Görüş Bildir
Haberler
Bebeklerde Kasık Fıtığı Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Kasık Fıtığı Nasıl Anlaşılır?

Şebnem Sucu
15.02.2022 - 10:58

Kasık fıtığı her yaştaki insanı etkileyen bir durum olmakla birlikte, yetişkinlerde genellikle zorlanmalara bağlı ortaya çıkmaktadır. Bebeklerde ise kasık fıtığı ne yazık ki doğuştan gelen bir durumdur. Sağlığı yerinde birçok çocukta görülebilen kasık fıtığı, çocukların ortalama 1-3’ünde görülmektedir. Prematüre doğan bebeklerde görülme oranı ise bunun yaklaşık 10 katıdır. Peki, bebeklerde kasık fıtığı nasıl anlaşılır? İşte yanıtı…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bebeklerde kasık fıtığı, anne karnında gelişim gösteren bir durumdur. Daha çok erkek çocuklarında meydana gelen kasık fıtığı, kasık kanalının kapanmaması sonucu ortaya çıkar. Genelde kasık fıtığı tipik belirtiler gösterir. Bebeğinin altını temizlerken kasık fıtığına işaret eden semptomları gözlemlediyseniz mümkün olan en kısa zamanda doktora gitmeniz gerekir. Erken dönemde fark edilmediğinde hayati tehlikeler oluşturabilen kasık fıtığı, günümüzde başarılı cerrahi müdahaleler ile kolayca onarılmaktadır. Sağda, solda ya da her iki tarafta görülebilen kasık fıtığına dair merak edilenler haberimizde… Bebeklerde kasıl fıtığı nasıl anlaşılır? İşte yanıtı…

Kasık Fıtığı Nedir?

Kasık Fıtığı Nedir?

Karın içinde yer alan organların karın duvarından dışarı çıkması durumuna fıtık adı verilmektedir. Kasıklarda meydana gelen fıtığa ise kısık fıtığı adı verilir. Çocuk ve bebeklerde fıtık daha çok kasık ve göbekte meydana gelmektedir. 

Gebelikte bebek geliştikçe testisler (erkeklerde) karından aşağı kasık bölgesine hareket eder. Testisler doğumdan önce kapanmaya başlayan kasık kanalı olarak tanımlanan bir geçitten geçerler. Bu geçit kız bebeklerde de bulunmaktadır. Ancak bunun gerçekleşemediği durumlarda, bağırsak karın duvarından geriye doğru şişer ve fıtığa neden olur.

Bebeklerde Kasık Fıtığı Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Kasık Fıtığı Nasıl Anlaşılır?

Kasık fıtığını bazen anneler bebeklerinin altını değiştirirken fark edebilirler. Dışarıdan bakıldığında fark edilmesi mümkün olmayan fıtıklar ise doktorun muayenesi ya da ultrasonla teşhis edilebilir. Bebeğinizde kasık fıtığı meydana geldiğinde kasıkta veya torbada bir şişkinlik olduğunu görebilirsiniz. Özellikle bebeğiniz ağladıktan sonra kasıktaki fıtıkta şişme meydana gelir. Çıkıntı zaman zaman ortaya çıkar ve kaybolur. Çocuğunuz uyurken ya da dinlenirken görülmeyebilir. Fıtık bazen çocuklarda sıkışma kaynaklı ağrılara neden olabilir. 

Bununla birlikte yumuşak baskı ile karın içine gitmeyen fıtıklar daha da tehlikelidir. Bu duruma boğulmuş fıtık adı verilir. Böyle durumlarda çocuğunuzda ağrı, kusma, huzursuzluk ve iştah kaybı meydana gelebilir. Uzun vadede dışkı yapmada sorunlara neden olan boğulmuş fıtık, bağırsakların çürümesine neden olabilir. Bu hayati sıkıntı yaratabilecek ciddi bir durumdur. Acilen cerrahi müdahale edilmesi gerekir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın