Görüş Bildir
Haberler
4 Dakika 33 Saniye

4 Dakika 33 Saniye

avantajix
16.04.2015 - 16:22 Son Güncelleme: 16.04.2015 - 16:51

Dünyanın en ilginç müzisyenlerinden biri olan John Cage’in “4 Dakika 33 Saniye” adlı müzik eserini duymadıysanız aslında yalnız değilsiniz. Bu yapıtı kimse duymadı çünkü yapıt hiç çalınmadı. Ya da çalındı, hatta konseri verildi, yüzlerce kişi çılgınca alkışladı, ama müzisyenler bu konserlerinde hiç bir notayı çalmadılar.

Parça 1952′de John Cage tarafından bestelendi ve eserin süresi boyunca (yani 4 dakika 33 saniye boyunca) müzisyenler hiçbir şey çalmıyor ve sadece müzik aletlerinin önünde öylece oturuyor.

Yani 4 Dakika 33 Saniye adlı bu parçayı piyanoda çalmak için piyano bilgisine gerek yok; piyanonun önünde 4 Dakika 33 Saniye oturmak yetiyor.

Tam olarak neden bahsettiğimizi daha iyi anlatabilmek için, kelimelerin kifayetsiz kaldığı bu müzik eserinin çalındığı bir videodan yardım almak gerekiyor olabilir. Aşağıda bu parçayı BBC Senfoni Orkestrası çalıyor:

Kaynak: http://blog.avantajix.com/4-dakika-33...
İçeriğin Devamı Aşağıda

John Cage - 4'33"

Peki neden böyle bir müzik eserine gerek duyulmuş? Ya da parçanın bestecisi ne düşünmüş? John Cage’in açıklamasına göre burada amaç müzikle dalga geçmek değil, sessizliğin de sesini dinleyebilmek. Çünkü parça her çalındığında rastlantısal olarak değişik sesler, mesela dinleyiciler arasından gelen bir kıpırtı, bir öksürük, yutkunma, kalp atışı, koltuk gıcırtısı veya dışarıdan gelen bir ses duyulabiliyor. Dolayısıyla bestede enstrüman dışı seslerin ve hayatın önemine dikkat çekiliyor; herşeyi müzisyenden beklememek gerektiği anlatılıyor.

Çünkü asıl müzik, enstrümanda değil, bir yandan insanların içinde, diğer yandan doğanın ta kendisinde.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0