onedio
İhsangazi Belediye Başkanı Sağlık, Darp Edildi
KASTAMONU (AA) - Kastamonu'nun İhsangazi ilçesi Belediye Başkanı Hayati Sağlık darp edildi. Alınan bilgiye göre, Sağlık, ilçe merkezinde Ş.Ç. ile henüz bilinmeyen bir nedenle tartışmaya başladı. Ş.Ç, bir süre sonra Sağlık'a saldırdı. Sağlık, yere düştü. Çevredekiler Ş.Ç'yi yakaladı.Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürülen Belediye Başkanının kolunun incindiği öğrenildi. Ş.Ç, gözaltına alındı.
Tunus'ta Sanatçılar Kovid-19 Nedeniyle Kültürel Faaliyetlerin Durdurulmasını Protesto Etti
TUNUS (AA) - Tunus'ta sanatçılar, hükümetin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle aldığı bazı illerdeki gece sokağa çıkma yasağı ve kültürel faaliyetlerin durdurulması kararını protesto etti.Müzik Sanatçıları Sendikası'nın çağrısı üzerine 'Gücümüz Birliğimizde' sloganıyla başkent Tunus'taki Başbakanlık binası önünde düzenlenen gösteride, kısmi sokağa çıkma yasağı ve kültürel faaliyetlerin durdurulması kararına tepki gösterildi.Sokağa çıkma yasağı karşıtı pankartlar taşıyan göstericiler, yeniden iş başı yapılmasını ve bir an önce yasağın kaldırılmasını talep etti. Müzik Sanatçıları Sendikası Başkanı Mahir el-Hemami, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en önemli taleplerinin sokağa çıkma yasağının derhal kaldırılması ve işlerine geri dönmek olduğunu söyledi.Hükümetin aldığı kararlar nedeniyle salgın döneminde sanatçıların maddi zorluklar yaşadığına işaret eden Hemami, ekonomik, sosyal ve mesleki haklarının tek garantisi olan ve kamuoyunda 'sanatçılar yasası' olarak bilinen tasarının Meclis'ten geçmesini istediklerini ifade etti.Hemami ayrıca, yeni Kültür Bakanı'nın bir an önce belirlenmesini ve Kültür ile Turizm bakanlıklarının 'birleştirilmemesini' istediklerini vurguladı.Tunus yönetimi, 5 Ekim'de gösterileri ve umuma açık kültür-sanat sergilerini durdurma kararı almış, özel ve kamu kültür kurumları içindeki faaliyetlerin ise sürdürülebileceğini duyurmuştu. Ülkede 8 Ekim'de aralarında başkentin de bulunduğu 4 il için gece sokağa çıkma yasağı kararı alınmıştı.Başbakan Hişam el-Meşişi, 6 Ekim'de Kültür Bakanı Velid ez-Zeydi'yi Kovid-19 salgınıyla ilgili kararalara karşı çıktığı gerekçesiyle görevinden alarak yerine vekaleten Turizm Bakanı Habib Ammar'ı görevlendirmişti.Kültür Bakanlığı kısa süre önce 'sanatçılar yasası' adıyla 6 bölüm 41 maddeden oluşan bir taslak hazırlamıştı.
Güncelleme - Bodrum'da 2 Kişinin Sahte İçkiden Zehirlenip Ölmesine İlişkin 1 Kişi Tutuklandı
MUĞLA (AA) - Muğla'nın Bodrum ilçesinde, sahte içkiden zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye kaldırılan 2 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili gözaltına alınan 3 kişiden 1'i tutuklandı.Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, 2 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından jandarma ekiplerince, içkinin dağıtımını koordine eden ve yapan 3 zanlı yakalandı.Haklarında 'taksirle ölüme sebebiyet verme ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefet' suçlamaları bulunan şüphelilerin jandarmadaki işlemleri tamamlandı.Adliyeye sevk edilen zanlılardan T.Y, çıkarıldıkları sulh ceza hakimliğince tutuklandı, diğer 2 zanlı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.Olayla ilgili 1 kişinin daha arandığı öğrenildi.İlçenin Çömlekçi Mahallesi'ndeki iki olayda, alkol zehirlenmesi şüphesiyle Semran B. (66) özel bir hastane, İbrahim Y. (74) ise Bodrum Devlet Hastanesine kaldırılmıştı. Her 2 kişi de müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı.
