İran'dan ABD Yaptırımlarına Karşı Hamle: ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Yaptırım Listesine Alındı
TAHRAN (AA) - İran, Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi'nin yaptırım listesine alınmasına karşılık ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller ile yardımcısı ve Erbil Başkonsolosu Rob Waller'e yaptırım uygulamaya karar verdi. Tahran yönetimi, ABD'nin, İran'ın Bağdat Büyükelçisi Mescidi ile iki üst düzey Hizbullah yetkilisini yaptırım listesine almasının ardından karşı hamlede bulundu. İran Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 'İran devleti ve halkına karşı terörist faaliyetlerde bulundukları', terör örgütleri DEAŞ ve El-Nusra'ya yardım ettikleri, Kasım Süleymani'nin öldürülmesinde ve İran'a yönelik ambargoda rolleri oldukları gerekçesiyle ABD'li Büyükelçi Tueller ile yardımcısı ve Waller'ın yaptırım listesine eklendiği bildirildi.Açıklamada, söz konusu kişilerin attıkları adımların İran'ın 'İnsan hakları ihlalleri ve ABD'nin bölgedeki terörizmiyle mücadele yasası' kapsamında değerlendirileceği ve Tahran yönetimine bağlı ilgili birimlerin bu doğrultuda hareket edeceği belirtildi.Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'İran'a karşı atılan adımlar cevapsız kalmayacaktır.' ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün yaptığı yazılı açıklamada, İran'ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi'nin, terörle mücadelede uygulanan 13224 nolu Başkanlık Kararnamesi kapsamında yaptırım listesine alındığını duyurmuştu.Diğer yandan, Hizbullah'ın da başta Lübnan olmak üzere birçok bölgede benzer faaliyetler yürüttüğünü ifade eden Pompeo, grup üzerindeki baskıyı artırmak ve finansal ağlardaki faaliyet gösterme kabiliyetini engellemek için Nabil Qaouk ve Hassan Al Bağdadi adlı iki Hizbullah görevlisini de yaptırım listesine aldıklarını belirtmişti.
Arnavutköy'deki 5 Kaçak Yapı Yıkıldı
İSTANBUL (AA) - Arnavutköy'de kaçak olduğu tespit edilen 5 yapı yıkıldı. Arnavutköy Belediyesi zabıta ekipleri, Taşoluk Mahallesi'nde aralarında prefabrik ev, ahır ve küçük bir iş yerinin de bulunduğu 5 kaçak yapının yıkımını gerçekleştirdi. Ahırının yıkılmasını önlemek isteyen bir vatandaş, iş makinasının çalışmasını engellemek için aracını ahırın önüne çekti. Zabıta ve polis ekipleri, vatandaşı ve ailesini yıkım alanında uzaklaştırdı. Zabıta ekipleri, ilçedeki iş yerini de içerisindeki malzemeleri boşalttıktan sonra yıktı.
Bursa'da İki Kardeşi Öldüren Sanık 50 Yıl Hapse Mahkum Edildi
BURSA (AA) - Bursa'nın Gemlik ilçesinde iki kardeşi öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan sanığa 50 yıl hapis cezası verildi.Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 'kasten öldürme' suçundan iki kez müebbet hapis cezası talebiyle yargılanan tutuklu sanık Murat A. (39), cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi aracılığıyla katıldı. Maktuller Sibel ve Mehmet Ali Dudaklı'nın yakınlarıyla tarafların avukatları ise salonda hazır bulundu.Son sözü sorulan sanık, suçlamaları reddederek, suçsuz yere hapiste tutulduğunu öne sürdü.Kararı açıklayan mahkeme heyeti, sanık Murat A'yı 50 yıl hapisle cezalandırdı.OlayGemlik'te geçen yıl ocak ayında Sibel (45) ve kardeşi Mehmet Ali Dudaklı (37), Eşref Dinçer Mahallesi'ndeki evlerinde ölü bulunmuştu.İl Emniyet Müdürlüğünce oluşturulan özel ekip, Sibel Dudaklı'nın eski sevgilisi Murat A'yı, Yunanistan'a gitmek üzereyken balıkçı teknesinde yakalamıştı.
