Görüş Bildir
Haberler
16 Yıl Önce İşlenen Bir Cinayet ve Arazi Anlaşmazlığı... Siverek'teki Katliam Neden Yaşandı?

16 Yıl Önce İşlenen Bir Cinayet ve Arazi Anlaşmazlığı... Siverek'teki Katliam Neden Yaşandı?

Şanlurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Çeltik Mahallesi'nde Cumartesi günü düzenlenen silahlı saldırıda ve ardından meydana gelen kazada 6 kişi hayatını kaybetti. Olayın perde arkasında yıllar önce işlenen bir cinayet ve arazi anlaşmazlığı bulunduğu belirtiliyor.

Saldırı, neden olduğu can kayıpları ve görüntülerinin sosyal medyada yayılmasıyla gündem oldu. Videonun sosyal medyada paylaşılmasının ardından #SiverekteKatliamVar etiketi Türkiye'de Twitter'da bir ara TT oldu.

BBC Türkçe'den Hatice Kamer ve Berza Şimşek'in aktardığına göre, silahlı saldırıda yaralanlardan, Cemal ve Cihan İzo, eski AKP Şanlıurfa Milletvekili Zülfikar İzol'un kardeşleri.

Saldırının 2003 yılında yaşanan bir cinayet ve devamında yaşanan arazi anlaşmazlığı meselesiyle ilgili olduğu belirtiliyor.

"Cenazelerin üstüne çıkıp taşla, sopayla vuruyorlar"

"Cenazelerin üstüne çıkıp taşla, sopayla vuruyorlar"

Çiftin 6 çocuğundan en büyüğü olan 24 yaşındaki Dilan İzol, yaşananları ve husumetin geçmişini anlattı:

'Olaydan bir gün önce, burada kimler yaşıyor, kimler kalıyor bakmaya geldik diyerek evimize jandarma geldi. Komutan 'Yeni atandım, bunların bilgisini almak için geldim' dedi. Tabii biz sonradan işlenen cinayetin, vahşetin planlı olduğunu anladık. Çünkü jandarmanın gelmesinden bir gün sonra, 15 Haziran Cumartesi sabahı 08:30'da bu olay yaşandı.'

'Sabah erkenden babamın öz amca çocukları, yani eski AK Parti milletvekillerinin öz kardeşleri, amcamların evine önce traktörle gidiyorlar. Evi kameraya alıyorlar, taciz ediyorlar, küfrediyorlar kışkırtmak için. Bizimkiler de dışarı çıkınca bunlar diyor ki, 'Siz bizi 5 dakika bekleyin, biz size ne yapıyoruz görün!' dedikten sonra 4 araba ve bir traktör evin önüne geliyor. Annemi, babamı, amcamın eşini, amcamın oğlunu direkt kafalarına sıkıp öldürüyorlar. Bu onların içini soğutmuyor herhalde, bir de cenazelerin üstüne çıkıp taşla, sopayla vuruyorlar. Orada yerde yattıkları halde bunu yapıyorlar. Biz bunların hepsini kendi ellerimizle kameraya aldık ve elimizde 3 açıdan çekilmiş kamera görüntüleri var.'

"Sürekli bu korkuyu yaşıyorduk"

"Sürekli bu korkuyu yaşıyorduk"

Dilan İzol, köyde iki amcasının evine çok yakın oturduklarını, bu yüzden olayı görüntüleyebildiklerini söyledi.

'Biz içerideydik, çünkü hazırlıklıydık, çünkü sürekli bizi taciz ediyorlardı, sürekli bu korkuyu yaşıyorduk. Bizim evimiz ve iki amcamızın evi birbirine yakın ama saldıranların evi biraz daha uzakta, hepimiz aynı köyde yaşıyoruz. Önce amcamların evine gidiyorlar, 'Biz geleceğiz' deyince amcamlar da annemleri ve babamları çağırıyorlar. Görüntülerde tespit edilen 12 kişi var. Taramalı tüfeklerle, nişan alarak hepsinin kafasına sıkıyorlar' diyor.

