Görüş Bildir
Haberler
Abraham Lincoln Kimdir? Abraham Lincoln'ün Hayatı ve Ölümü...

Abraham Lincoln Kimdir? Abraham Lincoln'ün Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
06.12.2021 - 11:07

ABD'nin cumhuriyetçi partiden ilk Başbakanı olan Abraham Lincoln köleliği bitirip büyük işlere imza attı. Ayrıca Abraham Lincoln Amerika Birleşik Devletlerinin ilk suikaste kurban giden başbakanı oldu. Peki Abraham Lincoln kimdir? İşte eşi, çocukları ve özel hayatı...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Abraham Lincoln,  iç savaşın patlak vermesinden kısa bir süre önce ABD'nin 16. cumhurbaşkanı seçildi.  Siyasi yaşamı 23 yaşında başlayan Lincoln'un hayatının ilk ve tek gerçek aşkı eşi Mary Todd oldu. İşte 1,93 m boya sahip olan ve üstün yetenekli bir hikaye anlatıcısı olarak bilinen Abraham Lincoln'ün hayatı ve ölümü...

Abraham Lincoln Kimdir?

Abraham Lincoln Kimdir?

Hayatı

12 Şubat 1809'de ABD'de dünyaya geldi. Dokuz yaşındayken annesi öldü ve kız kardeşi Sarah babası yeniden evlenene kadar ona baktı. Abraham'ın babası Thomas Lincoln, Saraha Bush Johnston isimli biri ile evlendi. Lincoln örgün eğitim aldı. Ama sürekli okuyarak kendini eğitmekten vazgeçmedi. İlerleyen yılllarda ailesi, Lincoln'un kendi başına yola çıkacağı Illinois'ye taşındı. Lincoln, arazi araştırmacılığı ve posta müdürlüğü gibi işler yaptı. Ardından 25 yaşında Illinois Yasama Meclisi'nde yer aldı.  Bu süre zarfında hukuk okudu ve avukat olarak çalışmaya başladı. Lincoln başarılı bir avukatlık kariyeri geçirdi. 

Lincoln adaylığını koyduğu ABD Senatosu'na giremedi ama tartışmalar sırasında köleliğe karşı sözleri ona  ulusal tanınırlık kazandırdı. 1861 yılında oyların büyük çoğunluğunu alarak Cumhuriyetçi Parti'nin ilk başkanı oldu. Cumhuriyetçiler de köleliğe karşıydılar. Kölelerin güney eyaletlerinde devam etmelerine izin vereceğini, ancak yeni ABD eyaletlerine veya bölgelerine yayılmasına izin verilmeyeceğini söylediler.

Güney eyaletleri Lincoln'un politikalarından dolayı başkan olmasını istemiyordu. South Carolina, Mississippi, Florida, Alabama, Teksas, Georgia ve Louisiana yeni başkanın köleliği kaldıracağına kesin gözle bakarak hemen ABD'den bağımsızlığını ilan ettiler. İlk ayrılan devlet Güney Carolina idi, ancak kısa süre sonra altı eyalet daha takip etti. Bu eyaletler Jefferson Davis'in başkanlığı altında Amerika Konfedere Devletleri adı altında yeni bir devlet kurdular. Virjinya, Arkansas, North Carolina ve Tennessee'ın da katılımıyla 11 eyalet Amerikan İç Savaşının fitilini ateşledi.

İç Savaş

* İç Savaş, 12 Nisan 1861'de Lincoln'ün göreve başlamasından sadece bir ay sonra Güney Carolina'daki Fort Sumter'da başladı. Lıncoln kuzey eyaletlerinden güneyi yenmek için bir çağırdı. Ardından dört yıl süren kanlı bir savaş başladı. 1863 yılının Temmuz ayında gerçekleşen Gettysburg Savaşı önemli bir dönüm noktası oldu.

ABD'de Köleliğin Kaldırılması

1 Ocak 1863'te Lincoln Kurtuluş Bildirisini yayınladı. Bu, Konfederasyon Devletlerindeki köleleri serbest bırakan bir emirdi.

Abraham Lincoln'un Tarihi Konuşması: Gettyburg

Bugün, Lincoln 19 Kasım 1863'te Gettysburg'da yaptığı kısa bir konuşma için hatırlanır. Sadece birkaç dakika sürdü, ancak Amerikan tarihindeki harika konuşmalardan biri olarak kabul edilir. Lınkoln'ün o konuşması şöyledir;

'87 yıl önce atalarımız bu kıtada, özgürlük içinde bütün insanların eşit yaratıldıkları ilkesine inanarak yeni bir ulus yarattılar. Şimdi bizler böyle bir temel üzerine kurulmuş herhangi bir ulusun ayakta kalıp kalamayacağını test eden büyük bir iç savaşın içindeyiz. Şu anda büyük bir çarpışmanın gerçekleştiği bir alanda bulunuyoruz. Biz buraya, bu alanın bir parçasını, bu ulusun yaşayabilmesi için canlarını verenlere son bir istirahatgâh yeri olarak armağan etmeye geldik. Bir diğer taraftan, bu toprağı kutsamamız, kutlu kılmamız mümkün değildir. Burada çarpışarak hayatını feda etmiş insanlar, burasını öylesine kutlu kılmışlardır ki ona bir şey eklemek ya da ondan bir şey eksiltmek bizim gücümüzün üstündedir. Dünya burada söylediklerimize az önem verse de, umursamasa da, o insanların burada yaptıklarını hiçbir zaman unutmayacaktır.

Burada bundan böyle kendini esas adaması gerekenler hayatta kalmış olanlardır. Bu bitmemiş görevi, bu cesur insanların bu kadar ilerlettiği noktadan alıp daha ileriye taşımalıyız. Biz hayatta kalanlar, işte bu görevi sırtlanıp, burada hayatını vermiş olanların fedakarlığından aldığımız kuvvetle daha çok ilerlemek zorundayız ki bu insanların bir hiç uğruna ölmediğini ispatlayalım. Tanrı'nın şahitliğindeki bu ülkenin yeni bir özgürlük doğuşu yaşamasını sağlayalım ve halkın, halk tarafından halk için yönetimi olduğu bu devlet yeryüzünden silinmesin.'

* Amerikan İç Savaşı kuzeyin zaferiyle sona erdi. Lincoln ülkenin iyileşmesini, affetmesini ve yeniden inşasını istedi.

Evliliği

Mary Todd Kentucky, Lexington'da doğdu. Ailesi Robert Smith Todd ve Elizabeth Parker'dı. Babası bir bankacı ve bir köle sahibiydi. Mary'nin annesi altı yaşındayken öldü ve babası iki yıl sonra yeniden evlendi. Mary iyi eğitimli ve varlıklı bir toplumda büyüdü. Lincoln, Ninian ve lüks bir köşkün sahibi Elizabeth Edward ile arkadaş oldu. Genellikle Springfield'ın en iyi eğitimli toplumunun bir araya geldiği Pazar partileri vardı. Burada Mary Todd ile tanıştı. 1840'a kadar nişanlandıklarını açıkladılar. 4 Kasım 1842'de evlendiler.  Düğün törenine Episkopal bakanı Charles Dresser başkanlık etti.

Çocukları

Abraham ve Marry'nin Robert, Edward (Eddie), William (Willie) ve Thomas (Tad) adında 4 oğlu oldu. Yetişkinliğe kadar hayatta kalan tek çocukları ise büyük oğulları Robert oldu.

Ölümü

Başkan Abraham Lincoln, Washington DC'deki Ford Tiyatrosu'nda bir oyuna katılırken John Wilkes Booth tarafından vuruldu. Sukiaste kurban giden Lincoln 15 Nisan 1865'te hayatını kaybetti

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın