Görüş Bildir
Haberler
Ayasofya Hakkında Az Bilinen 10 Sır

Ayasofya Hakkında Az Bilinen 10 Sır

samet yesil
30.11.2014 - 16:11 Son Güncelleme: 30.11.2014 - 16:52

1500 yıllık bir tarih barındıran, dünyanın en önemli şaheserlerinden Ayasofya, hiç şüphesiz İstanbul'un en önemli yapılarındandır. Ayasofya efsaneleri ise yüzyıllar içinde kulaktan kulağa yayıldıkça yayıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş de dünya mirasinin en önemli eserlerinden biri kabul edilen Ayasofya'nın efsanelerini Kültür- Medeniyet Serisi kapsamında bir araya getirdi. Dokuz yıl boyunca efsaneler hakkında araştırma yapan Dr. Ferhat Aslan, kitapta Bizans'tan Cumhuriyet'e kadar Ayasofya ile ilgili efsaneleri kronolojik ve detaylı bir şekilde anlatıyor.

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/kitap/2014/10...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ayasofya'yı bekleyen melek

1. Ayasofya'yı bekleyen melek
www.flickr.com

Ayasofya'nın inşaatında çalışan ustalar bir gün yemeğe giderken araç gereçlerini genç bir işçiye emanet etmiş. Bir süre sonra, inşaat alanında ortaya çıkan kişi gence 'İş çok uzun süre bırakıldı, artık ustaları çağırmalısın' deyince delikanlı, 'Araç ve gereçleri bırakıp gidemem' demiş. Bilinmez kişi de, 'Sen gelene kadar onları korurum, buradan bir yere ayrılmam' diye cevap vermiş. Delikanlı durumu ustalara anlatınca, İmparator delikanlıya gördüğü adamla ilgili sorular sormuş ve bunun bir melek olduğuna inanarak delikanlıyı başka bir memlekete göndermiş ki kıyamete kadar melek Ayasofya'yı bekleyip korusun!

2. Tılsımlı kapılar

2. Tılsımlı kapılar
www.flickr.com

Efsaneye göre Ayasofya'nın toplam 361 kapısı var fakat bu kapılardan 101'i büyük ve tılsımlı. Çünkü ne zaman bu kapılar sayılsa fazladan bir kapı daha ortaya çıkıyormuş.

3. Hz. İsa'nın Kutsal Emanetleri

3. Hz. İsa'nın Kutsal Emanetleri
www.flickr.com

İmparator, Hıristiyan söylemine göre Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği haç ve Hz. İsa'yı çarmıha gerdiklerinde kullanılan çivileri Kudüs'ten getirtip Ayasofya'nın gizli bölümlerinden birinde saklatmış. Kutsal Emanetleri Ayasofya'ya saklamalarının sebebiyse Hz. İsa'nın 40 bin yıl sonra dünyada Ayasofya'ya inecek olmasıymış.

4. Kıyamet tarihi

4. Kıyamet tarihi
www.flickr.com

Binanın güney yönündeki kapıdan girince, üçüncü sırada bulunan sütunun üzerine Hz. Hızır'ın kıyametin kopacağı tarihi yazdığı söyleniyor. Sütunda 'On sekizinde yevm-i Pazar, sene 1038' yazılı.

5. Şeytan Ayasofya'da hapis

5. Şeytan Ayasofya'da hapis
www.flickr.com

İstanbul'un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet Ayasofya'nın camiye çevrilmesini emredince Akşemsettin'i de bu işten sorumlu tutmuş. İşçiler cuma namazına yetiştirmek için çabalasa da şeytan Ayasofya'nın cami olmasını istemediği için işçilere her türlü vesveseyi veriyormuş. Akşemsettin bu durumu anlayınca secdeye kapanıp dua etmiş. Duasını kabul eden Allah, şeytanı Ayasofya'daki bir mermere hapsetmiş.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ayasofya'nın kıbleye çevrilmesi

6. Ayasofya'nın kıbleye çevrilmesi
www.flickr.com

Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettikten sonra ilk cuma namazını Ayasofya'da kılacakmış. İmamlığa geçtiğinde ilk iki tekbirde namazı bozmuş, üçüncüde tekbir getirmiş ve ilk cuma namazını kıldırabilmiş. Bunun nedenini merak eden ahali sorunca Fatih Sultan Mehmet: 'İstedim ki namaz sırasında bana ve bütün cemaate Kabe görünsün! Bu niyetle birinci ve ikinci tekbirlerde Kabe görünmeyince namazı bozdum, ancak üçüncü tekbirde gözlerimin önüne geldi' demiş. Cemaat bunun sebebini Akşemsettin'e sorduğunda o şunları söylemiş: 'Hz. Hızır saf tutmak için gelirken Terler Direğ'e parmağını soktu ve Ayasofya'nın yönünü kıbleye doğru çevirdi. Ondan sonra da namaza durdu. Böylece padişah üçüncü kez tekbir getirdikten sonra Kabe'yi tam karşısında gördü.'