Kayseri'de Tartıştığı Bir Kişiyi Öldürüp Kız Kardeşi Ve Yengesini Yaralayan Zanlı Tutuklandı
KAYSERİ (AA) - Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde, tartıştığı bir kişiyi av tüfeğiyle öldürüp, kız kardeşi ile yengesini de yaraladığı öne sürülen zanlı tutuklandı. Alınan bilgiye göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, tartıştığı S.K'yi av tüfeğiyle öldürüp, kız kardeşi H.D ve yengesi D.D'yi de yaralayıp kaçtığı öne sürülen C.D'yi yakalamak için çalışma başlattı.Ekipler, ilçeye bağlı Panlı Mahallesi'nde bulunan bir mağarada saklandığını belirledikleri zanlıyı operasyonla yakaladı. Jandarmadaki işlemleri tamamlanarak adliyeye sevk edilen zanlı çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe tutuklandı. Esenköy Mahallesi'nde, 2 Ekim'de, C.D, tartıştığı S.K., kendi kız kardeşi H.D. ve ağabeyinin eşi D.D'yi av tüfeğiyle yaralamıştı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerinin yaptığı müdahalede S.K'nin hayatını kaybettiği belirlenmişti. Yaralılar, kentteki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alınırken, jandarma, otomobiliyle olay yerinden kaçan zanlının yakalanması için çalışma başlatmıştı.
Hollanda'da Karantina Önlemleri Geri Geliyor
LAHEY (AA) - Hollanda'da hükümet, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısındaki artış nedeniyle bar ve restoranların kapatılması ve kapalı alanlarda maske takılmasının zorunlu hale getirilmesi yönünde karar alındığını açıkladı.Hollanda Başbakanı Mark Rutte hükümetin aldığı kararlara ilişkin düzenlediği basın toplantısında, yarın gece yarısından itibaren restoran ve barların yeniden kapatılacağını bildirdi.Rutte, 13 yaşından büyükler için kapalı alanlarda maske takılmasının zorunlu hale getirildiğini belirterek, 'Baharda yaşananların tekrarlamasını istemiyoruz.' dedi.Ev partilerinin yasaklandığını dile getiren Rutte, evlere 3 kişiden fazla misafir kabul edilmemesini istedi. Rutte, toplu taşıma seferlerinin de azaltılacağını ifade ederek, 'kısmi karantina'ya geçileceğini ve saat 20.00'den sonra alkollü içecek satışının yasaklandığını kaydetti.Hollanda Sağlık Bakanı Hugo De Jonge de durumun daha da kötüleşmesi durumunda tamamen karantinaya geçilmesinin 'kaçınılmaz' olduğuna işaret ederek, 'tedbirleri kaldırılmanın en hızlı yolu onları sıkıca uygulamaktır.' diye konuştu.Yeni tedbirler kapsamında amatör spor etkinlikleri ve diğer etkinlikler çarşamba gecesinden itibaren yapılmayacak. Vaka ve ölü sayısındaki artış önlenemiyorHollanda Sağlık Bakanlığına bağlı Ulusal Sağlık ve Çevre Enstitüsü (RIVM) bu sabah yaptığı yazılı açıklamada, son 24 saat içinde 7 bin 393 ve son bir haftada 43 bin 903 yeni vaka tespit edildiğini bildirmişti. RIVM, ölü sayısının ise 150 artarak 6 bin 587'ye çıktığını açıklamıştı.RIVM, son bir haftada tespit edilen vaka ve gerçekleşen ölüm sayısının önceki haftaya göre yüzde 60 arttığına dikkati çekmişti.
Türk Dünyası Parlamenterler Birliğinden Ermenistan'a Kınama
ANKARA (AA) - Türk Dünyası Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nail Çelebi, Azerbaycan'a yönelik saldırılarından dolayı Ermenistan'ı ve bu saldırılara göz yuman, destek olan, sessiz kalan ülkeleri kınadıklarını bildirdi. Birlikten yapılan açıklamaya göre, Çelebi, Ankara'da düzerlediği basın toplantısında, Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırılarına tepki gösterdi.'Ermenistan, bir terör bir devletidir. Bu sözde devleti yönetenler de teröristtir, katildir, kukladır. Dünya artık bunu görmelidir. Ermeni terörüne göz yummaktan vazgeçmelidir.' ifadesini kullanan Çelebi, Azerbaycan'ın 30 yıldır topraklarına hasret olduğunu ve her bir Azerbaycan Türkü'nün işgal altındaki topraklarına kavuşabilmek için and içtiğini vurguladı.Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Karabağ ile ilgili 5 kararının bulunduğunu, bu kararların hepsinde Ermenistan'a 'İşgal ettiğin toprakları terk et' denildiğini aktaran Çelebi, sorunu sözde çözmek için oluşturulan AGİT Minsk Grubu'nun ise adeta kuzunun kurda teslimi gibi olduğunu belirtti.Çelebi, Azerbaycan'ın 30 yıldır oyalandığını vurgulayarak, Ermenistan'ın daha da ileri gittiğini ve daha fazla Azerbaycan toprağı almak için saldırılarını sürdürdüğünü ifade etti. 'Ermenistan'ın saldırılarına sessiz kalan ülkeleri de kınıyoruz' En son saldırının 27 Eylül'de gerçekleştiğine ve Azerbaycan'ın da artık canına tak ettiğine ve başlattığı vatan muharebesiyle topraklarını hızla almaya başladığına işaret eden Çelebi, Ermenistan'ın bu sefer de sivillere saldırdığını anımsattı. Türk Dünyası Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Çelebi, 'Azerbaycan bir Türk devletidir. Sivile, ibadethaneye, hastaneye asla saldırmaz. Böylece Ermeni oyunu bozuldu. Topraklarını savunan Azerbaycan, Ermeni teröristleri bozguna uğrattıkça, yine birileri çok üzüldü. Rusya'nın baskısıyla insani ateşkes ilan edildi.' açıklamasında bulundu. Ermenistan'ın çok geçmeden bu ateşkesi bozarak sivilleri hedef aldığına, saldırılarda yüzlerce kadın ve çocuğun yaralandığına dikkati çeken Çelebi, 'Türk Dünyası Parlamenterler Birliği olarak, Ermenistan'ı kınıyor, lanetliyoruz. Ermenistan'a göz yuman, destek olan, saldırılarına sessiz kalan ülkeleri de kınıyoruz.' ifadesini kullandı. 'Azerbaycan kendi topraklarına eninde sonunda kavuşacak' Ermenistan'a işgal edilen Azerbaycan topraklarını terk etme çağrısında bulunan Çelebi, şunları kaydetti:'Azerbaycan kendi topraklarına eninde sonunda kavuşacak. Masada olmazsa cephede, kafana vura vura, eze eze seni hezimete uğratacak. Çünkü Karabağ, Azerbaycan'a ana sütü gibi helaldir. Bizden söylemesi. Türk Dünyası Parlamenterler Birliği de tıpkı Türkiye ve Türk milleti gibi can Azerbaycan'ın haklı davasının sonuna kadar yanındadır.'
Reklam
Ukrayna-Türk-Gürcistan Yapımı "Son Kale Hacıbey" Filminin Galası Kiev'de Gerçekleştirildi
KİEV (AA) - Ukrayna-Türk-Gürcistan yapımı 'Son Kale Hacıbey' filminin galası, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla Kiev'de gerçekleştirildi.Yönetmen Konstantin Konovalov'un, oyuncuları ve film ekibini tanıtmasının ardından film gösterimi yapıldı. Ukrayna'nın Odessa şehrinde çekilen filmde, Türk ve Ukraynalı oyuncular rol aldı. İlk kez bir Ukrayna yapımı film Türkiye'de gösterime girecek.Ukrayna Kültür Bakanlığının da destek verdiği film, 18. yüzyılda Rus-Türk savaşı sırasında Osmanlı'nın Kuzey Karadeniz kıyısındaki son kalesi olan Hacıbey Kalesi'nde bir savaş ve aşk hikayesini anlatıyor.Film, 15 Ekim'de Ukrayna'da, 23 Ekim'de Türkiye'de gösterime girecek.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy'dan ABD'nin Oruç Reis'in Faaliyetlerine Yönelik Açıklamasına Tepki:
ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, 'ABD'nin, Oruç Reis'in Türkiye'nin kıta sahanlığında sürdürdüğü sismik araştırma faaliyetlerini eleştirmesi ciddi bir tutarsızlıktır.' değerlendirmesinde bulundu.Sözcü Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus'un, Oruç Reis'in Doğu Akdeniz'deki sismik araştırma faaliyetlerine ilişkin açıklaması hakkındaki soruya yazılı yanıt verdi. Aksoy, 'ABD'nin, Oruç Reis'in Türkiye'nin kıta sahanlığında sürdürdüğü sismik araştırma faaliyetlerini eleştirmesi ciddi bir tutarsızlıktır.' ifadesini kullandı.Doğu Akdeniz'de Yunan-Rum ikilisinin maksimalist deniz yetki alanı iddialarını temsil eden Sevilla Haritası'nın hukuki geçerliliğinin olmadığını açıklayan ABD'nin ve benzer söylemlere sahip AB'nin tutarsız davrandığını aktaran Hami Aksoy, şunları kaydetti:'Ege ve Akdeniz'de gerginliği artıran taraf Türkiye değil, GKRY ve Yunanistan'dır. Nitekim, Yunanistan'ın 12 Eylül tarihinden bu yana gerginliği tırmandıran faaliyetleri Bakanlığımız tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştır.'
Reklam
Derleme - Kovid-19 Salgınıyla İlgili Dünyada Son 24 Saatte Yaşanan Gelişmeleri Derleyerek Yayımlıyoruz.
Saygılarımızla.
Aa
SARAYBOSNA (AA) - Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı 38 milyon 244 bine, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1 milyon 88 bine yükseldi. İyileşenlerin sayısı 28 milyon 739 bini aştı.Vaka sayısı ABD'de 8 milyon 53 bine, Hindistan'da 7 milyon 233 bine, Brezilya'da 5 milyon 105 bine ve Rusya'da 1 milyon 326 bine çıktı. ABD Başkanı Donald Trump'ın doktoru, Trump'a arka arkaya günlerde yapılan Kovid-19 testlerinin sonucunun 'negatif' olduğunu duyururken, Trump, Kovid-19'a yakalanması ve tedavisinin tamamlanmasının ardından ilk seçim mitingini Florida'nın Sanford kentinde yaptı. Kazakistan'da salgın ve küresel ekonomik krizin etkisine rağmen reel sektörün bu yılın ocak-eylül aylarında yüzde 2,2 büyüdüğü bildirildi.Kozmetik ve hijyenik ürünlerin yanı sıra tıbbi malzeme ve ilaç üreticisi Johnson and Johnson (J&J) firması, bir katılımcının hastalanması nedeniyle Kovid-19 aşı denemesine ara verdi.Çekya’da hükümet son haftalarda Kovid-19 vakalarındaki artışın rekor seviyelere ulaşması nedeniyle kısmi karantina uygulanması kararı aldı. Ülkede günlük vaka sayısının 8 binin üzerine çıkmasının ardından harekete geçen hükümet başta okullar olmak üzere, kafe, bar ve restoranların 3 hafta süresince kapatılmasına karar verdi.Dünyanın en önemli otomobil fuarlarından Brüksel Otomobil Fuarı, salgın nedeniyle 2021'de yapılmayacak. İtalya'da hükümet, son bir haftada günlük vaka sayılarındaki hızlı yükseliş nedeniyle yeni sıkı tedbirleri yürürlüğe koydu. Son kararnameyle, ülke genelinde açık alanları da kapsayacak şekilde zorunlu hale getirilen maske kullanımı ev içinde de tavsiye edildi. Patolojik sıkıntısı olanlar, spor yapanlar ve 6 yaş altındaki çocuklar maske kuralından muaf tutulacak.Salgına karşı önlemlerini artıran İspanya'da günlük vaka sayıları, yaklaşık iki hafta sonra 10 binin altına geriledi.İngiltere'de son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle 143 kişinin hayatını kaybetmesiyle son 4 ayda görülen en yüksek günlük ölüm sayısı kaydedildi.Çin'in devlete ait ilaç firması Sinopharm'ın Kovid-19 aşısı için rezervasyonlara başladığı bildirilirken, Hong Kong Özel İdari Bölgesi Filarmoni Orkestrasındaki bir kişide Kovid-19 tespit edildi. Orkestranın yaklaşık 100 üyesi karantinaya girdi.Afrika ülkesi Kenya'da salgın önlemleri kapsamında eğitime ara veren okulların yeniden açılmasıyla binlerce çocuk okula döndü.Portekiz Futbol Federasyonu, yıldız oyuncu Cristiano Ronaldo'nun Kovid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.
Muğla'da Adada Mahsur Kalan 7 Sığınmacı Kurtarıldı
MUĞLA (AA) - Muğla'nın Bodrum ilçesinde, adada mahsur kalan 7 sığınmacı kurtarıldı.Karaada önlerinde, içinde bulundukları lastik botun makine arızası yapması sonucu kıyıya çıkan sığınmacıların yardım talebi üzerine, bölgeye sahil güvenlik ekipleri sevk edildi.Ekipler, 7 sığınmacıyı sahil güvenlik botuna alarak karaya çıkardı.Bodrum Limanı'na getirilen sığınmacılar, işlemlerin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.
