Görüş Bildir
Haberler
AP'nin Türkiye Kararına Hükümet ve Muhalefet Cephesinden Tepkiler

AP'nin Türkiye Kararına Hükümet ve Muhalefet Cephesinden Tepkiler

Deniz Gök
24.11.2016 - 19:17 Son Güncelleme: 24.11.2016 - 20:39

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını öngören tasarıyı kabul etmesinin ardından hükümet ve muhalefet kanadından birbiri ardına tepkiler geliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AP'nin bağlayıcılığı bulunmayan bu kararına ilk tepki AB Bakanı Ömer Çelik'ten geldi. Kararı yok hükmünde saydıklarını belirten Çelik, 'Kriz, Türkiye ile AP arasında değil, Avrupa'nın kendi içindeki siyasi değerler krizinin Türkiye’ye yansıması. Bu mesaj Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geçemez' dedi.

Çelik'in açıklamaları şöyle:

'Kararı yok hükmünde sayıyoruz. Bu karar içerdiği vizyon itibariyle, vizyonsuzluk itibariyle, hedefleri itibariyle, bu karar tasarısına hâkim olan dil itibariyle ciddiye alınacak bir karar değildir.

Kriz, Türkiye ile AP arasında değil, Avrupa'nın kendi içindeki siyasi değerler krizinin Türkiye’ye yansıması. Bize mesaj vermek isteyenler bu parlamento kararıyla verdikleri mesajın Kapıkule Sınır Kapısı'ndan içeri girmeyeceğini bilsinler. Bu mesaj hiçbir şekilde kulak vereceğimiz bir mesaj değil.'

"Bizim açımızdan hiçbir önemi yok"

"Bizim açımızdan hiçbir önemi yok"

Bakan Çelik'in ardından ikinci yorum Başbakan Binali Yıldırım'dan geldi.

Yıldırım 'Bu kararın bizim açımızdan hiçbir önemi yok. AB ile ilişkiler zaten sıkı fıkı değildi. Avrupa gelecek vizyonunu Türkiye’yle beraber mi, Türkiye’siz mi şekillendirecek. Buna karar vermeli. AB tam bir çelişki içinde. AB liderlerinin bu vizyonsuzluğa karşı seslerini yükseltmesini bekliyoruz' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Muhalefet liderlerinden de açıklamalar geldi

Muhalefet liderlerinden de açıklamalar geldi

AP'nin kararı hakkında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise “Bugün gelinen noktada AB insan hakları, demokratik standartlar, hukukun üstünlüğü gibi kavramlar Türkiye'de olmadığı için üyelik müzakerelerini bir süre dondurdu. Müzakere yapılmayacak. Bu bizim için çok ağır bir yaptırımdır, bunun arkası gelecektir. Ekonomik olarak arkası gelecektir, siyasi olarak arkası gelecektir” dedi.

Bahçeli: AP, terörizme yakasını kaptırdı

Twitter hesabından açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de şu ifadeleri kullandı:

'Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin AB ile devam eden müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasını tavsiye eden tasarıyı pişkince kabul etti. AP, terörizme yakasını kaptırdı. Türkiye’ye samimiyetsiz ve soğuk bakışını tescil ettirdi. Ve art niyetini tekrar gözler önüne serdi. Türk milleti, AP’nin kararını reddetmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi de bu temelsiz ve omurgasız kararı telin etmektedir.'

"AB kimseye ders verecek düzeyde değil"

"AB kimseye ders verecek düzeyde değil"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise karara ilişkin; 'Bu karar AP ve AB'yi küçük düşürüyor. Türkiye'ye bu şekilde diz çöktüremezler. Türkiye'ye ders vermeye çalışıyorlarsa AB kimseye ders verecek düzeyde değil. Bizim için hiçbir geçerliliği yok. Halkımız bu kararı reddediyor. AB kendini kontrol etmeli' dedi.

OHAL uygulamalarından duyulan rahatsızlığın göstergesi olarak yorumlanıyor

OHAL uygulamalarından duyulan rahatsızlığın göstergesi olarak yorumlanıyor

Avrupa Parlamentosu, bugünkü oturumda Türkiye ve AB arasındaki üyelik müzakerelerinin geçici olarak durdurulması yönünde karar almıştı.

479 üye müzakerelerin durdurulması gerektiği yönünde oy kullanırken karşı oy kullananların sayısı 37, çekimser kalanların sayısı ise 107 olmuştu.

Parlamentonun bu kararına rağmen, AB liderleri çoğunlukla üyelik müzakerelerinin durdurulmasına karşı görüş belirtmişti. 

Parlamento’nun aldığı karar siyasi bir yaptırım taşımasa da, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi sonrası Türkiye’deki OHAL uygulamaları karşısında Avrupa’nın duyduğu rahatsızlığın açık bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Ajanslar ve VOA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
115
43
29
20
12
12
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Görkem Güven

Parisin berlinin londranın kaldırım taşlarını sökün altından dünya müslümanlarının kan ve gözyaşını bulursunuz. Ab'nin 3 milyon suriyeliye ev sahipliği yapan... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Geçmişe baktıgında iki tarafın da karanlık yüzü vardır. Bunun da bence dinle ilgisi yoktur. Hristiyanlar afrıkayı somururken kendilerine referans aldıkları i... Devamını Gör

Avrupalı

Hiç düşündünüz mü Türkiye'ye neden böyle bir şey uygulandığına? " Yeni " Türkiye, Avrupa için yük olur hem ekonomik hem sosyal anlamda. Düşünsenize Afganista... Devamını Gör

Murat

Bi önemi yokmuş... Ulan bu giderler kime çapınız ne kaç yıldır uğraşın atarlanın şimdi bi yüzünüze gülseler gene gidipbekliceksiniz sonra ters tepince atar g... Devamını Gör