"Bu olayın üstünün örtülmesinden korkuyoruz"

"Bu olayın üstünün örtülmesinden korkuyoruz"

Dilan İzol, olay günü şikayetçi olduklarını ama ne Siverek ne de Şanlurfa Emniyeti'nden herhangi bir bilgi alamadıklarını söyledi. İzol, cenazeleri de kendi arabalarıyla hastanalere götürdüklerini belirtti. Ayrıca savcılıkta ifade verdiklerini, olay sırasında çektikleri görüntüleri de savcılığa teslim ettiklerini aktardı. İzol, 'Şu an hepsi savcılıkta ama bize bilgi verilmiyor. Bu olayın üstünün örtülmesinden korkuyoruz. Bunu yapan şahıslar arkası güçlü olan insanlar. Biz karakolda ifade verirken, amirin telefonu çalıyor. Arayan kişi eski AKP milletvekili Zülfikar İzol. Oradaki amir de telefonu kapatmaya çalışıyor biz göremeyelim diye. Telefonda Zülfikar İzol diye yazıyordu. Olay sırasında o yoktu ama 12 kişi arasında öz kardeşleri ve yeğenleri vardı' dedi.

2003 yılında bir amcasının öldürüldüğünü, bu olaydan babası ve iki amcasının sorumlu tutulduğunu söyleyen İzol, 'Bunun sorumlusu olarak benim babam ve iki amcam gösterildi. Olay sırasında biz babamla beraber dedemin taziyesindeydik. Diğer iki amcam da engelli kuzenimi doktora götürmek için Mersin'deydiler. Nerede olduğumuza dair kanıtlarımız vardı. Bizim bütün bu delillerimiz yok edildi, ortadan kaldırıldı, karartıldı' diye konuştu. 

Dilan İzol, babasının suçlandığı dava ile ilgili avukat tutulduğunu ama avukatın rüşvet aldığını, bu yüzden davalarda doğru dürüst savunma yapmadığını iddia ediyor.

"Tapularımızı geri vermedi"

"Tapularımızı geri vermedi"

Dilan İzol, babasının kuzeni Zülfikar İzol ile ilgili olarak ise şu iddiayı dile getirdi:

'Bu dava sırasında eski AKP milletvekili Zülfikar İzol babama 'Sen bütün topraklarının tapusunu benim üstüme ver. Senin suçsuz olduğun ortaya çıkınca ben hepsini sana geri vereceğim' diyor. Babam ile Zülfikar İzol öz amca çocukları. Babam da kuzeni olduğu için güvenip, bütün tapularını onun üzerine yapıyor. Daha sonra tapularımızı istediğimizde, bize tapularımızı vermedi. Sürekli bizi tehdit etti, 'Buradan çıkıp gideceksiniz, gitmezseniz sizi öldüreceğiz. Burası bizim. Burada yaşayamazsınız. Eviniz de tarlanız da her şeyiniz artık bizim. Burada hiçbir hakkınız yok. Burada kalamazsınız' denildi. Evimizi yakmaya çalıştılar. Sürekli tehdit ettiler. Taciz atışları yaptılar. Bunlar olduğunda hiçbir şekilde, hiçbir yere sesimizi duyuramadık. Çünkü bütün güç onların elindeydi. 17 yıl boyunca bu şekilde devam etti.'

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 4 kişinin tutuklandığını duyurdu.

Tutuklananlar arasında eski AKP milletvekili Zülfikar İzol'un kardeşi Cihan İzol da bulunuyor.

Yeneroğlu ayrıca ailenin jandarmayla ilgili iddiasına ilişkin şunu söyledi 👇

"Geçmişe dayanan bir olay"

"Geçmişe dayanan bir olay"

Hem hayatını kaybeden hem de saldırganların amca çocuğu olan Avukat Velat İzol ise yaptığı açıklamada, husumetin geçmişe dayandığını ve olayın ani geliştiğine inandığını söyledi.

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?