Görüş Bildir
Haberler
Belirsizlik Sürüyor: Kamuya ve SGK’lılara Maske Dağıtımı Nasıl Olacak?

Belirsizlik Sürüyor: Kamuya ve SGK’lılara Maske Dağıtımı Nasıl Olacak?

Batuhan
01.05.2020 - 09:46

Türkiye’de ücretsiz maske dağıtımında kamu çalışanları ve SGK’lı çalışanlara maskenin kurumlarınca verilmesi kararı alındı. Ancak bu yeni düzenlemenin de kendi içinde sorunlar barındırdığı belirtiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'de Koronavirüs ile mücadelede uygulanan ücretsiz maske dağıtımında kamu çalışanları ve SGK’lı çalışanlar için yeni kararlar alınırken, bu kapsamdaki kişilere ve çalıştıkları işyerlerine maskelerin nasıl ulaşacağı konusu belirsizliğini koruyor.

"10 Nisan'dan bu yana 120 milyona yakın maske dağıtıldı"

"10 Nisan'dan bu yana 120 milyona yakın maske dağıtıldı"

Eczacılar Birliği verilerine göre 10 Nisan’dan bu yana eczaneler 120 milyona yakın maske dağıtmış durumda. Dolayısıyla bir kişiye 5’er adet maske verildiği için şu ana kadar yaklaşık 24 milyon kişi maske almış görünüyor. Ancak bazı kişilere ikinci kez kod geldiği hesaplanarak, Türkiye'de maskeye ulaşan kişi sayısının 24 milyondan daha az olduğu belirtiliyor.

Telefonuna hiç kod gelmeyenler var

Telefonuna hiç kod gelmeyenler var

Nüfusu son sayıma göre 83 milyon olan Türkiye’de 20 yaşın altında 25 milyon, 65 yaş ve üzerinde ise 7 milyon 550 bin kişi bulunuyor. Bu verilere göre sokağa çıkması ‘serbest’ olan 50 milyon dolayında vatandaş var.

Cep telefonuna bir ya da iki kez kod gelen vatandaşlar olduğu gibi hiç kod gelmeyenler ya da ikametleri farklı yerde olduğu için maskesini alamayanlar da bulunuyor. Sokağa çıkma yasağı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kişiler ise baştan beri bu uygulamadan yararlanamıyor.

Kamudakiler ve SGK’lılar için yeni düzenleme

Kamudakiler ve SGK’lılar için yeni düzenleme

Son olarak uygulamada yaşanan bazı aksaklıklar ve özellikle de eczanelerdeki yoğunluk nedeniyle yeni bir karar alınarak, kamu çalışanları ile SGK’lı olarak çalışanlara maskelerin kurumları ve işverenleri tarafından dağıtılması kararlaştırıldı.

DW Türkçe’den Gülsen Solaker'e konuşan Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, aslında bunun yeni bir uygulama olmadığını söylüyor. Telefonuna SMS ile kod gelen herkese eczanelerin yine maske vermeye devam edeceğini belirten Çolak, yeni uygulamanın farkını ise şöyle anlatıyor:

'Sağlık Bakanlığı ile 10 Nisan'da yaptığımız toplantıda bu düzenleme de konuşulmuştu, dolayısıyla yeni değil aslında. Eczaneler yine kendisine SMS gelenlerin talebini karşılamak durumunda, bu kişi özel sektörde ya da kamuda çalışıyor olsa bile. Bu getirilen düzenleme ise telefonuna kod ulaşmasa da eczaneye gelen vatandaşların yoğunluğunu biraz azaltmak için söylediğimiz bir uyarı.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

İdari izinliler ya da dönüşümlü çalışanlar ne yapacak?

İdari izinliler ya da dönüşümlü çalışanlar ne yapacak?

Ancak bu yeni sistemin de kendi içinde bazı sorunlar taşıdığına dikkat çekiliyor. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, kamu kurum ve kuruluşlarına bu maskelerin nereden ve hangi yollar takip edilerek ulaştırılacağına ilişkin bir bilgiye henüz ulaşamadıklarını belirtiyor.

Gezen, özellikle idari izinli olanlar ve dönüşümlü çalışanların durumuna şu sözlerle dikkat çekiyor:

'Kamu alanında çalışmalar genelgelerle düzenlendi ve buna göre dönüşümlü çalışan ya da idari izinli olan arkadaşlar var. Dolayısıyla dönüşümlü çalışanlar için işe gidene kadar maskeyi nereden temin edeceği, nasıl maske bulacağı ayrı bir soru işareti olacak. İdari izinli olanlar da zorunlu gündelik ihtiyaçlarında kullanacakları maske için kurumlarına gitmek zorunda mı kalacak? Bu da çok ciddi bir soru işareti.”

Eczacılara göre satış serbest kalmalı

Eczacılara göre satış serbest kalmalı

Peki çeşitli yöntemler denenerek sürdürülen ücretsiz maske dağıtımında herkesi memnun edebilecek bir çözüm var mı? Eczacılara göre bunun bir yolu maskenin parayla satışına getirilen yasağın kalkması olabilir.

Çolak, devletin ücretsiz maske dağıtımı uygulamasının çok yerinde olduğunu ve devam etmesi gerektiğini belirterek, “Ancak bu sürerken diğer yandan da devlet ihtiyacı olan için bir fiyat belirlesin, desin ki ‘üretici sen şu fiyattan fazlaya veremezsin, eczacı sen de şu fiyattan fazlaya satamazsın' Böylelikle maskeyi ihtiyacı olan her vatandaşa verebilirsek bu da halk sağlığı noktasında ciddi bir katkı olur” önerisini getiriyor

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
43
30
7
4
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
demet s.

Biz doğru yöntemi bulana kadar salgın bitecek :)

Lestat

Çeşitli ülkelere yardım gönderiyoruz, gönderilsin. Düşene el uzatmak insanlığın gereğidir eyvallah ama senin ülkende bunca eksik ve durumdan şikayetçi vatand... Devamını Gör

Birisi Geldi

belki canan bizizdir

bu nedir

benim etrafında kimseye gelen birşey yok.