Görüş Bildir
Haberler
2016'Da Elektrik Fiyatlarında Artış Bekleniyor

2016'Da Elektrik Fiyatlarında Artış Bekleniyor

2016'Da Elektrik Fiyatlarında Artış Bekleniyor

Limak Enerji Üst Yöneticisi (CEO) Birol Ergüven, 2016 yılında maliyetler dolayısıyla elektrik fiyatlarının artmasını beklediklerini bildirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ergüven, elektriğin de her ürün gibi bir maliyetinin olduğu ve bu maliyet artışlarının fiyatlara yansımasının doğal olduğunu vurguladı.

Elektriğin farklı kaynaklardan üretildiğini ve tarifenin birçok maliyet kalemini içerdiğini anlatan Ergüven, şöyle devam etti: 'İçinde sadece elektrik maliyeti değil, dağıtım, iletim, perakende hizmetleri gibi masraflar var. Bütün bu bedelleri ayrı ayrı ele aldığımız zaman yani matematiksel olarak baktığımızda, yaşanan maliyet artışlarının elektrik fiyatlarına 2016 yılında yansımasını bekliyoruz. Yani elektrikte bir fiyat artışı gerektiğini görüyorsunuz. Bir beklenti ya da başka bir amaçla söylemiyoruz. Düzenleyici kurum da bunu böyle gördüğünü tahmin ediyoruz.'

'Spot piyasadaki ani artışlarla elektriğe hemen zam gelmez'

Geçen hafta İran'ın doğalgazı kısmasıyla elektrik fiyatlarının yükseldiği yönündeki iddialara da değinen Ergüven, şunları söyledi: 'Kısa dönemli gaz kesintilerin nihai tüketici fiyatları üzerinde hemen çok ciddi bir etkisi olmaz. Gün öncesi piyasalardaki fiyatlar ani yükselebilir ama bunun nihai tüketici fiyatlarına yansıması çok hissedilmez. Çünkü nihai tüketiciye giden enerjinin gün öncesi piyasasından alınan kısmı çok az. Yani nihai tüketici olası etkiyi hissetmez dersek yanlış olmaz. Spot piyasadaki ani artışlar nedeni ile elektriğe hemen zam gelmez.'

Türkiye-Rusya ilişkileri

Ergüven, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gelişmelere ilişkin, Türkiye'nin doğalgazının yüzde 55'inin Rusya'dan almasını arz güvenliği için bir risk olarak değerlendirdi. Ergüven, yaşanan gerilimin her iki ülkenin de orta ve uzun vadeli stratejilerine etkisi olacağını dile getirerek, 'Türkiye ile Rusya arasındaki doğalgaz, petrol alımı veya nükleer santral projesinin gerçekleştirilmesi gibi konularda her iki ülkenin de orta ve uzun vadeli stratejilerinde farklılaşma beklenebilir. Ancak kısa süre içinde doğalgaz tedarikinde bir aksama veya değişiklik olacağını beklemiyorum' diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0