Görüş Bildir
Haberler
Bir Bütünü Oluşturan Eş Parçalardan Bir Tanesi: Birim Kesir Nedir?

Bir Bütünü Oluşturan Eş Parçalardan Bir Tanesi: Birim Kesir Nedir?

Nur YILMAZ
28.01.2023 - 22:17

Matematik konuları arasında önemli bir yere sahip olan kesirler konusu, birinci sınıftan itibaren temeli atılan bir konudur. Bir bütünün eş parçalara bölünmesi ya da bütüne oranlarını ifade eden kesirleri ifade etmek için bir bütünün kesinlikte eş parçalara bölünmesi gerekmektedir. Birim kesirler nedir, nasıl bulunur, nasıl karşılaştırılır?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birim Kesir Nedir?

Birim Kesir Nedir?

Bir bütünü oluşturan tüm parçalara birim kesir denmektedir. Bir bütünü 10 parçaya bölüp bunu ifade etmek için 1/10 deriz. Birim kesirler pay kısmı her zaman 1 olan kesirlerdir. Örnek verecek olursak;

  • 1/50

  • 1/25

  • 1/46

  • 1/34

Birim kesirlerin tam sayı olmaması gerekmektedir. Tam sayılı olan kesirlere birim kesir denmemektedir. Örneğin;

  • 4.2/6

Bir kesrin birim kesir olması için bir bütüne karşılık olmaması gerekmektedir. Örneğin;

  • 1/1

Son olarak bir kesrin paydası 0 olamayacağı için paydası 0 olan kesirlerde birim kesir değildir. Örneğin;

  • 1/0

Birim Kesir Nasıl Bulunur?

Birim Kesir Nasıl Bulunur?

Birim kesirlere basit kesirlerde denmektedir. Sayı doğrusunda birim kesirler 0 ila 1 sayıları arasında yer almaktadır. Kesrin paydasına bakılmaksızın payı 1 olan kesirlere birim kesir denmektedir. Kısaca kesirler arasında payı 1 olan kesir görüldüğünde bu kesre basit ya da birim kesir denmektedir.

Birim Kesirler Nasıl Bulunur?

Birim Kesirler Nasıl Bulunur?

Kesirleri birim kesir yapmak için payı her zaman 1 yapmak gerekmektedir. Örneğin 7/24 sayısının birim kesrini bulmak için payı 1 yapmalıyız. Yani 7/24 kesrinin birim kesri 1/24 olur. Bu şekilde birim kesri bulmuş oluruz.

Birim Kesirler Nasıl Karşılaştırılır?

Birim Kesirler Nasıl Karşılaştırılır?

Birim kesirleri sıralamak diğer kesirlere göre çok daha kolaydır. Bunun nedeniyse birim kesirlerin payları her zaman 1'dir. Bu sebepten paydası küçük olan kesir her zaman en büyük kesir olacaktır. Yani paydası en küçük olan kesir, en küçük olandır. Birim kesir sıralamasına şöyle örnek verebiliriz;

  • 1/5 > 1/7 > 1/15 > 1/24 > 1/29

Bu şekilde sıralanmasının nedeni şöyle anlatılabilir: Bir pastayı 5'e bölüp 1 parçasını alındığı zamandaki pay ile 29 parçaya bölüp 1 parçasını alındığındaki farktan yola çıkılarak akılda kalabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
3
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın