Görüş Bildir
Haberler
Aronya Meyvesi: Keskin Tadı ile Bilinen Aronya Meyvesinin Besin Değerleri ve 5 Faydası

Aronya Meyvesi: Keskin Tadı ile Bilinen Aronya Meyvesinin Besin Değerleri ve 5 Faydası

Özge Tepe
29.04.2023 - 21:59

Aronya, Kuzey Amerika'ya özgü küçük, yuvarlak bir meyvedir. Ağzı kurutan keskin bir tadı vardır. Kuzey Amerika'da vahşi doğada büyüyen aronya, 2020 yılında Türkiye'de Karadeniz bölgesinde de denenmiştir ve başarılı olunmuştur. Devlet desteği alan aronya, Karadeniz'de 'Süper Meyve' kabul edilmiş ve üretiminin yaygınlaştırılması için çalışmalara başlanmıştır.

Bu içeriğimizde aronya meyvesi hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İşte aronyanın 5 faydası:

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Aronya Nedir?

Aronya Nedir?

Aronya, Kuzey Amerika'ya özgü küçük, yuvarlak bir meyvedir. Ağzı kurutan keskin bir tadı vardır. Kuzey Amerika'da vahşi doğada büyüyen aronya, 2020 yılında Türkiye'de Karadeniz bölgesinde de denenmiştir ve başarılı olunmuştur. Devlet desteği alan aronya, Karadeniz'de 'Süper Meyve' kabul edilmiş ve üretiminin yaygınlaştırılması için çalışmalara başlanmıştır.

Aronya, sağlık bilincine sahip tüketiciler arasında popüler hale geliyor. Sağlığı geliştiren birçok özellik sunduğu söylenen en zengin bitki antioksidan kaynaklarından biri olarak kabul edilirler.

Aronyanın Besin Değerleri

Aronyanın Besin Değerleri

Aronya meyvelerinin kalorisi düşüktür, ancak lif, C vitamini ve manganez bakımından çok zengindir.

Sadece 28 gram aronya meyvesi aşağıdaki besinleri sağlar:

  • Kalori: 13

  • Protein: 0,4 gram

  • Yağ: 0.1 gram

  • Karbonhidrat: 2.7 gram

  • Lif: 1,5 gram

  • C vitamini: Günlük Değerin (GD) %10'u

  • Manganez: GD'nin %9'u

  • K vitamini: GD'nin %5'i

Meyveler ayrıca folat, demir ve A ve E vitaminleri sağlar.

Ayrıca, hücrelerinizi serbest radikaller adı verilen potansiyel olarak zararlı moleküllerden korumaya yardımcı olan mükemmel bir yararlı antioksidan kaynağıdır.

Aronyanın Faydaları

Aronyanın Faydaları

Aronya, anti-enflamatuar ve antioksidan etkilere sahiptir. Bu, hücrelerinizi hasardan koruyabilir ve sağlığınıza birçok yönden fayda sağlayabilir.

İşte aronyanın 5 faydası:

1. Güçlü antioksidanlar içerir.

1. Güçlü antioksidanlar içerir.

Aronya meyveleri, yüksek düzeyde antioksidan içerir. Bu bileşikler, hücrelerinizi serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korur. Serbest radikallerin birikmesi, kalp hastalığı ve kanser gibi kronik durumlara yol açabilen oksidatif strese neden olabilir.

Aronya meyveleri, fenolik asitler, antosiyaninler ve flavanolleri içeren bir antioksidan grubu olan mükemmel bir polifenol kaynağıdır.

Çalışmalar, aronyadaki antioksidanların serbest radikal aktiviteyi engelleyebileceğini göstermektedir. Bazı test tüpü çalışmaları, bu meyvelerdeki antioksidanları azalmış inflamasyonun yanı sıra azalmış bakteri ve kolon kanseri hücresi büyümesi gibi diğer etkileyici sağlık yararları ile ilişkilendirmiştir.

2. Antikanser etkileri olabilir.

2. Antikanser etkileri olabilir.

Aronya meyveleri, meyveleri kansere karşı koruyabilir. Test tüpü çalışmaları, aronya meyvelerindeki antosiyaninlerin kolon kanseri hücrelerinin büyümesini durdurabileceğini göstermektedir.

Benzer şekilde, meyvelerden elde edilen özler, meme kanserine bağlı oksidatif stresi azaltabilir.

Bununla birlikte, mevcut araştırma sınırlıdır ve aronya meyveleri ile kanserden korunma arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

3. Kalp sağlığına fayda sağlayabilir.

3. Kalp sağlığına fayda sağlayabilir.

Aronya, antioksidan özellikleri sayesinde kalp sağlığını iyileştirebilir. Özellikle, kalp hastalığı ve diyabet olasılığınızı artıran koşullara karşı metabolik sendromlu kimselere yardımcı olabilir.

Aronyanın kalp sağlığında oynayabileceği rolü belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

4. Bağışıklık desteği sağlayabilir.

4. Bağışıklık desteği sağlayabilir.

Meyveler, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve destekleyebilir. Bir test tüpü çalışması, aronya meyvesi özlerinin, potansiyel olarak zararlı bakteriler olan Escherichia coli ve Bacillus cereus'a karşı güçlü antibakteriyel aktivite sergilediğini kaydetti.

5. Antiviral etkileri olabilir.

5. Antiviral etkileri olabilir.

Son olarak, meyvelerin antiviral etkileri olabilir. Bir çalışma, aronya meyvesi özündeki ellagik asit ve mirisetin'in grip virüsüne karşı koruma sağlayabileceğini belirledi.

Aronya Nasıl Tüketilir?

Aronya Nasıl Tüketilir?

Aronia meyveleri, ciddi bir yan etkisi olmaksızın yemek için genellikle güvenlidir. Tek dezavantajı, büzücü, ağız kurutan etkisidir.

Aronya genellikle meyve suyu haline getirilirler ve reçellerde, pürelerde, şuruplarda, çaylarda önemli bir bileşendir.

Aronyayı beslenmenize şu yollarla ekleyebilirsiniz:

  • Atıştırmalık olarak taze veya kurutulmuş olarak yenebilirler.

  • Aronya, meyve suyu, serinletici bir içecek yapmak için ananas, elma veya çilek gibi diğer meyvelerle birleştirilebilir.

  • Keklere ve turtalara kolayca ekleyebilirsiniz.

Meyveler ayrıca, markaya göre değişen servis ve dozlama önerileri ile toz veya kapsül formunda ek olarak alınabilir ancak bunun için doktorunuza başvurmanız önerilir.

Lif, C vitamini ve bağışıklığı güçlendirici ve antikanser özelliklere sahip olabilecek güçlü antioksidanlar açısından zengin aronya meyvelerini birçok tarife ekleyebilir, meyve sularında, reçellerde ve şuruplarda deneyebilir veya takviye olarak kullanabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın