Görüş Bildir
Haberler
14 Adımda Sizi Bir Türlü Dinlemeyen IT'ye İş Yaptırma Sanatı

14 Adımda Sizi Bir Türlü Dinlemeyen IT'ye İş Yaptırma Sanatı

Eminiz pek çok kişi çalıştığı kurumdaki IT personeli ile anlaşamamaktan, hatta onlarla tamamen farklı dünyalarda yaşıyormuş gibi hissetmekten şikayet ediyor! Oysa çoğunlukla zeki olduklarını bildiğimiz bu kişilerle daha kolay anlaşabilmenin yollarını bilirsek, pek çok sorunu çok daha kolay ve hızlı çözmüş olacağımız kesin. De, nasıl?

Kaynak: http://www.hbrturkiye.com/blog/it/it-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kendi açınızı görmelerini sağlamalısınız

IT önündeki probleme olabildiğince teknik düzeyde bakar. Bu yüzden aşmanız gereken en büyük zorluk, sorununuzu görmelerini sağlamak. Bunu başarmadığınız sürece IT'ye dert anlatabilmeniz imkansız gibi bir şey...

2. Mızmızlanmak işe yaramaz

Örneğin herhangi bir fonksiyon çalışmadığı için, eskiden tek harekette hallettiğiniz bir işlem çok daha uzun mu sürüyor? Bu size zaman mı kaybettiriyor? Emin olun IT bakışı ile ortada bir sorun yok: Uygulama çalışıyor mu, çalışıyor.

3. Sandalyenize oturtun ve bırakın kendileri deneyimlesin

Yapmanız gereken, IT'ye problemi anlatmak yerine, göstermek olmalı. Çağırın ve kendilerine denetin. Bahsettiğiniz şeyin önemini gördükleri anda, emin olun sorun artık onların sorunu olacak.

4. İsteğinizi anlatırken net olmalısınız

IT'den ne isterseniz isteyin, probleme odaklanacağından sonuç sizi memnun etmeyebilir. Örneğin telefon isterseniz, masanızda telefon olduğunu bildiğinden sizi kulak arkası edebilir...

5. Hedefinize değil, probleminize odaklanmalısınız

O yüzden hedef vermek yerine problemi tarif edin. Örneğin 'telefon istiyorum' yerine 'ofis dışındayken emaillerimi kontrol edemiyorum' diye anlatırsanız, akıllı telefon ayağınıza kendiliğinden gelebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yalnızca sizin açınızdan problem yaratan noktayla yetinmelisiniz

IT için, bütünüyle çözülmemiş hiçbir sorun tamamlanmış sayılmaz. Deyim yerindeyse, denizleri aşıp derede boğulurlar... 

Sizin sorununuz çoktan tamamlandığı halde, bambaşka teknik bir hatanın çözümü için haftalarca beklemek zorunda kalabilirsiniz.

7. Sorunlarınızı kesinlikle adım adım söylemelisiniz

1'den fazla konuda sıkıntınız varsa asla hepsini aynı anda söylemeyin. Bunları küçük adımlara bölmeniz çok önemli. Yoksa IT'nin tüm dikkati o kocaman hedefe odaklanıp kalır.

8. İlgisini kaybettirmemelisiniz

Kendi probleminizin asıl problemin bir detayı olduğunu hissettirirseniz, IT asıl problemi çözdüğünü anladığı anda kalan adımlar için ilgisini yitirecek ve size verdiği desteği azaltacaktır.

9. Teknik olmayan konulardan pek dem vurmamalısınız

IT için en zor konuların başında teknik olmayan problemlerin çözümü gelir. Çözümün iletişim, psikoloji, yönetsel beceriler, kurum kültürü gibi yetkinlikler gerektirmesi durumunda IT çoğu zaman duvara çarpmış gibi kalakalır.

10. Böyle bir durum olduğunda destek çıkmalısınız

Örneğin IT'nin çözüm için birden çok birimin koordinasyonuna ihtiyacı varsa, bunu sizin yapmanız, toplantı organize edip tarafları bir araya getirmeniz gerekir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Önceliklerine saygı göstermelisiniz

IT çalışanlarından iş isteyenin sadece siz olmadığınızı, gün içerisinde sayısız teknik problemle, başka isteklerle ve kendi altyapı projeleri ile de uğraşmak zorunda olduklarını asla unutmayın.

12. Aciliyet konusunda yanlış yönlendirme yapmamalısınız

IT için bir isteğin önceliği, olayın etki alanı ve teknik boyutu ile kısıtlı kalacaktır. Eğer isteğiniz ya da probleminiz gerçekten acil ve önemli ise önceliklendirilmesi için IT ile konuşun. 

(Ancak her isteğinizin acil ya da önemli olmasının bir müddet sonra inandırıcılığınızı yitirmenize neden olacağını unutmayın.)

13. Cesaretlendirmelisiniz

IT'nin en büyük korkusu hata yapmaktır. Dolayısıyla kendilerine bir sorunla geldiğinizde, hata yapmış olduklarını düşünürler. Bu noktada kendilerini cesaretlendirmeye yönelik tavır takınmanız oldukça önemli.

14. Ve övmeyi ihmal etmemelisiniz

Yaptığınız işe IT'nin katkısını unutmayın, yeri geldiğinde onları onurlandırıp övmek; yetkiniz varsa ödüllendirmek, bir sonraki isteğinizde çok daha iyi ve kısa sürede sonuç almanızı sağlayacak.

Hakan Karamanlı

Harvard Business Review Türkiye, Ocak 2016

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
41
8
5
3
3
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?