onedio
Kadıköy'de Seyir Halindeki Ticari Taksi Yandı
İSTANBUL (AA) - Kadıköy'de, seyir halindeyken alev alan ticari taksi kullanılamaz hale geldi.Edinilen bilgiye göre, Ankara yönünde seyreden Baki Ak yönetimindeki 34 TKB 29 plakalı ticari taksinin motorundan D-100 Karayolu Uzunçayır Köprülü Kavşağı yakınında dumanlar çıkmaya başladı.Emniyet şeridinde duran sürücünün motor kaputunu açmasının ardından araçtan alevler yükseldi.Haber verilmesi üzerine olay yerine itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri yaklaşık yarım saat süren çalışmanın ardından yangını söndürdü.Sürücü Baki Ak, ellerinden hafif şekilde yaralanırken, taksi kullanılamaz hale geldi.
Kayseri'de Cinayet
KAYSERİ (AA) - Kayseri'de, tartıştığı arkadaşını başına taşla vurarak öldürdüğü iddia edilen Afganistan uyruklu kişi gözaltına alındı.Alınan bilgiye göre, Melikgazi ilçesine bağlı Karacaoğlu Mahallesi Morkaya Sokak'ta, her ikisi de Afganistan vatandaşı olan Z.H. (33) ile T.M. (22) arasında tartışma çıktı.Tartışmanın büyümesi üzerine Z.H, arkadaşı T.M'yi başına taşla vurup öldürdükten sonra yol kenarına attı. Taş ve kumla cesedin üzerini kapatan Z.H. daha sonra olay yerinden kaçtı.Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, T.M'nin hayatını kaybettiğini belirledi.Z.H. gözaltına alındı.Ceset otopsi için Kayseri Devlet Hastanesi Morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
ABD İstihbaratı, Rusya Ve İran'ın Seçimlere Müdahale Etmeye Çalıştığının Belirlendiğini Açıkladı
WASHINGTON (AA) - ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (DNI), Rusya ve İran'ın ABD'de 3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalıştığını ve bazı seçmenlerin bilgilerinin ele geçirildiğinin tespit edildiğini bildirdi.FBI Direktörü Chris Wray ve DNI Direktörü John Ratcliffe, Washington DC'de son dakika bir basın toplantısı düzenledi. Ratcliffe, burada yaptığı konuşmada, 'İki yabancı aktör olan İran ve Rusya'nın, seçimlerimizle ilgili kamuoyunu etkilemek için bazı adımlar attıklarını tespit ettik.' ifadesini kullandı. Konunun üzerinde çalıştıklarını belirten Ratcliffe, 'Seçimlerimize dış müdahaleyi asla hoş görmeyeceğiz.' dedi. Ratcliffe, İran ve Rusya'nın bazı seçmenlerin bilgilerini ele geçirdiğini tespit ettiklerini dile getirerek, 'İran'ın Başkan Donald Trump'a zarar vermeyi ve seçmenlerin gözünü korkutmayı amaçlayan e-mailler attığını gördük.' diye konuştu. İran ve Rusya'nın, seçmen bilgilerini kötü niyetli kullanabileceğini söyleyen Ratcliffe, 'Bu veriler, yabancı aktörler tarafından kayıtlı seçmenlere, kafa karışıklığına, kaosa ve Amerikan demokrasisine güven eksikliğine yol açacak yanlış bilgiler yayılması için kullanılabilir.' uyarısında bulundu. FBI Direktörü Wray de 'Oylarınızın sayıma dahil edildiğinden emin olabilirsiniz.' ifadesini kullandı.
