Görüş Bildir
Haberler
Araştırma: Salgında Sahipleri Eve Kapanan Kediler Bezdi...

Araştırma: Salgında Sahipleri Eve Kapanan Kediler Bezdi...

Ulaş
27.01.2021 - 17:41

Uzmanlar, Kovid-19 pandemisi sebebiyle insanların evde daha çok vakit geçirmesinin, bazı evcil hayvanları olumsuz etkilediğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Independent'ta yer alan habere göre, PLOS Medicine isimli hakemli bilim dergisinde yayımlanan araştırma, kedi, köpek ve tavşan gibi evcil hayvanların tecrit sırasında insanların akıl sağlığını koruduğunu ortaya koymuştu. Araştırma makalesinin yazarları evcil hayvan sahibi olmanın, pandeminin zararlı psikolojik etkilerini azalttığını belirtmişti.

Öte yandan bazı uzmanlar, aynı durumun bazı evcil hayvanlar için geçerli olmadığı görüşünde.

Öte yandan bazı uzmanlar, aynı durumun bazı evcil hayvanlar için geçerli olmadığı görüşünde.

Zira özellikle kediler olmak üzere bazı hayvanların tecrit sırasında sahiplerinden bıktığı ortaya çıktı.

Hayvan davranışında uzman, Veteriner Hekim Emmanuele Titeux, birçok kişinin evcil hayvanlarıyla mutlu hissettiğini, tecritte yalnız kalmaktan kurtulduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

'Ama evcil hayvanlar bir ankete cevap verebilseydi bazıları kesinlikle şunu söylerdi: ‘Bütün gün beni dürtmeyi bırakmayan bu aptal mankafaya katlanmak zorundayım. Artık dayanamıyorum.'

Sosyal medyada son zamanlarda depresyona girmiş gibi görünen veya artık sahiplerine bakmaya bile dayanamayan kediler paylaşılmaya başlandı. Vox’un görüştüğü Shannon Shoaf, tecrit sırasında 4 kedisinin tıslamaya ve hırlamaya başladığını söyledi. Shoaf, bir kedisinin duvarlara çarpıp sekmeye başladığını da ekledi.

Ohio State Üniversitesi’nden Profesör M. Leanne Lilly, insanlar gibi kedilerin de ani değişiklikten etkilenebileceğini söyledi.

Ohio State Üniversitesi’nden Profesör M. Leanne Lilly, insanlar gibi kedilerin de ani değişiklikten etkilenebileceğini söyledi.

Bununla birlikte Titeux depresyon teriminin hayvanlar için uygun olmadığına dikkat çekti. Hayvanlarda depresyon denen durumun bir tür 'boyun eğme” olduğunu belirten Titeux, 'Temelde hayvan, kendisini uyum sağlama yolunun olmadığı bir durumda buluyor. Bunun yerine ilgisizlik haline giriyor. Bir köşede oturabiliyor veya yemeğini yiyebiliyor. Ancak daha fazlasını yapmıyor” dedi.

Titeux, kedilerde 'boyun eğme” vakasıyla pek karşılaşmadığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

'Ancak ilk tecritten bu yana insanlarına karşı saldırganlaşan birçok kedi gördüm. İlk tecrit esnasında, kedilerinin kendilerine saldırmasından vazgeçmeyeceğini düşündükleri için onlara ötenazi yaptırmak isteyen insanlar bile gördüm.'

Hayatından memnun kediler de mevcut.

Hayatından memnun kediler de mevcut.

Bu durumdaki kedilerin davranışının bariz bir nedeni var: Tecrit. Başka bir deyişle insanlarla sonsuza kadar mahsur kalmak. Titeux, aşırı yalama ve tırmalama gibi tekrarlayan davranışlar sergileyen kedilerde de artış yaşandığını belirtti.

Vice'ın haberine göre, bu kediler için mucize bir çözüm ne yazık ki yok. Bazı kedilere antidepresanlarda bulunan fluoksetin adlı bileşeni verdiklerini ve bu sayede saldırganlığını azalttıklarını söyleyen Titeux, 'Hayvanlara insanların kullandığı depresyon ilaçlarını vermeniz hayvanların gerçekten depresyonda olduğu anlamına gelmiyor” dedi.

Muhtemel çözümler arasında, kedinin ortamını veya kişilerin evcil hayvanlarıyla etkileşim şeklini değiştirmek var. Zira Titeux, 'Size gelmelerine izin vermek iyi bir başlangıç” ifadelerini kullandı.

Bu durum bütün kedileri kapsamıyor. Titeux 'Bu konuda genelleme yapmamalıyız. İnsanları ve sahipleriyle oynamayı seven pek çok kedi var. Görünen o ki bu kediler koşullardan çok memnun' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
131
29
21
9
7
5
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?