Bisikleti Ezilen 6 Yaşındaki Utku'ya Bakan Kasapoğlu'dan Bisiklet Hediyesi
BARTIN (AA) - Bartın'da yol kenarında oynadığı sırada bir sürücünün aracıyla bisikletini ezdiği 6 yaşındaki çocuğa, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından bisiklet hediye edildi. Çaydüzü Mahallesi 77. Sokak'ta, bir cipin üzerinden geçerek bisikletini ezdiği Utku Yalçın'a, Bakan Kasapoğlu'nun gönderdiği bisiklet, Ömertepesi Spor Kompleksinde teslim edildi. Küçük Utku, Gençlik ve Spor İl Müdürü Emine Koçoğlu'nun elinden hediyesini alınca büyük sevinç yaşadı.Bisikleti görünce çok mutlu olduğunu belirten Utku, 'Araba pat diye bisikletin üzerinden geçince çok üzüldüm. Orada arkadaşlarım vardı, tamir etmeye çalıştılar ama zincir ezildiği için tamir edemedik. Gençlik ve Spor Bakanımıza çok teşekkür ediyorum.' dedi. Yeni bisikletine kavuşan Utku, spor kompleksinin bahçesinde pedal çevirdi.
Mersin'de Heyelan Nedeniyle Ulaşıma Kapanan Silifke-Mut Kara Yolu Trafiğe Açıldı
MERSİN (AA) - Mersin'de, yaklaşık 2,5 ay önce heyelan nedeniyle ulaşıma kapanan Silifke-Mut kara yolu trafiğe açıldı.Kentteki yağışların ardından 8 Ağustos'ta meydana gelen heyelan nedeniyle trafiğe kapanan Silifke-Mut kara yolunda çalışmalar tamamlandı.Ekiplerin 2,5 aydır sürdürdüğü çalışmaların ardından kara yolunda yeniden ulaşım sağlandı.Akdeniz ile İç Anadolu'yu birbirine bağlayan Mersin'deki kara yolunun kapalı olduğu dönemde, ulaşım için alternatif bağlantı yolu açılmıştı.
Reklam
Tunus Ve Libya'da Kovid-19'Dan Ölümler Arttı
İSTANBUL (AA) - Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı Tunus'ta 784'e, Libya'da 774'e yükseldi.Tunus Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkede Kovid-19 hastası 44 kişi daha yaşamını yitirdi ve 1322 yeni vaka kaydedildi.Böylece virüs kaynaklı can kaybı 784'e, vaka sayısı da 47 bin 214'e çıktı.LibyaLibya Hastalıklarla Mücadele Ulusal Merkezinden yapılan yazılı açıklamada ise Kovid-19 nedeniyle 6 kişinin daha yaşamını yitirdiği, böylece can kaybının 774'e ulaştığı aktarıldı.Açıklamada 764 kişinin enfekte olduğu ülkede, vakaların 53 bin 384'e, iyileşenlerin sayısının da 29 bin 619'a yükseldiği ifade edildi.
Bursa'daki Uyuşturucu Operasyonunda 5 Kişi Yakalandı
BURSA (AA) - Bursa’da düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 5 kişi gözaltına alındı.İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, il genelinde bazı kişilerin uyuşturucu ticareti yaptığını belirledi.Bunun üzerine harekete geçen ekipler, kent merkezindeki çeşitli adreslere operasyon düzenledi. Operasyonda 70 yaşındaki E.Ş'ye ait evde yapılan aramalarda 420 gram esrar, diğer şüpheliler A.Y, İ.B, R.E. ve H.Ö’nün adres ve araçlarında ise 1 kilo 100 gram metamfetamin, 30 gram sentetik uyuşturucu, 4 hassas terazi ve 3 ruhsatsız tabanca ele geçirildi.Zanlılar, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Yürümekte güçlük çeken E.Ş, araca polislerin yardımıyla binebildi.
Reklam
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gündeme İlişkin Soruları Cevapladı: (1)
İSTANBUL (AA) - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM'nin Libya'da kalıcı ateşkes anlaşmasıyla ilgili, 'Güvenilirliği bana göre çok da olabilecek gibi değil. Temenni ederim ki bu ateşkes kararına uyulur.' dedi.Erdoğan, cuma namazını Hz. Ali Camisi'nde kıldıktan sonra, çıkışta basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Libya'da tarafların ülke genelinde kalıcı ateşkes için anlaşmaya vardığını duyurmasına ilişkin soru üzerine Erdoğan, yapılan ateşkes anlaşmasının aslında en üst düzeyde olmayıp, daha alt düzeyde olduğunu, kalıcılığının ne kadar olacağını da zamanın göstereceğini söyledi.Erdoğan, 3 ay içerisinde paralı askerlerin oradan çekilmesinin ne denli doğru ve sağlıklı olup olmadığını da bilemediklerini dile getirerek, 'Şu anda bizim bildiğimiz, sizin de duyduğunuz gibi böyle bir anlaşmanın adımlarının atılmış olduğudur. Fakat en üst düzeyde, darbeci Hafter tarafından bir temsilci burada bulunuyor. Aynı şekilde Sayın Sarrac tarafından Mısrata'dan bir komutan bunun içinde bulunuyor. Dolayısıyla güvenilirliği bana göre çok da olabilecek gibi değil. Aynen Azerbaycan Ermenistan arasında, Emeniler şu ana kadar verdikleri sözde durdular mı? Oralarda da yine ateşkes adımı atıldı. Gece saat 00.00 itibarıyla başlayacak dendiği halde, bunlar yapılmadı. Temenni ederim ki burada öyle olmaz ve bu ateşkes kararına uyulur.' diye konuştu.Kovid-19 vakalarındaki artışTürkiye genelinde Kovid-19 vakalarının artışı ve özellikle vakaların yüzde 40'ının İstanbul'da olması üzerine bu konuda yeni tedbirler, kısıtlamalar olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Erdoğan, şu an itibarıyla gerçekten İstanbul'un koronavirüs salgınında en önde gelen illerden olduğunu söyledi.Erdoğan, bu konuda mücadelenin, başta yazılı ve görsel medya olmak üzere yoğun bir şekilde sürdürülmesi gerektiğini vurgulayarak, sürekli maske, mesafe ve hijyen dediklerini, bunlara hassasiyetle sarılınması ve dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.Toplu mekanlardan ciddi manada kaçınmak gerektiğinin altını çizen Erdoğan, şöyle devam etti:'Toplu mekanlarda bulunmak, buralarda virüsün çok daha seri bir şekilde yaygınlaşmasını sağlıyor. Buna kendi evlerimiz de dahil. Mümkün olduğunca bu hassasiyeti gösterelim ki hem şahsımıza hem evlerimizdeki misafirlerden korunmamız vesaire, bunlara da dikkat edeceğiz. Kendimize daha doğrusu dikkat etme noktasındayız. Şu anda Sağlık Bakanımız değişik illeri dolaşıyor. Bugün Bursa'da. Sonra o civarda, o bölgedeki diğer illeri de dolaşmak suretiyle oralarda ne gibi tedbirler alacağız, bunları yaygınlaştıracağız. Bunun çalışmalarını yapıyoruz. Şu an itibarıyla Bilim Kurulunda yapılan çalışmalar neticesinde ne gibi tedbirler alınacak bunlar bize de bildirilecek. Ona göre de adımlarımızı atacağız. Kararlıyız, Batı'ya göre çok daha iyi bir konumdayız ama yeterli değil.' (Sürecek)
Güncelleme - Samsun'da 5 Kilogram Uyuşturucuyla Yakalanan 2 Kişi Tutuklandı
SAMSUN (AA) - Samsun'un İlkadım ilçesinde düzenlenen operasyonda 5 kilo 395 gram uyuşturucu ele geçirildi, 2 şüpheli tutuklandı.İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 'torbacı' olarak tabir edilen sokak satıcılarına yönelik çalışma yürüttü.İlyasköy Mahallesi'nde irtibatlı olduğu kişilere uyuşturucu sattığı bilgisi edinilen B.K'nin ikametine operasyon düzenleyen ekipler, 2 kilo 301 gram esrar ele geçirdi.B.K. ile birlikte hareket ettikleri belirlenen C.K'nin ikametinde de arama yapan ekipler, burada 3 kilo 94,55 gram daha esrar buldu.Polis, B.K. ve C.K'yi uyuşturucu ticareti yaptıkları iddiasıyla gözaltına aldı.Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlılar, çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı.
Reklam
Annesini Korumak İsteyen Çocuk İşkence Edilip Yangında Öldürülmüş
SAKARYA (AA) - Sakarya'nın Kocaali ilçesinde, yaklaşık 6 ay önce evde çıkan yangında hayatını kaybeden 9 yaşındaki çocuğun, annesini korumak isterken işkenceye uğradığı, daha sonra yangın çıkartılarak öldürüldüğü ortaya çıktı.Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca 9 yaşındaki Şiyar Kılıç'ın annesi Gülüzar A. ile erkek arkadaşı olduğu belirtilen Hami K, kardeşi Yasin ve annesi Emine K. hakkında hazırlanan 6 sayfalık iddianame, Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.İddianamede, Hami K. ile Kocaali Devlet Hastanesi'ne giden Gülüzar A'nın, acil serviste görevli doktora oğlunun öldüğünü söylediği, iki gün sonra 9 yaşındaki bir çocuğun yangında cesedinin bulunması üzerine doktorun bu durumdan şüphelenerek kolluk birimlerine kadın ile yaşadığı diyaloğu anlattığı, bunun üzerine Hami K. ile Gülüzar A'nın şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alındığı bildirildi. Şiyar'ın kardeşi Medine Kılıç'ın ifadesinde, şüpheli Hami K'nin Şiyar'a vurduğunu, Şiyar'ın bayıldığını ve bir daha da kalkamadığını söylediği, bunun üzerine baba Samet Kılıç'ın bir televizyon programına katıldığına işaret edilen iddianamede, 'Canlı yayında Gülüzar A'nın, Şiyar'ın Hami K. tarafından dövülerek bayıltılması neticesinde öldürüldüğünü belirtmesi üzerine Gülüzar A. ile Hami K. ve bu şüphelilerle yaşayan Hami'nin annesi Emine ve kardeşi Yasin K. gözaltına alınmıştır.' ifadesi kullanıldı. Şiyar, şüpheli Hami K'ye 'Anneme vurma' demişİddianamede, Gülüzar A. ile Yasin ve Emine K'nin ifadelerinde yangın olayı ve öncesine ilişkin itirafta bulunduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:'26 Nisan 2020 günü Gülüzar A. ile Hami K. arasında tartışma çıktığı, Şiyar'ın araya girerek Hami K'ye hitaben 'Anneme vurma.' demesi üzerine, Hami K'nin maktule çivili sopayla defalarca kez vurduğu, Şiyar'ın yere düştüğü ancak Hami K'nin bu eylemiyle yetinmeyerek maktulü defalarca kez kucağına alıp yere fırlattığı, beton zemine defalarca kafasını vurduğu anlaşılmıştır. Olaya ilişkin itirafta bulunan Gülüzar A'nın beyanına göre Şiyar'ın kafasını klozete soktuğu, ardından yine Şiyar'a vurmaya devam ettiği, bu eylem üzerine maktulün baygınlık geçirdiği fakat şüpheli Hami K'nin durmaksızın eylemine devam ettiği anlaşılmıştır.' Şüpheli Hami K'nin Şiyar'a cinsel istismarda bulunduğunun ve eziyet ettiğinin anlaşıldığı bildirildi. İddianamede, Gülüzar A. ile Hami K'nin hareketsiz kalan Şiyar'ın öldüğünü düşünerek herhangi bir eylemde bulunmadıkları aktarılarak, 'Gülüzar'ın beyanına göre Şiyar'ı hastaneye götürmek istediği ancak Hami K'nin buna izin vermediği, şüpheli Hami K'nin maktulü dövdüğü esnada Hami K'nin annesi Emine ile kardeşi Yasin'in bu olaya tanık olduklarının alınan şüpheli beyanlarıyla doğrulandığı, Emine K'nin maktulün dövülmesi olayına şahit olduğu ve hareketsiz yatması üzerine herhangi bir müdahalede bulunmayarak 'Çocuğu öldürdünüz, ne yaparsanız yapın.' dediği anlaşılmıştır.' denildi.Yasin K'nin, olaya şahit olduğu halde bir müdahalede bulunmayıp annesi Emine K. ile yetkili makamları durumdan haberdar etmediği aktarılan iddianamede, Şiyar'ın bulunduğu eve kimsenin sokmadığı anlatıldı. Ertesi gün şüpheliler Gülüzar A, Hami, Yasin ile Emine K'nin bir arada oldukları sırada öldüğünü düşündükleri Şiyar'a ne yapılacağını, nasıl ortadan kaldırılacağını konuştukları ve Hami K'nin yangın süsü vermek maksadıyla 'evi yakalım' dediği aktarılan iddianamede, şunlar kaydedildi:'Hami ile Yasin'in aldıkları benzinin bir kısmını Şiyar'ın bulunduğu odaya, bir kısmını ise giriş kapısının hemen arkasına bıraktıkları ve böylece çıkan yangında içeri herhangi bir kimsenin girmesine engel olunmasının amaçlandığı, alınan ifadelerden de tespit edildiği üzere şüpheliler Hami ile Emine'nin de yangını hızlandıracak şekilde kullanılabilecek eşyayı Şiyar'ın bulunduğu odanın çatısına yerleştirdikleri, tüm şüphelilerin ortak fikir ve eylem birlikteliği altında 2 gün boyunca hareketsiz vaziyette duran Şiyar'ı ortadan kaldırmak maksadıyla ortak fikir ve eylem birlikteliği altında Şiyar'ın bulunduğu evi yaktıkları, çıkarılan yangın sonucu maktulün yanarak öldüğü anlaşılmıştır.' İstenen cezalarAnne Gülüzar A. hakkında 'olası kastla yangın kullanarak altsoy olan çocuğu öldürmek' suçundan müebbet, 'yardım veya bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeme' suçundan 1 yıl ve 'suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme' suçundan 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası istenilen iddianamede, Yasin K. ve Emine K. hakkında ise 'olası kastla yangın kullanarak çocuğu öldürmek' suçundan müebbet, 'yardım veya bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeme' suçundan 1'er yıl ve 'suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme' suçundan 6'şar aydan 5'er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. İddianamede, diğer şüpheli Hami K. hakkında ise 'canavarca hisle eziyet çektirerek, yangın kullanarak çocuğu kasten öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 'çocuğa eziyet etme' suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar, 'beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan çocuğa karşı silahla kasten yaralama' suçundan 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar, 'beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan çocuğa karşı basit yaralama' suçundan 6 aydan 1 yıl 6 aya kadar, 'çocuğa nitelikli cinsel istismara teşebbüs' suçundan 4 yıl 6 aydan 13 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor. Sanıkların yargılanmasına 10 Şubat 2021'de başlanacak. OlayKocaali ilçesinde 28 Nisan'da Karşı Mahalle Gökçekız Sokağı'nda bulunan binadaki yangında Şiyar Kılıç'ın (9) cesedi itfaiye ekiplerince evden çıkarılmıştı. Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Kocaali Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında bir televizyon kanalındaki ifadelerinden sonra Şiyar'ın annesi Gülüzar A. ile erkek arkadaşı olduğu belirtilen Hami K, kardeşi Yasin ve annesi Emine K. İstanbul ve Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin operasyonuyla yakalanmış, 4 şüpheli tutuklanmıştı.
Mardin'de Uyuşturucu Operasyonu: 2 Gözaltı
MARDİN (AA) - Mardin'in Nusaybin ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli gözaltına alındı.İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yapılan istihbari çalışmalar sonucu İlkadım Mahallesi'nde 2 kişinin bahçesinde Hint keneviri yetiştirdiği ve kubar esrar imal ettiği bilgisine ulaşıldı.Narkotik köpeği 'Cesur' ve 'Sabuh' ile yapılan aramada, ev ve bahçede 1 kilo 982 gram kubar esrar ile 4 kök Hint keneviri ele geçirildi.Operasyonda gözaltına alınan D.T. ve M.A'nın jandarmadaki işlemleri sürüyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay Kktc'de
LEFKOŞA (AA) - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı seçilen Ersin Tatar'ın yemin törenine iştirak etmek üzere KKTC'ye geldi.Özel uçakla saat 14.10'da Ercan Havalimanı'na gelen Oktay, KKTC Sağlık Bakanı Ali Pilli, milletvekilleri, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.Tatar ve Oktay'dan karşılama jestiKKTC'de 18 Ekim'de yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda oyların 51,69'unu alarak KKTC'nin 5'inci Cumhurbaşkanı seçilen Ersin Tatar da son defa Başbakan sıfatıyla Oktay'ı karşılayanlar arasında yer aldı.Tatar ile Oktay, Ercan Havalimanı'nda kısa bir süre görüştü.Oktay, daha sonra cumhurbaşkanlığı görevi için KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde yemin edecek Tatar'ı Ercan Havalimanı'ndan uğurladı.Oktay da yemin törenine katılacakCumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay da Tatar'ın yemin edeceği törene katılacak.Yemin töreninin ardından Tatar, KKTC Cumhurbaşkanlığı'nda gerçekleştirilecek devir teslim törenine katılacak.Törenin ardından Tatar ve Oktay'ın bir araya gelmesi bekleniyor.Görüşmede, Türkiye ve KKTC ilişkilerinin bütün yönleriyle ele alınması ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunulması öngörülüyor.
Reklam
Çin, İngiltere'nin Hong Konglular İçin Çıkarttığı Pasaportları Tanımayabileceğini Açıkladı
PEKİN (AA) - Çin, İngiltere'nin Hong Konglular için çıkarttığı pasaportları tanımayabileceğini açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Lician, günlük basın toplantısında, İngiltere'nin 'verdiği sözleri tutmadığını, kendi kafasına göre hareket ettiğini ve defalarca İngiliz Ulusal Denizaşırı (BNO) pasaportu meselesini gündeme getirdiğini' söyledi.Cao, sözünü tutmayan ilk taraf İngiltere olduğundan Çin'in bu pasaportları geçerli seyahat belgesi olarak tanımamayı gözden geçireceğini ve daha fazla önlem alma hakkını saklı tuttuğunu kaydetti. Guardian gazetesi, BNO pasaportuna sahip Hong Kongluların, gelecek yıl ocak ayından itibaren İngiltere'de yaşama ve çalışma imkanı bulabilecek yeni bir vize türüne başvurabileceğini yazmıştı.İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Çin'in, Ulusal Güvenlik Yasası'nı uygulamakta ısrarcı olması durumunda yaklaşık 3 milyon Hong Kongluya çalışma vizesi verebileceklerini duyurmuştu.İngiliz Ulusal Denizaşırı (BNO) statüsüHong Kong ile bağlantılı denizaşırı İngiliz topraklarında yaşayan binlerce kişi, 1 Temmuz 1997'den önce İngiliz vatandaşı (denizaşırı) olarak kayıt yaptırmıştı.İngiltere İçişleri Bakanlığının kayıtlarına göre, Hong Kong'da 314 bin BNO sahibi bulunuyor. Bunlar yürürlükte olan mevzuata göre İngiltere'de yalnızca 6 ay bulunma hakkına sahipler.BNO sahiplerinin statüleri İngiltere'den daha kolay konsolosluk yardımı alma hakkı tanısa da bu durum vatandaşlığa eşdeğer değil.
Antalya'da Hakkında Uzaklaştırma Kararı Bulunan Koca, Bıçakla Tehditten Tutuklandı
ANTALYA (AA) - Antalya'nın Alanya ilçesinde eşini bıçakla tehdit ettiği iddiasıyla gözaltına alınan zanlı tutuklandı.Hacet Mahallesi'nde yaşayan Şerife Y. evden uzaklaştırma kararı bulunan eşi Ercan Y. tarafından bıçakla tehdit edildiği gerekçesiyle şikayette bulundu.Bunun üzerine İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri Ercan Y'yi gözaltına aldı.Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince tutuklandı.
Reklam
Milli Savunma Bakanı Akar, Endonezyalı Mevkidaşı Subianto İle Görüştü
ANKARA (AA) - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Endonezya Savunma Bakanı Prabowo Subianto ile bir araya geldi.Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Akar, resmi davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Subianto'yu Bakanlıkta askeri törenle karşıladı.Baş başa görüşme sonrasında Akar ve Subianto, heyetlerarası görüşmelere başkanlık etti. Görüşmelerde, ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konuları ile savunma sanayisinde iş birliği hususlarında görüş alışverişinde bulunuldu.
Antalya'daki Boğazkent Kuş Halkalama İstasyonu'nda Kuşlar Takibe Alınıyor
ANTALYA (AA) - Antalya'nın Serik ilçesindeki Boğazkent Kuş Halkalama İstasyonu'nda kuşların ayaklarına takılan alüminyum halkalarla göçleri ve sayılarındaki değişiklikler takip ediliyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Antalya Şube Müdürü İsmail Kaya, istasyonda gazetecilere yaptığı açıklamada, burada hem kuş yakalama faaliyetlerini yürüttüklerini hem de bölgedeki öğrencilere doğa ve çevre yönünde eğitim verdiklerini söyledi. İstasyonda yapılan çalışmaların bir kuşun hangi coğrafyalara yayıldığını anlamak açısından önemli olduğunu belirten Kaya, 'Örneğin akkuyruk sallayan 2009'da Antalya'da halkalandı, baktığımızda Finlandiya'da yakalandığını görüyoruz. Yine 2011'de istasyonumuzda halkalanan bir karatavuğun, aynı istasyon tarafından 2017'de yakalandığını, buradan da en az 6 yıl hayatını sürdürdüğü sonucunu çıkarıyoruz.' diye konuştu. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle bu yıl öğrencileri davet edemediklerini anlatan Kaya, ilerleyen yıllarda öğrencileri ağırlamaya devam edeceklerini bildirdi.Boğazkent, kuşların uzun yolculuklarındaki konaklama yeriAlanya Alaattin Keykubat Üniversitesi öğretim görevlisi ve Kuş Halkalama İstasyonu sorumlusu Dr. Hakan Karaardıç ise Boğazkent'in özellikle kuşların uzun yolculuklarında kullandıkları önemli bir konaklama alanı olduğunu dile getirdi.Çok sayıda farklı kuş türünün bu koridoru kullanarak göç ettiğini geçmiş çalışmalarda belirlediklerini dile getiren Karaardıç, 'Çalışmaları ilkbahar ve sonbahar göç dönemi olarak yürütüyoruz. İkinci dönem kuş halkalama çalışmalarına eylülde başladık. Duruma göre 15 Kasım'a kadar çalışmalara devam etmeyi planlıyoruz.' dedi.İstasyonda, Denizli Pamukkale Üniversitesi doktora ve araştırma öğrencisi Esat Kızılkaya ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğünde görevli orman mühendisi Hasan Uysal da kuş halkalama faaliyetlerinde yer alıyor.
İstanbul Havalimanı Camisi'nde "Kovid-19" Önlemleri Denetimi
İSTANBUL (AA) - İstanbul Havalimanı Camisi'nde cuma namazında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında denetim yapıldı.Havalimanı camisinde, İçişleri Bakanlığınca valiliklere gönderilen koronavirüs salgını ek tedbirlerleri kapsamında İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından '7 Gün 7 Konu 7 Denetim' gerçekleştirildi. Sosyal mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutmak için yapılan denetim öncesinde camide alınan önlemler kontrol edildi. Görevliler tarafından seccadeler sosyal mesafeye uygun şekilde yerleştirildi. Camiye gelenlere avluda sosyal mesafe, maske ve hijyen uyarısı yapıldı. İsteyen ve ihtiyacı olan vatandaşlara maske dağıtıldı. Camidekilerin Kovid-19 kapsamında alınan önlemlere uyduğu gözlemlendi.
Reklam