Sakarya'da Anız Yangınının Sıçradığı Ev Ve Otomobilde Hasar Oluştu
SAKARYA (AA) - Sakarya'da anız yangınının sıçradığı bir ev ve samanlığın içine parkedilen bir otomobil kullanılamaz hale geldi.Alınan bilgiye göre, Erenler ilçesi Horozlar Mahallesi mevkisindeki anız yangını, şiddetli rüzgarın etkisiyle kontrolden çıktı.Arazi yakınındaki bir eve ve samanlığa sıçrayan yangın, Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangını söndürme çalışmalarına vatandaşlar da kovalarla su taşıyarak yardım etti.Dumandan etkilenenlere sağlık ekipleri olay yerinde müdahale etti. Ev ve samanlığın kullanılamaz hale geldiği yangında samanlık içindeki bir otomobilin de yandığı tespit edildi. Öte yandan itfaiye ekipleri, Erenler ilçesinde yakılan ve rüzgarın etkisiyle alevlenen Epçeler, Şeyhköy, Kamışlı ve Çatalköprü mahallelerindeki yangınlara da müdahale etti.
Reklam
Hdp Eş Genel Başkanlarından İsveç Dışişleri Bakanı Linde'ye Ziyaret
ANKARA (AA) - HDP Eş Genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile görüştü.HDP'den yapılan açıklamaya göre, Buldan ve Sancar'ın İsveç Dışişleri Bakanı Linde ile İsveç Büyükelçiliği konutunda gerçekleştirdiği görüşmeye, partinin Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy eşlik etti. Görüşmede, Türkiye'nin Orta Doğu, Doğu Akdeniz ve Kafkasya'daki askeri ve politik gelişmelerdeki rolü, AB-Türkiye ilişkileri gibi konularda fikir alışverişinde bulunulduğu ifade edildi.
İngiltere Ve Galler'de Nefret Suçları Arttı
LONDRA (AA) - İngiltere ve Galler'de işlenen nefret suçlarının sayısı, önceki seneye kıyasla yüzde 8 artarak 105 bin 90'a yükseldi.İçişleri Bakanlığınca açıklanan verilere göre, 'ırk bağlantılı' nefret suçlarının sayısı, önceki yıla göre yüzde 6 artarak 76 bin 70'e çıktı ve toplam nefret suçlarının yüzde 72'sini oluşturdu. Bu suç türünde özellikle haziran ve temmuzda görülen artışın, ABD vatandaşı siyahi George Floyd'un 25 Mayıs'ta polislerce öldürülmesinin ardından İngiltere ve Galler'de başlayan 'Siyahların hayatı değerlidir' gösterileriyle aşırı sağcı grupların karşı protestolarından kaynaklanmış olabileceği değerlendirildi. 'Din' kaynaklı nefret suçlarının sayısı ise yüzde 5 azalarak 7 bin 203'ten 6 bin 822'ye geriledi. Böylece 2012 ve 2013'ten bu yana 'dinle bağlantılı nefret suçlarında ilk kez düşüş' görüldü. Bu suçlarda mağdurların yaklaşık yarısı (3 bin 89 vaka) Müslümanlardan oluşurken, Yahudiler de 1205 vakayla ikinci sırada yer aldı.Sayıları önceki seneye oranla yüzde 8 artarak toplamda 105 bin 90 olarak kayıtlara geçen tüm nefret suçlarının yaklaşık yarısı, ırkçı nefreti körüklemek ve tehdit gibi eylemlerden, üçte birinden fazlası kişiye yönelik şiddetten oluştu.İngiltere'de özellikle 2016'daki Brexit referandumu ve terör saldırılarının ardından nefret suçlarında belirgin bir artış görülmeye başlanmıştı.
Trabzon'da Uyuşturucu Operasyonunda 2 Kişi Gözaltına Alındı
TRABZON (AA) - Trabzon'da düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 kişi yakalandı.İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Ortahisar ilçesinde uyuşturucu madde imal ve ticareti yapanlara yönelik operasyon gerçekleştirdi.Şüpheli bir kişiye ait ev ve eklentilerinde narkotik köpeğinin katılımıyla yapılan aramada 351 gram esrar, 4 kök kenevir, ruhsatsız tabanca, şarjör ile 18 mermi ele geçirildi.Başka bir şüphelinin üzerinde ve kaldığı otel odasında yapılan aramada ise 58,57 gram eroin ile suçtan elde edildiği değerlendirilen 8 bin 150 lira ile 200 dolar bulundu.Şüpheliler gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
Reklam
Suriye'deki Savaşın Çocuk Kurbanlarının Fotoğrafları "Bellek Sakinleri" Sergisinde
İSTANBUL (AA) - Suriyeli aktivist Tamer Turkmane, Beşşar Esed rejiminin saldırıları sonucu hayatını kaybeden çocukların fotoğrafları ve isimlerinden oluşan bir sergi açtı. İstanbul Zeytinburnu'ndaki bir kafede açılan 'Bellek Sakinleri' isimli sergide, 70 metre uzunluğundaki bir tahtada 2011-2012 yılları arasında Esed rejimi ve milislerince öldürülen 4 bin 600 çocuğun fotoğrafları ve isimlerine yer verildi. Sergi ayrıca Esed rejiminin bu iki yıl içinde gerçekleştirdiği 393 katliamın istatistiklerini sunuyor. Suriyeli aktivist Tamer Turkmane, serginin açılışında yaptığı konuşmasında, bu sergiyi açabilmek için 2014 yılından beri çalıştığını söyledi. Sergide yer alan masumların 2011-2012 yılları arasında hayatını kaybedenler olduğunu ve çalışmayı yürütürken çok duygusal anlar yaşadığını dile getiren Turkmane, 'Ben baba olarak fotoğraftaki çocukları kendi çocuğum gibi hissettim. Çocukların aileleriyle aynı acıyı yaşadım diyebilirim.' dedi.Turkmane, sergiyi daha önce bir çok ülkede açtığını belirterek, şöyle konuştu:'Diğer toplumlardan çok duygusal tepkiler aldım. Aynı zamanda Türk kardeşlerimden de bu sergiyi gelip gezmelerini istiyorum. Suriyeliler'in neler yaşadıklarını görmelerini istiyorum. Bu sayede belki bize olan algıların azalacağını düşünüyorum. Bu sergilerin amacı sosyal yardım kuruluşlarının, hayatını kaybeden çocukların ailelerine yardım sağlamasıdır. Aileler çocuklarını kaybedip kamplara veya başka yerlere göç etti. Çalışmalarımız bu amaç doğrultusunda devam edecek.'
Türkiye'nin Banja Luka'daki Başkonsolosluğu Yeni Projelere Katkı Sağlayacak
BANJA LUKA (AA) - Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Bosna Hersek'te Sırp nüfusun yoğun olduğu Banja Luka şehrinde Türk başkonsolosluğunun açılmasının yeni projelerin hayata geçirilmesine önemli katkı sunacağını ifade etti.Büyükelçi Koç, görevine yeni başlayan Banja Luka Başkonsolosu Oğuz Kılıç ile Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) temsilcileri ile görüştü.Entite Başkanı Zeljka Cvijanovic, Başbakanı Radovan Viskovic ve Meclis Başkanı Nedeljko Cubrilovic ile görüşen Koç, temaslarının ardından yaptığı açıklamada, Banja Luka ve civarındaki ticari potansiyeli değerlendirmek ve yeni başkonsoloslukla ek projeler hayata geçirmek istediklerini söyledi.Kültür ve ekonomi alanlarındaki yeni adımlarla Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğini kaydeden Koç, temaslarında ticareti daha da geliştirecek projeleri ele aldıklarını ifade etti.Tarihi Arnaudiye Camisi yakında yeniden açılacakBanja Luka'daki temasları kapsamında entitenin Boşnak Başkan Yardımcısı Ramiz Salkic ve Banja Luka Müftüsü Nusret Abdibegovic'le de görüşen Koç, daha sonra rekonstrüksiyon çalışmaları Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılan Arnaudiye Camisi ile bu yıl eğitime başlayan İbrahim Maglajlic Medresesi'ni ziyaret etti.Bosna Hersek'te 1992-1995'teki savaşta Sırplarca temellerine kadar yıkılan camideki çalışmaları yerinde inceleyen Koç, Banja Luka'nın ortak kültür mirası bakımından özel bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Koç, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Vakıflar Genel Müdürlüğü ve diğer Türk kurumlarının bu kültür mirasının canlandırılması için önemli adımlar attığını anımsattı.Büyükelçi Koç, 1595'te inşa edilen ve 1993 yılında temellerine kadar yıkılan Osmanlı döneminden kalma Arnaudiye Camisi'nde dış cephenin tamamlandığını aktardı. Koç, çalışmaların yakın zamanda bitirileceğini ve caminin yeniden ibadete açılacağını belirtti.Ülkedeki birçok ortak kültür mirasının Türkiye'nin desteğiyle yeniden ayağa kaldırıldığını anımsatan Koç, 'Bunlar bizim Bosna Hersek'te hiçbir kesimi ayırt etmeden, bütün etnik gruplara ulaşan ve tamamını kucaklayan politikamızın eseridir.' dedi.
Reklam
Muğla'da Koyda Mahsur Kalan 12 Sığınmacı Kurtarıldı
MUĞLA (AA) - Muğla'nın Marmaris ilçesinde koyda mahsur kalan 12 sığınmacı kurtarıldı. Gedik Koyu'nda mahsur kalan sığınmacıların yardım talebi üzerine bölgeye sahil güvenlik ekipleri sevk edildi. Ekipler, 12 sığınmacıyı sahil güvenlik botuna alarak karaya çıkardı. Marmaris Limanı'na getirilen sığınmacılar, işlemlerin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.
Michigan Valisini Kaçırmayı Planlayanlar Virginia Valisini De Hedef Almış
WASHINGTON (AA) - ABD'de Michigan Valisi Gretchen Whitmer'ı kaçırmayı planlayan grubun, Virginia Valisi Ralph Northam'a yönelik de bir komplo planladığı ortaya çıktı. Geçen hafta Whitmer'ı kaçırma planı yaptıkları iddiasıyla tutuklanan kişilerin yargılandığı davanın görülmesine başlandı. Mahkemede soruşturmanın detaylarını aktaran Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Özel Ajanı Richard Trask, şüphelilerin aynı zamanda Virginia Valisi Northam'ı da hedef alacaklarını konuştuklarını tespit ettiklerini bildirdi. FBI'ın mahkemeye verdiği kanıtlarda, haziran ayında Ohio'nun Dublin kentinde buluşan bir grubun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kısıtlamaları konusunda ABD anayasasını ihlal eden eyalet yönetimleri ve valileri belirledikleri ifade ediliyor. Söz konusu toplantıda, Gretchen ile Northam'ın isimlerinin öne çıktığını belirten Trask, o toplantıda bulunan Adam Fox ve Barry Croft isimli şüphelilerin daha sonra Gretchen'ı kaçırma planı yapan milis grupla irtibata geçtiğini tespit ettiklerini dile getirdi. Geçen hafta 6 kişi hakkında, Eyalet Valisi Gretchen Whitmer'ı kaçırmak üzere plan yapmak suçlamasıyla dava açılmıştı.3 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat Partili Vali Whitmer'ı kaçırarak ses getirecek bir eylem yapmayı planlayan aşırı sağcı gruplarla bağlantılı 6 kişi, gece buluştukları eve düzenlenen baskınla gözaltına alınmıştı. FBI, elektronik takip ve grubun içine sızan ajanlar aracılığıyla yürüttüğü soruşturmada, şüphelilerin ağustos ve eylül aylarında eylemi planlamak amacıyla toplantılar yaptığını tespit etmişti.FBI, soruşturma raporunda, şüpheliler Adam Fox, Ty Garbin, Kaleb Franks, Daniel Harris ve Brandon Caserta ve Barry Croft'un Whitmer'ın tatillerinde kullandığı konutun yakınındaki otoyol köprüsüne yerleştirecekleri zaman ayarlı bombaları patlatmayı, böylece polisin dikkatini başka bir noktaya çektikten sonra Whitmer'ı kaçırmayı planladıkları belirtilmişti.Şüphelilerin, ömür boyu hapis istemiyle tutuklu yargılanmasına karar verildi.Bu 6 kişiyle bağlantılı olan ve kendilerine Wolverine Watchman adını veren 7 kişi hakkında da 'eyalette iç savaş çıkarmak amacıyla terör eylemleri planlama' suçundan dava açılmıştı. Eyalet Meclisine silahlı saldırı düzenlemeyi planladıkları iddia edilen şüpheliler, 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.
İngiltere'de Kovid-19 Salgınında Son 4 Ayın En Yüksek Günlük Ölü Sayısı Açıklandı
LONDRA (AA) - İngiltere'de son 24 saatte yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 143 kişinin hayatını kaybetmesiyle son 4 ayda görülen en yüksek günlük ölü sayısı kaydedildi. İngiltere Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 17 bin 234 yeni vaka tespit edilirken toplam vaka sayısı ise 634 bin 920'ye yükseldi.Ülkede Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte 143 kişi hayatını kaybetti. Bu,162 ölünün kayda geçtiği 10 Haziran'dan bu yana görülen en yüksek günlük rakam oldu. Toplam ölü sayısı ise 43 bin 18'e yükseldi. Bir günde 219 bin 74 test yapılırken, toplam test sayısı mükerrerler dahil 25 milyon 697 bin 164 oldu.Ülkede Kovid-19 nedeniyle 4 bin 367 kişinin hastanede tedavisinin sürdüğü, bunlardan 507'sinin yoğun bakımda olduğu açıklandı.3 aşamalı yerel Kovid-19 uyarı seviyesiİngiltere Başbakanı Boris Johnson, dün Avam Kamarasında yaptığı konuşmada, yeni önlemler kapsamında yerel vaka oranlarına bağlı olarak İngiltere genelinde 'orta', 'yüksek' ve 'çok yüksek' olmak üzere üç aşamalı 'Yerel Kovid-19 Uyarı Seviyesi' oluşturduklarını duyurmuştu.'Orta uyarı' seviyesinin ülkenin genelinde uygulanacağını kaydeden Johnson, buna göre 'altı kişi kuralı' ile bar ve restoranların yerel saatle 22.00’den sonra kapalı olmaya devam edeceğini bildirmişti.Johnson, 'yüksek uyarı' seviyesinin belirlendiği bölgelerde yaşayanların başka evlerde ve kapalı alanlarda diğer ailelerle sosyalleşmesinin engelleneceğini ve 6 kişi kuralının bu bölgelerdeki hanelerin özel bahçelerinde de geçerli olacağını aktarmıştı.Başbakan Johnson, Manchester ve Birmingham şehirlerinin 'yüksek uyarı', Liverpool şehrinin ise 'çok yüksek uyarı' seviyesinde olduğu bilgisini paylaşmıştı.İngiliz Bşbakan, 'Çok yüksek uyarı' seviyesinin vaka sayılarının çok hızlı arttığı ve Ulusal Sağlık Sisteminin (NHS) 'dayanılmaz baskı' altında olabileceği bölgelerde geçerli olacağını kaydetmişti. Johnson bu bölgelerde evde ve dışarıda sosyalleşmenin tamamen yasaklanacağını, barların da kapalı olacağını açıklamıştı.TedbirlerÜlkede 24 Eylül'de yürürlüğe giren önlemler kapsamında, tüm bar ve restoranlar sadece masalara hizmet vermeye ve saat 22.00'den sonra kapanmaya başlamıştı.Perakende mağazaları, taksiler ve konaklama sektöründeki mekanlarda da maske takmanın zorunlu hale geldiği ülkede, düğünlere katılacak kişi sayısı da 30'dan 15'e düşürülmüştü.Ülkede artan vakalar karşısında 14 Eylül'den itibaren 6'dan fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklanmış, stadyumların 1 Ekim'de kısmen açılmasına ilişkin plan da rafa kaldırılmıştı.Önlemler kapsamında ayrıca maske takmama veya 6 kişi kuralına uymamanın cezası 2 kat artırılarak 200 sterline çıkarılmıştı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı O'brien İle Telefonda Görüştü
ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert C. O'Brien ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, görüşmede, ikili ilişkiler, Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırıları, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ile Libya ve bölgesel meseleler ele alındı.Görüşmede, Azerbaycan ve Ermenistan arasında insani gerekçelerle ilan edilen ateşkesi desteklemekle birlikte kalıcı çözümün ancak Ermenistan'ın Yukarı Karabağ ve çevresinde işgal ettiği topraklardan çekilmesiyle sağlanabileceği vurgulandı. Ermenistan'ın sivil halkı hedef alan saldırılarının uluslararası hukuka aykırı ve kabul edilemez olduğu belirtilen görüşmede, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün sağlanması hususunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) kararları çerçevesinde uluslararası toplumun somut adımlar atması gerektiği kaydedildi.Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin iyi niyetli ve diyalog temelli yaklaşımı sayesinde gerilimin azaldığı vurgulanan ve oluşan müzakere zeminini destekleyici adımların atılması yönündeki beklentinin dile getirildiği görüşmede, Türkiye'nin önerdiği Doğu Akdeniz Konferansı'nın gerçekleştirilmesinin bölgesel barışa katkı sağlayacağına işaret edildi. ABD'nin Doğu Akdeniz konusunda adil ve tarafsız bir tutum sergilemesi beklentisi de yinelendi.Libya'da yürütülen müzakere sürecinden duyulan memnuniyet ifade edilen, Hafter tarafındaki askeri hareketliliğinin ise endişe kaynağı oluşturduğuna dikkatin çekildiği görüşmede ayrıca, Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin canlandırılmasına ve savunma sanayi alanındaki iş birliğinin geliştirilmesine yönelik konular ele alındı.
Reklam