Kanada Parlamentosunun Uluslararası İnsan Hakları Alt Komitesi, Doğu Türkistan'daki Çin Uygulamalarının Soykırım Olduğunu Bildirdi
TORONTO (AA) – Kanada Parlamentosunun Uluslararası İnsan Hakları ve Uluslararası Kalkınma Alt Komitesi, Çin hükümetinin Doğu Türkistan'daki Uygurlara ve diğer Türk kökenli halklara yönelik zulmünün, BM Soykırım Sözleşmesi'nde tanımlandığı gibi soykırım olduğunu bildirdi.Komite yayımladığı bildiride, Çin hükümetinin Doğu Türkistan'daki Uygurlara ve diğer Türk halklarına yönelik zulmünü kınadı.Bildiride, konuyla ilgili olarak 2018'den bu yana yapılan oturumlarda ortaya konulan delillere işaret edilerek, 'Çin Komünist Partisi'nin eylemlerinin Soykırım Sözleşmesi'nde belirtildiği gibi soykırım teşkil ettiği' ifade edildi.Komite bu kararını, kitlesel gözaltı ve insanlık dışı muamele, zorla çalıştırma, yaygın devlet gözetimi, nüfus kontrolü ve baskı yoluyla kontrolün kanıtlarına ve tanık ifadelerine dayandırdı.Bildiride şunlar kaydedildi:'2017'den bu yana 3 milyondan fazla Uygur, Kazak, Kırgız ve diğer Türk kökenliler, Çin'in Doğu Türkistan'daki acımasız sömürge kampanyası, soykırım ve işgali kapsamında toplama kamplarına, hapishanelere ve köle çalışma kamplarına zorlandı. Yüzbinlerce Uygur ve Türk kadını zorla kısırlaştırılırken, yaklaşık 500 bin Uygur ve Türk çocuğu ailelerinden zorla ayrıldı. Toplama kamplarının kurbanları psikolojik ve fiziksel işkence, zorla ilaç tedavisi, cinsel taciz ve zorla açlıkla karşı karşıya kaldılar.' Bildiride, Kanada hükümeti, Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygurlara ve Türk halklarına yönelik eylemlerini bir soykırım olarak kınamaya ve tanımaya, Çinli yetkililere yaptırım uygulamaya ve Doğu Türkistan'a sınırsız erişim sağlamak için müttefikler ve çok taraflı kuruluşlarla birlikte çalışmaya çağırıldı. Komite ayrıca, Kanada hükümetinin bu konuda etkin çalışan STK'leri desteklemesi istedi.Kanada Parlamentosunun Uluslararası İnsan Hakları ve Uluslararası Kalkınma Alt Komitesi, uluslararası toplumda Çin'in Doğu Türkistan'daki zulmünü soykırım olarak kabul eden ilk parlamento organı oldu.
Paris'te Başörtülü 2 Kadına Yönelik Saldırıyla İlgili 2 Kişi Gözaltına Alındı
PARİS (AA) - Fransa'nın başkenti Paris'te, başörtülü 2 kadının uğradığı İslamofobik saldırı sonrası açılan soruşturma kapsamında 2 şüpheli gözaltına alındı.Eyfel Kulesi yakınında pazar gecesi Cezayir asıllı Fransız vatandaşları Emel ve Kenza'nın uğradığı İslamofobik saldırıyı Paris Savcılığının 'kasıtlı şiddet' kapsamına alarak soruşturma başlatması sonrası olayla ilgili 2 kişi yakalandı.Şüpheliler, kentteki 7. Bölge Polis Merkezi'nde nezarete konuldu.Ülkede, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un başını çektiği, İslami kuruluş ve Müslümanlara yönelik baskı sonrası bu tür saldırıların artması dikkati çekiyor.Diğer yandan, yakın zamanda başı kesilerek öldürülen öğretmen için seferber olan Fransız medyasının bu olayda sessiz kalması sosyal medyada 'iki yüzlülük' olarak nitelendirildi.Pazar günü Eyfel Kulesi yakınlarında Cezayir asıllı Fransa vatandaşı iki başörtülü kadın, tasmaya bağlı olmayan iki evcil köpek tarafından rahatsız edilmiş, köpeklerin sahipleriyle aile arasında tartışma çıkmıştı.Ardından köpek sahiplerinden biri bıçakla başörtülü kadınlara saldırmıştı. Saldırgan olay yerinden kaçmış, ağır yaralanan iki kadın ise hastaneye kaldırılmıştı.Saldırının mağduru kadınlardan 18 yaşındaki Kenza, saldırganların kendilerine 'pis Arap' dediklerini ve nefret dolu bir şekilde 'öldürme amacıyla' saldırıya uğradıklarını belirtmişti.Müslüman derneklere yönelik baskılar artıyor Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine semtinde 16 Ekim'de bir öğretmen başı kesilerek öldürülmüştü. Fransız yetkililer, öğretmenin katil zanlısının cesedin yakınlarında elinde bıçakla görüldüğünü ve kaçtıktan sonra polis tarafından vurularak öldürüldüğünü açıklamıştı.Ortaokulda görevli tarih öğretmeninin öldürülmeden birkaç gün önce Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli bir karikatür gösterdiği ve velilerin buna tepki verdiği kaydedilmişti. Bunun üzerine ülkede Müslüman dernek ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik baskılar ve baskınlar arttı.İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 19 Ekim'de yaptığı açıklamada, Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi ile Barakacity dahil birçok dernek ve sivil toplum kuruluşunun ve bir caminin kapatılacağını belirtmişti.
Gine'de Cumhurbaşkanı Seçimi Sonrası Tansiyon Yükseldi: 9 Ölü
DAKAR (AA) - Gine'de pazar günü düzenlenen cumhurbaşkanı seçimi sonrasında oy sayma işlemi devam ederken, ülke çapında çıkan olaylarda biri polis 9 kişi yaşamını yitirdi.Yerel basında çıkan haberlere göre, mevcut Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin partisi Halkın Yürüyüşü Partisinden (RPG) yapılan açıklamada, pazartesiden bu yana güvenlik güçleriyle eylemciler arasında yaşanan olaylarda 6'sı silahla olmak üzere 9 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.Hayatını kaybedenler arasında linç edilerek öldürülen bir polisin de bulunduğu ifade edildi. Conde'nin en yakın rakibi Gine Demokratik Güçleri Birliğinin (UFDG) lideri ve adayı Cellou Dalein Diallo ise bu rakamın 16 olduğunu iddia etti. Zafer ilanı gerginliğin fitilini ateşlediDiallo, seçimden sonraki gün yaptığı açıklamada, kendilerine ulaşan sonuçlara göre ilk turdan zaferle çıktığını belirtmişti.UFDG de kendilerine ulaşan sonuçlara göre hareket edileceğini, Bağımsız Seçim Komisyonu (CENI) ya da Anayasa Mahkemesinin açıklamalarının beklenmeyeceğini bildirmişti. Diallo'nun bu açıklaması, CENI ve Conde'nin partisi Halkın Yürüyüşü Partisi tarafından tepkiyle karşılanmıştı.Diallo taraftarları 'zaferi' kutlamak için muhalefet liderinin evinin ve partisinin önünde toplanmış ancak güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaşmıştı.Twitter'dan açıklama yapan Diallo da evinin bulunduğu bölgedeki tüm yolların güvenlik güçleri tarafından kapatıldığını ve 'evinde kıpırdayamaz halde' beklediğini ifade etmişti.İlk sonuçlara göre Conde öndeCENI, salı günü, 38 seçim bölgesinden 4'ünün geçici sonuçlarını açıklamıştı.Buna göre, mevcut Cumhurbaşkanı Conde'nin, 4 bölgede de tüm rakiplerini geride bırakarak ilk sıraya yerleştiği görülmüştü.Conde, bu sonuçların ardından yaptığı açıklamada, halkı sükunete davet etmiş, kazanması durumunda herkesle diyalog kurma niyetinde olduğunu söylemişti.İlk turda 12 adayın yarıştığı seçimde, gerekmesi halinde ikinci tur, 24 Kasım'da yapılacak.Üçüncü dönem adaylık tartışmalarıÜlkenin 1958'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana ilk demokratik güç değişimiyle Aralık 2010'da 5 yıllığına seçilerek göreve gelen Conde, 2015'te yeniden Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.Cumhurbaşkanının en fazla 2 dönem üst üste görev yapabildiği ülkede, ikinci dönemi aralıkta sona erecek 82 yaşındaki Conde'nin üçüncü dönem de seçilebilmesine imkan sağlayacak anayasa değişikliği referandumu 22 Mart'ta yapılmıştı.Conde'nin 3'üncü dönem adaylığı, o tarihten bu yana ülkenin en çok tartışılan gündem maddesi olmuştu.Muhalefet, Conde'nin adaylığını yasa dışı ilan etmiş, birçok sokak gösterisi düzenlenmişti.Muhalif hareket Anayasanın Korunması Ulusal Cephesi, Ekim 2019'dan bu yana Conde karşıtı gösterilerde 90 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.
Reklam
Kahramanmaraş'ta Oğlu Tarafından Kazara Vurulduğu İddia Edilen Kadın Öldü
KAHRAMANMARAŞ (AA) - Kahramanmaraş'ın Nurhak ilçesinde, oğlu tarafından kazara av tüfeğiyle vurulduğu iddia edilen kadın hayatını kaybetti. İddiaya göre, Hüyük Mahallesi'nde oturan A.K. (27) av dönüşü bahçede tüfeğiyle uğraştığı sırada pencerede bekleyen annesi Servet K'yi (50) kazara vurdu. İhbar üzerine bölgeye gelen 112 Acil Servis ekipleri tarafından Elbistan Devlet Hastanesine kaldırılan Servet K. kurtarılamadı. A.K. ve beraberindeki H.C. ile tüfeğin ruhsat sahibi olduğu öğrenilen A.C. gözaltına alındı.
Sudan Da İsrail İle İlişkilerin Normalleştirilmesi Kararı Aldı
KUDÜS (AA) – Sudan, ABD aracılığıyla yürütülen müzakerelerin ardından İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi kararı aldı.İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen Isarel Hayom gazetesinin haberinde, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in İsrail ile yaptığı ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşmalarından sonra Sudan'ın da bu sürece dahil olduğu belirtildi.Haberde, Sudan ile ABD arasında devam eden müzakerelerin ardından Hartum yönetiminin Tel Aviv ile ilişkilerin normalleştirilmesi kararı aldığı ifade edildi.Kararın, 'tarihi bir adım' olarak nitelendirildiği haberde, ABD'nin de bu adımın bir parçası olarak Sudan'ı 'terörizmi destekleyen ülkeler listesi'nden çıkaracağı kaydedildi.İsrail'in Walla haber sitesini göre, dün İsrail'e ait özel bir jet, direkt uçuşla Hartum'a gitmişti. Haberde, bu durumun ABD'nin arabuluculuğuyla Tel Aviv ile Hartum arasındaki normalleşme anlaşmasının sonuçlanması çerçevesinde devam eden temaslarla ilgili olduğu ifade edilmişti.ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da dün verdiği basın brifinginde, ABD'li terör kurbanları ve aileleri için Washington yönetiminin talep ettiği 335 milyon doları ödemesinin ardından Sudan'ı terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarma işlemlerine başladıklarını açıklamıştı. Bunun nihai sonuca ulaşmasının İsrail ile normalleşme sürecine de bağlı olduğunu ifade eden Pompeo, Hartum yönetiminden normalleşme sürecinin hızlı şekilde gerçekleştirilmesini umduğunu söylemişti.Pompeo, 'Sudan yönetiminin İsrail'i tanımasını ve ilişkilerini geliştirmesini istiyoruz. Bu bağımsız kararı vermenin neden Sudan hükümetinin çıkarına olduğunu vurgulamak adına onlarla gayretle çalışıyoruz.' demişti.Uzun süredir başta BAE olmak üzere Körfez ülkeleri ile İsrail arasında perde arkasında yürütülen ciddi temas süreci, ABD Başkanı Donald Trump'ın 13 Ağustos'ta BAE'nin, 11 Eylül'de de Bahreyn'in İsrail ile anlaşmaya vardığını açıklamasıyla aleni hale geldi.15 Eylül'de Beyaz Saray'da düzenlenen resmi törende, İsrail ile BAE ve Bahreyn arasında 'ilişkilerin normalleştirilmesine' yönelik anlaşmalar imzalanmıştı.İsrail basını ve uzmanlara göre, İsrail ile normalleşme sürecinde sırada Umman ile Suudi Arabistan'ın yanı sıra Sudan vardı.Sudan'ın bu kararına ilişkin Hartum ve Tel Aviv makamlarından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Reklam
AB, Kanada'yı Seyahat Kısıtlamalarının Kaldırıldığı Ülkeler Listesinden Çıkardı
TORONTO (AA) - Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle mart ayında sınırlarını kapatan Avrupa Birliği (AB), Kanada'yı, seyahat kısıtlamalarının kaldırıldığı ülkeler listesinden çıkardı.Kanada resmi yayın kuruluşu CBC'nin haberine göre, Kanada'yı, seyahat kısıtlamalarının kaldırıldığı ülkeler listesinden çıkaran AB, bundan böyle Kanada vatandaşlarına 14 günlük karantina başta olmak üzere Kovid-19 tedbirlerini uygulayacak.AB'nin kararına gerekçe olarak, Kovid-19 salgınında ikinci dalganın etkin biçimde yaşandığı Kanada'da vaka sayısında yaşanan artış gösterildi. Yapılan bu değişiklikle, AB'nin Kovid-19 kısıtlaması uygulamadığı ülke sayısı 9'a geriledi. Listede, Avustralya, Çin, Japonya, Yeni Zelanda, Ruanda, Singapur, Güney Kore, Tayland ve Uruguay bulunuyor. Üye ülkeler için bağlayıcılığı bulunmayan liste, tavsiye niteliği taşıyor.Yaşlı bakım merkezinden Kızılhaç'a çağrıÖte yandan, Kanada'nın federal başkenti Ottawa'daki bir yaşlı bakım merkezi, salgınla mücadelede çaresiz kalınca Kızılhaç'ı yardıma çağırdı.Ottawa'nın doğusundaki Hawkersbury kasabasında bulunan ve belediye tarafından işletilen yaşlı bakım merkezinin yöneticisi Alexandre Gorman, bir kişinin öldüğü merkezde 31 yaşlı ve 17 personelin testlerinin pozitif çıktığını belirtti. Gorman, 'Kızıl Haç, temizlik ve yüksek yoğunluklu dezenfeksiyonda bize yardımcı olacak. Sadece yaşlıların odalarına bir tabak yemek götürseler bile harika.' dedi.Son 3 günde 68 kişi öldüKanada Federal Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkede Kovid-19 nedeniyle son 3 günde 68 kişi hayatını kaybetti. Vaka sayısı ise 9 bin 421 artarak 196 bin 915'den 206 bin 336'ya yükseldi.
Maduro: Rusya Ve Çin'den Gelecek Kovid-19 Aşıları Aralıkta Hazır Olabilir
ANKARA (AA) - Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Rusya ve Çin'den gelecek yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının aralık ayında hazır olabileceğini bildirdi. Venezuela basınında çıkan haberlere göre, Maduro, Rusya ve Çin'den Kovid-19 aşısı geleceğini, aralık ayında hazır olacak aşıların ülke nüfusunun tümüne yetmesi için çalışma yaptıklarını belirtti. Maduro, halkın, ücretsiz olarak yapılacak aşı uygulamasına hazır olmasını istedi. Öte yandan, Venezuela'da salgın tedbirleri kapsamında kısıtlama getirilen bazı sektörlerde işletmelerin yeniden faaliyete geçeceği açıklandı. Venezuela'da virüs nedeniyle şu ana kadar 747 kişi hayatını kaybetti, vaka sayısı 87 bin 644 oldu.
Yemen Planlama Bakanı: "Ülke Ekonomisi Son 5 Yılda 88 Milyar Dolar Zarar Etti"
İSTANBUL (AA) - Yemen Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Necib el-Avec, ülke ekonomisinin son 5 yılda yaklaşık 88 milyar dolar zarar ettiğini belirtti.Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Bakan Avec, Dünya Bankası Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Ferid Bilhac ile videokonferans yöntemiyle görüştü.Görüşmede, savaş şartları nedeniyle Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın son 5 yılda yaklaşık yüzde 50 küçüldüğüne dikkati çeken Avec, Yemen riyalinin yüzde 180 değer kaybettiğini bildirdi.'Ülke ekonomisi son 5 yılda yaklaşık 88 milyar dolar zarar etti.' diyen Avec, Yemen'deki 3,6 milyon sığınmacının da devlet için ek bir yük haline geldiğini kaydetti.Yemen'de yaklaşık 6 yıldır savaş var Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor. Ülkede yaklaşık 6 yıldır süren çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz de korkunç boyutlara ulaştı.
Reklam
Nijerya'da Silahlı Saldırı: 20 Ölü
ABUJA (AA) - Batı Afrika ülkesi Nijerya'nın kuzeybatısında bir köye düzenlenen silahlı saldırıda 20 kişi hayatını kaybetti.Ulusal basında yer alan haberlere göre silahlı bir grup, motosikletlerle geldikleri Zamfara eyaletine bağlı Tungar Kwana köyüne saldırdı.Zamfara Eyalet Polis Sözcüsü Muhammed Shehu, saldırıda 20 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.Shehu, bölgeye güvenlik güçlerinin sevk edildiğini ve soruşturma başlatıldığını söyledi.Otlak kavgasıZamfara eyaleti, 4 yıldır hayvancılıkla uğraşan Fulaniler ile çiftçilik yapan bazı kabilelerin şiddetli çatışmalarına sahne oluyor. Hayvanlarını otlatmak için ülkenin güneyine göç eden Fulaniler, çiftçilerin hayvanlarını çalmaya çalıştığını ve kendilerine saldırdığını iddia ediyor. Bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle yaklaşık 2 bin kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi de evini terk etmek zorunda kaldı.Zamfara Eyaleti Valisi Bello Mohammed Matawalle öncülüğünde geçen sene bu iki grup arasında barış anlaşması imzalanmış ve bu kapsamda 2 binden fazla çete üyesi silahlarını hükümete teslim etmişti.
Ecowas Başkanı Akuffo-Addo: "Nijerya'daki Protestolar Diyalog Yoluyla Çözülebilir"
ABUJA (AA) - Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Başkanı Nana Akuffo-Addo, Nijerya'da polis bünyesinde oluşturulan Özel Hırsızlıkla Mücadele Ekibine (SARS) karşı devam eden gösterilerle ilgili olarak, 'Ülkedeki protestolar diyalog yoluyla çözülebilir.' ifadesini kullandı.ECOWAS ve Gana Devlet Başkanı Akuffo-Addo, yaptığı açıklamada, Nijeryalı mevkidaşı Muhammed Buhari ile görüştüğünü belirtti.Akuffo-Addo, Buhari'nin, SARS'a karşı devam eden protestolara çözüm bulmakta kararlı olduğunu ve bunun için çalışma başlattığını bildirdi.Ülkedeki protestoların diyalog yoluyla çözülebileceğini kaydeden Akuffo-Addo, 'İster polis ister protestocular olsun, şiddet çözüm olamaz. Protestolarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum.' ifadesini kullandı.Gösteriler ülke geneline yayıldıNijerya'nın Delta eyaletinde iki hafta önce bir gencin SARS tarafından öldürülmesinin ardından sosyal medyada ünlüler ve aktivistlerin çağrısıyla Lagos ve başkent Abuja'da başlatılan gösteriler ülke geneline yayıldı.Protesto eylemlerine karşı dün erken saatlerde farklı bölgelerde asker konuşlandırıldı, Edo ve Osun gibi eyaletlerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.Uluslararası Af Örgütüne göre, geçen haftadan bu yana devam eden protestolarda 54 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.
Trump Yönetiminin Maduro'nun Görevden Ayrılması İçin Venezuelalı Yetkiliyle Görüştüğü İddia Edildi
WASHINGTON (AA) - ABD'de Donald Trump yönetiminden bir yetkilinin, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun 'barışçıl bir şekilde görevini bırakması' için geçen ay Meksika'da Venezuelalı bir yetkiliyle gizlice görüştüğü ileri sürüldü. Bloomberg'in 3 kaynağa dayandırdığı haberinde, eski ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Richard Grenell'in, Maduro'ya yakın olan Venezuelalı siyasetçi Jorge Rodriguez ile geçen ay Meksika'nın başkenti Mexico City'de bir araya geldiği ifade edildi. Grenell'in, Maduro'nun görevini 'barışçıl bir şekilde' bırakması konusunu gündeme getirdiği ancak bu görüşmede başarı elde edilemediği belirtildi. Beyaz Saray yetkilisinin rehine müzakereleri için Suriye'ye gittiği iddiasıWall Street Journal gazetesi de pazar günü verdiği ve üst düzey yetkililere dayandırdığı haberinde, 10 yıldan uzun bir sürenin ardından Suriye rejimi ile ABD hükümeti arasında ilk temasın kurulduğunu ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Yardımcı Asistanı ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Terörle Mücadele Direktörü Kash Patel'in bu yılın başında Şam'a gittiğini öne sürmüştü. Patel'in Şam ziyareti sırasında Esed rejiminin elinde rehin tutulduğuna inanılan 2 ABD vatandaşının salıverilmesi için 'gizli görüşmeler' yaptığı belirtilmişti. Haberde ayrıca, Trump'ın mart ayında Beşşar Esed'e gizli bir mektup yazarak ABD'li rehinelerden birinin bırakılmasını istediği iddia edilmişti.
Reklam
Libya'da Geçiş Sürecinin Sonuna Yaklaşılıyor
RABAT (AA) - Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, Libya'da geçiş dönemini sonlandırmak üzere doğru bir çerçevede çalıştıklarını söyledi. Fas'ı ziyaret eden Mişri, Rabat'ta Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu. Mişri, devletin yüksek makamları ve seçimlere nasıl gidileceği konusunda varılan anlaşmanın etkin hale getirilmesi üzerinde çalıştıklarını belirterek, 'Geçiş sürecinin sonlandırılması için doğru bir çerçevede Faslı kardeşlerimizle birlikte çalışıyoruz.' dedi. Fas'ta ulaşılan anlaşmanın nasıl uygulanacağını değerlendirdiklerini dile getiren Mişri, Libya'da ekonomik dengeyi yeniden sağlayacak kurumlara ilişkin anlaşma sağlandığını, dolayısıyla büyük çözümlere ulaşılma konusunda ümitlerinin yeniden canlandığını ifade etti. Burita da ülkesinin, krizin çözümünde Libya'daki iki meclise de önemli iki oluşum olarak destek vermesinin gayet uygun bir tutum olduğunu söyledi. Fas'taki görüşmelerin ardından Libya'da taraflar, 6 Ekim'de devlette yüksek makamlara getirilecek kişilerin seçimine ilişkin bir anlaşma taslağına imza atmıştı.
Nijerya'daki Sars Karşıtı Protesto Eylemlerinde İki Haftada 54 Kişi Öldü
ABUJA (AA) - Nijerya'da polis bünyesinde oluşturulan Özel Hırsızlıkla Mücadele Ekibine (SARS) karşı devam eden gösterilerde iki haftada 54 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.Uluslararası Af Örgütünden yapılan açıklamada, özel polis biriminin 'insan haklarını ihlal ettiği' gerekçesiyle 7 Ekim'den bu yana ülke genelinde devam eden protestoların şiddet eylemlerine dönüştüğü belirtildi.Açıklamada, ülkede devam eden protesto gösterilerinde iki haftada 54 kişinin yaşamını yitirdiğini, yüzlerce kişinin de yaralandığı kaydedildi.Lagos eyaletindeki Lekki bölgesinde dün protestoculara yönelik silahların da kullanıldığı saldırıda ölenlerin olduğu, 30 kişinin de yaralandığı belirtildi. Gösteriler, ülke geneline yayıldıNijerya'nın Delta eyaletinde iki hafta önce, bir gencin SARS tarafından öldürülmesi ile sosyal medyada ünlüler ve aktivistlerin çağrısıyla Lagos ve başkent Abuja'da başlatılan gösteriler, ülke geneline yayıldı.Edo eyaletinde de dün protestocuların bir cezaevine düzenlediği baskında yaklaşık 200 mahkum firar etmişti.Ülkede devam eden protesto eylemlerinde, pazartesi günü erken saatlerde farklı bölgelere askerler konuşlandırılırken Lagos, Edo ve Plateau gibi 8 eyalette sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.
Reklam
Rus Wagner Paralı Askerlerinin İnfazından Kurtulan Libyalı: "Üzerimize Kurşun Yağdırdılar"
TRABLUS (AA) - Libya'da Rus güvenlik şirketi Wagner Grubu'na bağlı paralı askerlerce babası, kardeşi ve kayınbiraderi öldürülen Libyalı Muhammed Ebu Acila Enbis, ölü numarası yaparak şans eseri hayatta kaldığını söyledi.Middle East Eye internet sitesinin Daniel Hilton imzalı haberine göre, 28 yaşındaki Muhammed, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in başkent Trablus'a yönelik saldırılarının yoğunlaştığı 23 Eylül 2019'da evini terk etmek zorunda kaldığını belirtiyor. Muhammed, bir süre sonra çatışmaların yoğunluğunun azalmasının ardından Trablus'un 50 kilometre güneyindeki Esbia'da bulunan terk ettiği evinin durumunu kontrol etmek için karşılaşabileceği tehlikeleri göze alarak buraya gittiğini ifade ediyor. Burada Wagner'e bağlı paralı askerlerce fark edilen ve takip edildiğini dile getiren Muhammed, El-Hurriyye bölgesinde ailesiyle geçici olarak yaşadıkları evde, babası Ebu Acila, kardeşleri Hüsam ve Muhammed, kayınbiraderi Hamza ile yakalandıklarını anlatıyor. Wagner askerlerinin, kimliklerine ve cep telefonlarına el koyduklarını kaydeden Muhammed, savaşçıların üzerinde birçok askeri teçhizat bulunduğunu ve kendi aralarında Rusça konuştuklarını aktarıyor.'Rusların her biri iri ve sağlam yapılıydı'Yakalandıktan sonra birkaç saat içinde ailenin bir yerden bir yere taşındığı belirtilen haberde, Muhammed'in şu ifadelerine yer veriliyor: 'Sıcak bir geceydi ve bizi bir minibüsün arkasında tutarak başımızdan aşağı su döktüler. Su, gözümüze bağladıkları bandajı şeffaflaştırdı. Parlak kırmızı yüzlerini ve yeşil gözlerini görebiliyordum. Rusların her biri iri ve sağlam yapılıydı. İçlerinden birinin protez bacağı var gibi görünüyordu.''Üzerimize kurşun yağdırdılar. Kendimi yere atarak ölmüş numarası yaptım'Sonunda ailesiyle birlikte bir çiftlikte betonarme bir eve götürüldüklerini, burada elleri ve gözleri bağlı şekilde teker teker diz çöktürüldüklerini anlatan Muhammed, o anlara ilişkin şunları söylüyor:'Sıraya en son ben girdim. Sonra üzerimize kurşun yağdırdılar. Kendimi yere attım ve ölmüş numarası yaptım.'Haberde, Muhammed'in şans eseri sağ kurtulduğu, kardeşi Hüsam'ın ayağına birkaç kurşun isabet ettiği, diğerlerinin ise hayatlarını kaybettiği aktarılıyor. Wagner Grubu'na bağlı paralı askerlerin, Libya'daki çatışmalarda kilit rol üstlendiği vurgulanan haberde, 'Rusya'nın bu savaşa dahil olduğunun inkar edilemeyeceği' ifade ediliyor.Libya'da Wagner grubuna ait binlerce paralı asker bulunuyorBirleşmiş Milletler (BM) raporları ve ABD'nin Afrika Komutanlığı'ndan yapılan açıklamalara göre, Libya'da Wagner'e mensup 2 bin ila 2 bin 500 yabancı paralı asker olduğu düşünülüyor. Wagner Grubu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın, Kremlin Sarayı'nın yemek işini yönettiği için 'Şef' lakabıyla anılan Yevgeniy Prigojin'e ait. ABD, daha önce yayımladığı açıklamalarda, Wagner'in Libya'daki varlığı nedeniyle doğrudan Moskova yönetimini sorumlu tutmuştu.Libya ordu kaynaklarından edinilen bilgiler de Rusya'nın Hafter'e paralı savaşçı ve askeri destek sevkiyatı yapmak için 'hava köprüsü' kurduğunu teyit ediyor. AA ekibinin görüntülediği, Hafter milislerinin geri çekildiği Trablus'un güneyinde sivillere ait evlerin duvarlarına yazılan Rusça birçok askeri bilgi notları, buralarda ele geçirilen Rusça kitaplar ve Rus menşeli ürünler de Wagner'in Libya'daki varlığını teyit ediyor. Wagner'e mensup paralı askerler, Libya ordusunun, sahil kenti Sirte ve Trablus'un güneydoğusundaki Cufra Hava Üssü'nü kurtarma operasyonlarının önündeki en büyük tehdit olarak görülüyor.
Bitlis'te Arama Yapılan Otomobilde Uyuşturucu, Ruhsatsız Tabancalar, Altın Ve Para Bulundu
BİTLİS (AA) - Bitlis'in Tatvan ilçesinde durdurulan bir otomobilde, uyuşturucu, altın, para ve 2 ruhsatsız tabanca ile mermi ele geçirildi. Valilikten yapılan açıklamada, Tatvan Narkotik Suçlarla Mücadele Grup Amirliği ekiplerinin dün şüphelendikleri bir otomobili durdurduğu belirtildi.Açıklamada, şunlar kaydedildi:'Araçta yapılan aramalarda, 305,2 gram esrar, 68,86 gram eroin, 42,28 gram sentetik uyuşturucu, 2 ruhsatsız tabanca, 37 fişek,2 bilezik, altın zincir kolye ve 6 bin 640 lira ele geçirilmiştir.Araçtaki şüpheli C.A. gözaltına alınmıştır.'Açıklamada, kentte suç ve suçlulara karşı yürütülen kararlı mücadelenin devam edeceği vurgulandı.
İstanbul'da Terör Örgütü Deaş'a Yönelik Operasyon
İSTANBUL (AA) - İstanbul’da terör örgütü DEAŞ’a yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonda çok sayıda şüpheli gözaltına alındı.İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Suriye’de terör örgütü DEAŞ ile bağlantılı oldukları tespit edilen şüphelilerin adreslerine operasyon düzenledi. 21 adrese eş zamanlı düzenlenen operasyonda, çok sayıda şüpheli gözaltına alınırken, adreslerdeki aramalar devam ediyor.
Hamas: Hasan Yusuf'un Tutuklanması Filistin Uzlaşısını Engelleme Girişimidir
GAZZE (AA) - Hamas, İsrail tarafından hareketin yöneticilerinden Hasan Yusuf hakkında 6 ay idari tutukluluk cezası verilmesini 'Filistin uzlaşısını engellemeye yönelik başarısız bir girişim' şeklinde değerlendirdi. Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu, yaptığı yazılı açıklamada, 'Yusuf aleyhindeki idari hapis kararı, Filistin uzlaşı sürecini engellemeye ve onun başarılı olması, ulusal birliğin sağlanması için atılan adımları durdurmaya yönelik başarısız bir girişim.' ifadesini kullandı. Yusuf'un Filistinli gruplar ve Filistinliler arasında ulusal bir sembol olduğunu belirten Kanu, siyonist işgal güçlerinin Yusuf'u defalarca tutuklayarak, aleyhinde idari tutukluluk kararı vererek, iradesini baltalamayı, vatanseverlik duygularını kırmayı hedeflediğini kaydetti. Kanu, Yusuf'un 20 yıldan fazla süreyi işgal güçlerinin hapishanelerinde geçirdiğini, bu sürede sarsılmadan, azmini kırmadan ve boyun eğmeden ayakta kaldığını aktardı. Hamas Sözcüsü ayrıca idari tutukluluğun, tüm uluslararası ve insan hakları yasalarının açık bir ihlali olduğunu vurguladı.İsrail güçleri, yaklaşık iki ay önce serbest bırakılan Hasan Yusuf'u 2 Ekim'de Ramallah'taki evinde gözaltına almıştı. Hamas'a bağlı Tutuklular Danışma Ofisi dün yaptığı açıklamada, İsrail Askeri Mahkemesi'nin Hasan Yusuf'a 6 ay idari tutukluluk kararı verdiğini aktarmıştı.Filistin son zamanlarda, ülkedeki siyasi grupların uzlaşı arayışı kapsamında Hamas ile Fetih Hareketi'nin yakınlaşmasına sahne oluyor.İsrail'in idari tutukluluk uygulamasıİsrail, 'idari tutukluluk' adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor.Tutuklunun, 'İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine' karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.
Reklam