Görüş Bildir
Haberler
2000 Sonrası Türk Sinemasına Adeta Bir Hayat Öpücüğü Olan BKM İmzalı 18 Yerli Film

etiket 2000 Sonrası Türk Sinemasına Adeta Bir Hayat Öpücüğü Olan BKM İmzalı 18 Yerli Film

Onur Şahin
17.07.2017 - 14:35 Son Güncelleme: 17.07.2017 - 15:23

Türk Sineması için, 90'lardaki geri dönüşten sonra 2000'li yıllar adeta ikinci bir bahar oldu. 60ların sonu ve 70'lerin başındaki o görkemli günlerine tekrar geri kavuştu. Yeri geldiğinde komedi filmlerinde bizleri 'Hababam Sınıfı' kadar güldürdü, yeri geldi dram filmlerinde 'Canım Kardeşim' kadar üzmeyi başardı.

Beşiktaş Kültür Merkezi'nin imzasını taşıyan filmlerinin de bu tekrar dönüşteki yeri şüphesiz ki çok büyük. İşte: '2000 Sonrası Türk Sinemasına Adeta Bir Hayat Öpücüğü Olan BKM İmzalı 18 Yerli Film'.

Not: Filmler IMDb puanlarına göre sıralanmış ve konuları https://www.bkmonline.net sitesinden alıntılanmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

18. Tatlım Tatlım | 2017

18. Tatlım Tatlım | 2017

IMDb: 6,0

Dört ayrı çift aynı partide tanışır ve aralarında tatlım-tatlım bir ilişki başlar ise.. Ve bu haybeden gerçeküstü bir aşk ise... İlişkinin her evresi bir durum komedisi iken, bir an hoşlaşılıp ardından hemen didişilir ise... Akla şöyle bir soru gelebilir mi: Ey sevgili sevgililer sizin aşka işiniz yok mu?

Yılmaz Erdoğan’ın senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği, aşkın farklı dönemlerini anlatan bu romantik komedide başrolleri Aylin Kontente, Büşra Pekin, Gupse Özay, Şebnem Bozoklu, Bülent Emrah Parlak, Çağlar Çorumlu, Fatih Artman ve Serkan Keskin paylaşıyor.

17. Neşeli Hayat | 2009

17. Neşeli Hayat | 2009

IMDb: 6,1

Rıza Şenyurt o 'christmas' mevsiminin dünyadaki en sorunlu Noel babasıdır. Bir kere Noel Babanın tam olarak ne olduğunu bilmemektedir. Ama Noel Baba'dır artık, yalan-gerçek… Sırtında Noel Baba'nın yükünü taşıyan Noel Baba Rıza Şenyurt işi sonunda öğrenir…

16. Hükumet Kadın | 2013

16. Hükumet Kadın | 2013

IMDb: 6,5

Okuma yazması olmayan bir kadın, Belediye Başkanı olabilir mi? Yazan ve yöneten Sermiyan Midyat, oynayan Demet Akbağ olursa, değil Belediye Başkanı, 'Hükümet Kadın' olur!

Midyatlı Xate'nin (Demet Akbağ) komşularından tek farkı, kocasının Midyat Belediye Başkanı olmasıdır. Bir gün, başına gelenler onun da Midyatlılar'ın da hayatını değiştirir ve okuma yazması olmayan Xate Midyat Belediye Başkanı olur! Mutfak işlerine girişir gibi giriştiği devlet işlerinde, bir yandan Midyat'ı bir yandan da 8 çocuğunu çekip çeviren ve kahkahalar attıran maceralara neden olan 'Hükümet gibi kadın Xate', işleri elinin hamuru ile çözmenin yolunu her seferinde bulur.

Midyat'tan Türkiye'ye bakan, hem bir dönemi hem de bir topluluğu anlatması gibi farklılık yaratan kahkahalarla dolu değişim hikayesi ile Hükümet Kadın Xate; sinema perdesinde yine unutulmayacak bir karakter yaratıyor ve seyirciye neşe dolu bir film vaadediyor.

15. Vizontele Tuuba

15. Vizontele Tuuba

IMDb: 6,5

Film, 1980 askeri ihtilalini, bir Güneydoğu kasabasından görünen şeklini anlatır. Dönem karışıktır. Her acıklı şey bir komik hadiseye yol açmaktadır; ya da her komik hadise acıklı sonuçlar doğurmaktadır.

Zaten 'Vizontele' sözünün tam karşılığı da budur; 'kesin galiba yani herhalde!'

14. Gergedan Mevsimi | 2012

14. Gergedan Mevsimi | 2012

IMDb: 6,6

Senaryosu gerçek olaylara dayanan film, İran’da 30 yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan İranlı şair Sahel Farzan’ın hayatının bu dönemini anlatıyor.

Ghobadi, 30 yıl önce ailesine öldüğü bildirildiği için, ülkeyi terk eden eşi ve çocuklarını bulmak için İstanbul’a gelen Sahel’in hikayesini geçmişi ve bugünü harmanlayarak anlatıyor. 30 yıl sonra hapishaneden çıkan Şair Sahel, kendisini öldü bildiği için İstanbul’a giden karısını bulmak üzere İstanbul’a gelir. Sahel’in de, eşinin de hayatlarını alt üst eden kişinin de buluştuğu ortak nokta, “Aşk”tır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. Düğün Dernek 2: Sünnet | 2015

13. Düğün Dernek 2: Sünnet | 2015

IMDb: 6,7

İlk filmde oğlunu evlendiren İsmail, ikinci filmde torununu sünnet ettirme telaşına giriyor. Eski takım bir araya geliyor, başını olmadık belalara sokuyor, sünnet düğünü şehir çapında bir hadise halini alıyor.

Selçuk Aydemir yazıp yönettiği ikinci film “Düğün Dernek 2: Sünnet'te de seyirciyi bir an kahkahasız bırakmayacak. İşler karışacak, acele düğüne aşk bile karışacak ve o sünnet illa ki yapılacak!

12. Eyvah Eyvah | 2010

12. Eyvah Eyvah | 2010

IMDb: 7,1

Hüseyin, Çanakkale'nin bir köyünde ninesi ve dedesiyle büyüyen bir delikanlıdır. Babasının hayatta olduğunu öğrenen Hüseyin, İstanbul’a babasını bulmaya gider. Bu macerasında Hüseyin’e İstanbul’da önce klarneti destek olacaktır sonra da şarkıcı Firuzan…

11. Kara Bela | 2015

11. Kara Bela | 2015

IMDb: 7,2

Hayatı hep kuralına göre yaşamış Kudret’in düzeni sürpriz olaylarla tepetaklak olur. O da çok sevdiği arabasına atlayıp Antep’e doğru yola çıkar. Hem gider, hem yeni arkadaşlar edinir. Yolculuk boyunca arabasının başına gelmeyen, Kudret ve arkadaşlarının da peşine düşmeyen kalmaz. Kudret yüzlerce kilometrenin sonunda hem dostluğun önemini keşfedecek hem de kuralsız yaşamın keyfini öğrenecektir.

Bana Masal Anlatma’dan sonra yazıp yönettiği ikinci film Kara Bela’da Burak Aksak izleyiciyi bol kahkahalı bir yolculuğa çıkarıyor.

10. Ekşi Elmalar | 2016

10. Ekşi Elmalar | 2016

IMDb: 7,2

Yılmaz Erdoğan 'Vizontele'den 15 yıl sonra Vizontele tadında bir filmle izleyici karşısına çıkıyor ve Anadolu insanının yürek burkan hikayesini, mizah ve gerçekçilikle harmanlıyor… Yılmaz Erdoğan’ın canlandırdığı Belediye Başkanı Aziz Özay, eşi Ayda (Devrim Yakut) ve birbirinden güzel kızları Muazzez (Farah Zeynep Abdullah), Türkan (Songül Öden) ve Safiye’nin (Şükran Ovalı) 1970’li yılların sonunda Hakkari’de muhteşem bir elma bahçesi içindeki evlerinde başlayan hikaye 90’lı yılların sonunda Antalya’da son buluyor.

“EKŞİ ELMALAR”, Yılmaz Erdoğan’ın güçlü kaleminden çıkan ve her biri yıllarca dilimize dolanacak olan replikleri, izleyenlerin zihnine işlenecek oyunculuk performansları ile hem güldürüp hem ağlatacak... Hatta çoğu zaman ağlatırken güldürecek...

9. Beynelmilel | 2006

9. Beynelmilel | 2006

IMDb: 7,2

Film, 1982 yılında Adıyaman’da bir grup yerel müzisyenin başına gelen trajikomik olayları anlatır. Hikaye, kışla mantığının sosyal yaşama dayatılması nedeniyle ortaya çıkan absürt durumları bir grup yerel müzisyenin etrafında beyazperdeye yansıtır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. Düğün Dernek | 2013

8. Düğün Dernek | 2013

IMDb: 7,3

 Ahmet Kural ve Murat Cemcir'i 'Çalgı Çengi' ve 'İşler Güçler'den sonra tekrar bir araya getiren 'Düğün Dernek' Sivas'ın Esenyurt köyünde geçmektedir. Burada yaşayan İsmail'in yurt dışında yaşayan oğlu Tarık bir gün çıkagelir. Başta memleket hasreti gibi görünse de bu ziyaretin asıl sebebi çok geçmeden ortaya çıkar: Tarık Letonya'da Monica adlı bir kızla beraberdir ve aynı ülkede çalışmak için tek yol evlenmeleridir! Babasından onay almaya gelen Tarık, oğlunu düğünsüz evlendirmemeye kararlı olan İsmail sayesinde kendini bir düğün telaşında bulur.

İsmail'in Tüpçü Fikret'i, Çetin'i ve köyün öğretmeni Saffet’i seferber ederek elde avuçta para yokken kalkıştığı sazlı-sözlü düğün hazırlığı giderek sarpa saracak ve gerçek bir curcuna halini alacaktır.

7. Organize İşler | 2005

7. Organize İşler | 2005

IMDb: 7,4

'1- Dayak nedir? 2- Nasıl atılır?'

Suçluların ve masumların birbirine karıştığı karmaşık işlerin başkenti İstanbul’da tüm işler organizedir ve organize işler her zaman işler. Dönen dolapların bu seferki kurbanı ise Süpermen’dir! Süpermen’in imdadına da Asım Noyan yetişir.

6. Annemin Yarası | 2016

6. Annemin Yarası | 2016

IMDb: 7,5

Salih on sekiz yaşına geldiğinde kayıp ailesini bulmak üzere yetimhaneyi terk eder ve babasını ararken bir çiftlikte işe başlar. Hiç beklemediği bir anda hayalindeki yuvayı bulmuştur. Heyecan ve tansiyon yükseldikçe yeni sırlar da su üstüne çıkar. Salih geçmişinden kurtulup bu yuvada mutlu olabilecek midir? Soluk soluğa izlenecek Annemin Yarası, Salih’in peşinde umudun izini sürüyor. Ozan Açıktan’ın yönettiği filmde başrolleri Meryem Uzerli, Ozan Güven, Belçim Bilgin, Okan Yalabık ve Bora Akkaş paylaşıyor.

5. Hokkabaz | 2006

5. Hokkabaz | 2006

IMDb: 7,5

Mazhar Alanson ve Cem Yılmaz'ın oyunculuklarıyla efsaneleşen Hokkabaz'da İskender bir sihirbazdır. Ama çocukluk arkadaşı Maradona’nın dışında herkes onun hokkabaz olduğunu düşünmektedir. İskender’in babası Sait onu takdir etmeyi uzun yıllar önce bırakmıştır. İskender, Anadolu’ya yapılacak turneye babasını da dâhil etmek zorunda kalır.

4. Bana Masal Anlatma | 2015

4. Bana Masal Anlatma | 2015

IMDb: 7,8

Burak Aksak'ın yazdığı ve yönetmen koltuğuna oturduğu Bana Masal Anlatma'da Suriçili dolmuş şoförü Rıza (Fatih Artman), doğup büyüdüğü mahallede, esnafın ve mahallelinin göz bebeği olan bir gençtir. Rıza’ya bildiği her şeyi unutturup ezber bozduran ise Ayperi (Hande Doğandemir) olacaktır.

“Bana Masal Anlatma” sıradan bir mahallede, eskimeyen dostlukların kanatları altındaki iki gencin hikayesi!

Delikanlı, kalbi iyilikle dolu, kızlar konusunda şeytanın bacağını kıramamış, çekingen dolmuş şoförü Rıza. Kız ise, elini attığı her şeyi değiştirip güzelleştiren masal kahramanı, hayran olunası Ayperi…

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Kelebeğin Rüyası | 2013

3. Kelebeğin Rüyası | 2013

IMDb: 7,9

Kıvanç Tatlıtuğ, Mert Fırat ve Yılmaz Erdoğan eşliğinde bir kelebeğin rüyası, 1940’lar Türkiye’sinde iki şairin dizelerinden beyaz perdeye yansıyor.

Rüştü Onur (Mert Fırat) ve Muzaffer Tayyip Uslu (Kıvanç Tatlıtuğ) şiirlerini dünya ile paylaşmak isteyen, hayata mısraların arasından bakan iki genç şairdir. Bu yoldaki en büyük yol göstericileri olan Behçet Necatigil (Yılmaz Erdoğan) önderliğinde tek amaçları Varlık Dergisi'nde şiirlerinin yayınlandığını görmek olan bu iki genç şairin hayatlarının akışı bir gün karşılarına çıkan genç bir kız ile değişecektir.

İki genç şairin genç bir kızın beğenisini kazanmak için girdikleri 'Şiir iddiası' olarak başlayan ve bizleri 1940'ların Türkiye'sine götüren film, Zonguldak'taki maden işçilerinden yoksulluğa, İkinci Dünya Savaşı'ndan ölümcül hastalıklara kadar uzanan hikayesi ile Türk sinemasının en önemli dönem filmlerinden birisini izleyicilere sunuyor.

2. G.O.R.A | 2004

2. G.O.R.A | 2004

IMDb: 8,0

Film, Antalya’da halı tüccarlığı yapan Arif’in uzaylılar tarafından kaçırılıp 'G.O.R.A.' isimli gezegene götürülmesini anlatır. Bir taraftan dünyaya geri dönmeye çalışan Arif, diğer yandan da gezegenin prensesi Ceku’ya aşık olur. Kötü kalpli komutan Logar’la mücadeleye giren kahramanımız, olayların gelişmesiyle birlikte gezegeni de kurtararak 'G.O.R.A.' halkının gönlünde taht kurar.

1. Vizontele | 2001

1. Vizontele | 2001

IMDb: 8,1

1974 yılının küçük bir Güneydoğu kasabasında geçen film, televizyonla ilk kez tanışan insanların, yoksulluk, sevda, mutluluk, uzaklık gibi kavramların yanına bir de teknolojiyi eklemeye çalışmalarını konu alır.

Değişmeye başlayan koşullara uyum sağlamaya çalışan kasaba insanının neşeli ve hüzünlü öyküsünü beyaz perdeye başarıyla aktaran film, Türkiye’nin yakın geçmişinden derin izler taşır.

Yılmaz Erdoğan'ın Deli Emin performansınya, annesinin başındaki mezara Mahsuni Şerif dinletmesiyle ve Cem Yılmaz'ın 'Peki Zeki Müren de bizi görecek mi?' repliğiyle hafızalarımıza kazınan film efsaneler arasındaki yer alacaktır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
410
123
52
45
40
37
29
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

ve zaten 'Gökdelenler şehirlerin mezar taşlarıdır'

Resho

Bana Masal Anlatma, reklamı o kadar da yapılmamasına rağmen en güzel filmlerimizden biri. Mutlaka izlemelisiniz.

Antifrizli Dondurma

G.O.R.A. açık ara birincidir kusura bakmayın cidden bir dönüm noktasıdır. modern türk sinemasının başlangıcıdır. not:Cem Yılmaz'ın ilk işi olan "Her şey ç... Devamını Gör