neydi?'

Perşembe

Perşembe

'Sonunda bildirimlerden uzak hayatın rahatlığını hissetmeye başladım ama bir yandan da özlüyorum.

Twitter'da bana gelen önemli mesajlar aynı anda mail adresime de geliyor. Yine böyle önemli bir mesaj geldi ve cevap veremedim. İş arkadaşımdan bu kişiye yazmasını, sorusunu bana mail olarak iletmesini rica etmesini istedim. Aptalca ve gereksiz görünebilir ama yaptık.

O akşam oturdum ve film izledim. Hatta bir şeyler beni telefona bakmam için dürtmeden izlemeyi başardım.'

Cuma

Cuma

'Her Cuma sabahı, Millenial Love isimli tanışma yayınının yeni bir bölümü geliyor. Yani sosyal medya ile bugüne başlıyorum normal zamanda. Şu an yapamadığım için kendimi kötü hissediyorum ama yine de mutluyum, keyif alıyorum.

Bu güne kadar, artık sosyal medya bağımlılığından kurtulduğumu düşünüyordum ama sanırım öyle değilmiş. Cumartesi gideceğim restoranı Instagram'da araştıramadığım için kendimi kötü hissediyorum ve uyumadan önce sosyal medyada dolaşmamı özlüyorum.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumartesi

Cumartesi

'Bu akşam bir partiye gidiyorum ve fark ettim ki partiye dair bütün bilgiler Facebook'ta. Arkadaşıma zamanı ve adresi mesaj atarak sormak zorunda kaldım. Ne kadar da ilkel bir yöntem değil mi?

Öte yandan sürekli Instagram'da hikaye paylaşma isteğimden kurtuldum.'

Pazar

Pazar

'Bütün uygulamaları yeniden yükleyeceğim için heyecanlanınca kendimden utandım. Pazar akşamı bir türlü gelmiyordu. İlk yüklediğim uygulama Instagram oldu. Simgesi bile değişmiş gibiydi. Uygulamada sadece son bildirimleri gördüğüm için öncesinde neler olduğunu asla bilmeyecektim. 

Facebook'a gelince artık tanımadığım bir kadının adını değiştirdiğini ve evlendiğini gördüm. Sorun şu ki, ben bu insanı gerçekten tanıyamıyorum. Gelen bir sürü bildirim, birkaç arkadaşlık isteği ve mesajların hiçbiri ilgi çekici gelmiyor. 

Twitter'ı düşününce o daha çok heyecan vericiydi. Her ne kadar konuşmaları gördüğümde artık çok geç olduğunu görsem de...

Peki herhangi bir farklılık hissediyor muyum?

Tam olarak değil. Değiştiğimi ve artık bu konuda eskisi gibi olmadığımı söylemek isterdim. Ama söyleyemiyorum. Hala 'bir gram' için deli oluyorum resmen.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
99
45
19
17
11
5
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ufukdiyoki

Bana feysten eklesene diyorlar, feysim yok diyorum. İnsta? Yok. Twitter, yok. Nasıl bilgisayarcısın sen ya sesleri eşliğinde sevmiyorum diyorum. Whatsapp var... Devamını Gör

Alev Ayer

ara sıra bakarsın tamam da bütün hayatının merkezine sosyal medyayı koymayı hiç anlayamayacağım sanırım 😏

Ekl Klm

hiçbirisi yok. facebook sırf oyun oynadığım için bilgileri kaybetmemek amaçlı var o da kendi adımla değil. hayat daha eğlenceli, inanın.