7. Hz. Meryem'in gözyaşlarıyla delinen sütun

7. Hz. Meryem'in gözyaşlarıyla delinen sütun
www.flickr.com

Ayasofya'nın içindeki Ağlayan Sütun, Meryem Ana'nın evindeki bir sütunmuş. Bir gün Meryem Ana'ya, Hz. İsa'nın yakalandığını ve kendisine işkence edildiğini söylemişler. Hz. Meryem, onun işkence görmesine dayanamamış ve gözyaşlarına boğulmuş, gözyaşı damlalarından biri yaslandığı bu sütunu kezzap gibi eritmiş. Ayasofya yapılırken de kilisenin kutsanması için imparator bu sütunu Meryem Ana'nın evinden getirerek Ayasofya'ya diktirmiş. Bu nedenle taş kutsal olarak görülüyor. Herhangi bir dileği olanlar bu sütundaki Meryem Ana'nın gözyaşıyla oluşan deliğe parmaklarını sokup çeviriyor ve dilek diliyor.

8. Kutsal Kase ile kaybolan papaz

8. Kutsal Kase ile kaybolan papaz
www.flickr.com

İstanbul fethedildiği sırada Ayasofya'ya bir papaz vaaz vermekteymiş. Papaz kutsal çanağın Müslümanların eline geçmesini istemediği için Kutsal Kase ile bir kapıdan geçip gitmiş. Kapı da kapanmış. Ama Müslümanlar papazın oradan geçtiğini görmüş. Papazın gözden kaybolduğu yere vardıklarında dümdüz bir duvarla karşılaşmışlar. Efsaneye göre papaz hâlâ Kutsal Kase ile birlikte beklermiş orada. Bir gün İstanbul geri alındığında kapı açılacak ve papaz çıkıp vaaza devam edecekmiş.

9. Ayasofya'daki levhaların sırrı

9. Ayasofya'daki levhaların sırrı
www.flickr.com

Ayasofya camiye çevrilirken bu mabedin bir İslam mabedine dönüşmesini sağlamak için yapıya pek çok İslami motif eklenmiş. Bunlardan biri Ayasofya'nın kubbesine yazılı olan 'Allah, göklerin ve yerin nurudur' ayeti. Allah, Hz. Muhammed ve dört büyük halifenin isimleri de levhalara yazılarak asılmış. Cumhuriyet döneminde Ayasofya camiden müzeye çevrileceği zaman bu levhaları çıkarmak istemişler ama çok çabalamalarına rağmen çıkaramamışlar. Zaten bu levhalar, Ayasofya'dan çıkarılamasın, yapı yeniden kiliseye dönüştürülmesin diye cami içerisinde, giriş kapılarından daha büyük olarak yapılmış.

10. Tavadan sıçrayan balıklar

10. Tavadan sıçrayan balıklar
www.flickr.com

Ayasofya'da İmparator Kapısı'nın önünde bir balık figürü var. Söylenceye göre Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u kuşattığı sırada Ayasofya'daki papazlar bu kapının yanında balık kızartıyormuş. Tavada kızaran balıklar, İstanbul'un fethedileceğini anlayınca isyan etmiş ve kızgın yağın içerisinden fırlayıp taş kesilmiş.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bonus;

Bonus;
www.flickr.com

Ayasofya'nın ev sahibi ve İstanbul'un şaşkın, ünlü kedisi Gli'nin en özel fotoğraflarını aşağıdaki linkte bulabilirsiniz;

http://onedio.com/haber/ayasofya-nin-sasi-kedisi-382465

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
154
60
33
23
17
12
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
lxx

Hıristiyan sembolizminde balık İsa'yı, ölümsüzlüğü, vaftizi ve yeniden dünyaya gelişi temsil eder. İsa'nın Ayasofya'ya ineceği inanışı düşünülürse kapıda bu... Devamını Gör