Görüş Bildir
Haberler
Aşı Sonrası Kol Ağrısı Neden Olur? Biontech Yan Etkileri Neler?

Aşı Sonrası Kol Ağrısı Neden Olur? Biontech Yan Etkileri Neler?

Türkiye’de aşılama çalışmaları son hızla devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamaya göre, geçtiğimiz günlerde 1 milyonun üzerinde günlük aşı yapıldı. SGK kaydı bulunan vatandaşlar, yaş sınırına bakılmaksızın aşı randevusu alabiliyor. Aşı olanlar, yaşanan yan etkileri merak ediyor. Özellikle ülkemizde yaygın olarak yapılan Biontech aşısı sonrasında yaşanan kol ağrısının nedeni araştırılıyor. Peki, aşı sonrası kola ağrısı neden olur? Biontech aşısının yan etkileri var mı? İşte tüm detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aşı Sonrası Kol Ağrısı Neden Olur?

Aşı Sonrası Kol Ağrısı Neden Olur?

Enjeksiyon (iğne) yerinde ağrı, şişlik ve kızarıklık gelişmesi, tüm aşılardan sonra değişen oranlarda (%5-60) gözlenebilir. Özellikle tetanoz aşısının tekrarlayan dozlarında bu reaksiyon daha sık gözlenmektedir. Bulgular genellikle 24-48 saat içinde kendiliğinden düzelmektedir. Şikayetleri rahatlatmak için enjeksiyon yerine soğuk uygulama ve ağrı kesici olarak parasetamol alımı önerilmektedir. Diğer aşılardan farklı olarak BCG aşısı sonrası, bağışıklık sistemin yanıtı ile enjeksiyondan 2-3 hafta sonra başlayan sivilce benzeri şişlik aşı sonrası %90-95 sıklıkla beklenen bir durumdur ve 2-5 ay sonra ciltte iz bırakarak iyileşir.

Biontech Yan Etkileri Neler?

Biontech Yan Etkileri Neler?

Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik destekleyici yaklaşımlar şunlardır:

  • Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık

Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.) Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

  • Yorgunluk

İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.

  • Hafif ateş, titreme

İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

  • Baş ağrısı

Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

  • Kas/eklem ağrısı

İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

  • Kusma, ishal

Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz 

COVID-19 aşısı uygulamasından sonra bunların dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Bu Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın