Görüş Bildir
Haberler
Bir Şeyin İstek mi İhtiyaç mı Olduğunu Şıp Diye Anlamanın Yollarını Anlatıyoruz!

Bir Şeyin İstek mi İhtiyaç mı Olduğunu Şıp Diye Anlamanın Yollarını Anlatıyoruz!

Lisa Campton
27.01.2023 - 15:19

Düşündüğün şeyin ihtiyaç mı yoksa bir istek mi olduğundan emin değilsen seni içeriğimize alalım!

İçeriğin Devamı Aşağıda

İhtiyaç ve istek arasındaki fark nedir?

İki kavram arasındaki temel fark ile başlayalım. İhtiyaç temelinde, sağlıklı, güvenli ve sürdürülebilir bir hayat yaşayabilmek için gerekli olan şeylerdir.

İstek ise kişinin bir şeye duyduğu ilgi, yerine gelmesi durumunda mutluğu olduğu şeydir. İkisini birbirinden ayırabilmek bazen zor olabiliyor. Ancak bunun da bazı yöntemleri mevcut.

İhtiyaçlarımız aslında yaşamamız için gerekli olan temel kavramlardan oluşuyor.

Örneğin, barınma, yemek yemek, güvende hissetmek gibi şeyler tam da insan olarak ihtiyacımız olanlar. Bunlar olmadan hayatlarımızı sürdürmek çok zor.

Konu istek kısmına geldiğinde işler biraz daha farklı bir hal alıyor.

İstekler, bizi olduğunda mutlu eden şeyler. Örnek olarak güzel bir ayakkabıyı görüp beğendin ve sana çok yakışacağını düşündün. Ancak evinde giyebileceğin başka ayakkabıların da mevcut. Konu içerisindeki ayakkabı bu durumda 'istek' olmakta.

Bu iki kavramlar arasında ayırım yapabilmek için öncelikli olarak kendine sorular sormalısın.

Gerçekten senin hangi kısmını ve duygunu tatmin edeceğini belirlemen için biraz daha sorgulayıcı olabilirsin. 'Bunu almak veya yapmak beni sadece mutlu mu edecek yoksa yapmazsam zor bir duruma mı düşeceğim?' Eğer bunun ayırımına varabilirsen senden daha mutlusu olmayacak.

İhtiyaçlar insanlar için esastır, istekler ise esas değildir.

Diyelim ki tatile çıkma planı yapıyorsun ama bunun hayatın için ne kadar gerekli olup olmadığı konusunda emin değilsin. Bunun için kendini dinleyebilirsin. Evet tatil yapmak bir gereklilik olmayabilir ama uzun vadede senin dinlenmeni sağlayacak ve daha yüksek motivasyonla hayatını devam ettirecek. O tatile çıkmazsan muhtemelen o yıl boyunca kendini tükenmiş hissedeceksin. Bu yüzden bu tatil senin için istekten ziyade bir ihtiyaca dönüşmüş oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hayatını kolaylaştırıp kolaylaştırmadığını gözlemleyebilirsin.

Konuya yine örnekler üzerinden bakalım. Bir bilgisayarın var ve işlerini bu bilgisayar üzerinden hallediyorsun. Yani hayatta kalmak için kazandığın parayı sana temin ediyor. Bir üst model ve daha donanımlı bir bilgisayar senin iş yapmanı daha kolay hale getirebilir. Bu durumda yeni bilgisayar almak uzun vadede bir ihtiyaç oluyor. Zaten iyi olan bir bilgisayara sahipsin ama sadece keyif için yeni bir tane daha almak istiyorsan bu daha çok istek haline geliyor.

Liste yapabilir ve öncelik sıranı belirleyebilirsin.

Bir liste yapıp önceliklerini belirleyebilirsen, ihtiyaç ve isteklerini daha kolay anlayabilirsin. İnsan bazen yazarak, somut bir şekilde görmeli. 

Yaşamak ve işlev görmek için bu öğeye gerçekten ihtiyacım var mı? Bu ihtiyacı daha ucuza doldurmak mümkün mü? Bu eşya onun bir parçası olmasaydı hayatım nasıl farklı olurdu? 

İhtiyaç listeni tamamladığında, ihtiyaç kategorinde kalan tüm harcamaları listeleyebilirsin.

Yaşam kaliteni artırmak her zaman hakkın! Bunu asla unutma.

İhtiyaç veya istek. Günün sonunda önemli olan senin yaşam kaliteni artırmış olman. Kendini zora sokmadan bunu ayırabilir ve başarılı olabilirsin.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın