Görüş Bildir
Haberler
5 Ay Sonra Kobani'ye Dönüş

5 Ay Sonra Kobani'ye Dönüş

Ulaş
12.02.2015 - 17:07
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

IŞİD saldırılarından kaçıp Türkiye'ye sığınan bir grup Suriyeli Kürt, IŞİD'in püskürtülmesinin ardından Kobani'ye döndü.

Yaklaşık 5 ay önce Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçleri ile Kürt gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle Kobani'den Türkiye'ye kaçan Suriyeli Kürtler, IŞİD'in Kobani'den çıkarılmasının ardından evlerine dönmeye başladı.

Çoğu kadın ve çocuk yaklaşık 700 Suriyeli sığınmacı, yanlarında getirdikleri bazı eşya ile Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı önünde toplandı. Grup, önce güvenlik kontrol noktasından geçirildi, ardından kimlik kontrolleri yapıldı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca oluşturulan kayıt merkezinde işlemleri tamamlanan grup daha sonra Kobani'ye geçti.

Suriyeli Kürt Mecdule Kencur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerine döndükleri için çok mutlu olduklarını söyledi. Misafirperverliğinden dolayı Türk halkına teşekkür eden Kencur, 'İnşallah bir daha böyle sıkıntıları yaşamayız' diye konuştu. Avaş Kasım ise yıkılan evlerini el birliğiyle onaracaklarını belirtti.

IŞİD'in Kobani kuşatması 13 Eylül 2014'te başladı. 2 Ekim'de Kobani çevresindeki birçok köyü ele geçiren IŞİD ile PYD'ye bağlı silahlı güçler arasında çatışmalar 5 Ekim günü kentin merkezine doğru yayılınca 300 bin Kürt evlerinden kaçmak zorunda kaldı. Türkiye'ye sadece bir gün içerisinde 180 bin kişi sığındı.

Sivillerin boşalltığı Kobani'de çatışmalar yaklaşık 5 ay sürdü. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri hava bombardımanlarıyla Kürt gruplara destek verirken, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi de Türkiye üzerinden geçirdiği peşmerge gücüyle IŞİD'e karşı oluşturulan cepheyi genişletti.

Kürt güçler 26 Ocak'ta Kobani'nin merkezinde kontrolü tamamen ele geçirdi. Peşmerge ve ÖSO destekli YPG, ilerleyen günlerde de, çevrede bulunan 120 köyü IŞİD’den geri aldı.

  • AA
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0