Görüş Bildir
Haberler
Yozgat'ın Başı Uranyum Madeniyle Dertte

Yozgat'ın Başı Uranyum Madeniyle Dertte

ATKN
01.03.2015 - 18:21

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Temrezli köyünün bulunduğu bölge uranyum madenciliği tehdidi altında.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BirGün’den Özgür Gürbüz bugünkü köşesinde Avustralyalı ‘Anatolia Energy’ isimli şirketin ‘çok kârlı’ bulduğu maden sahasına Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) onayı verilirse, sadece Yozgat’ın küçük bir köyünün değil, İç Anadolu’daki birçok uranyum barındıran yerde kazıların başlayacağını yazdı.

Gürbüz’ün ‘en belalı madencilik türlerinden biri’ olarak nitelendirdiği uranyum madenciliği sadece gerekli uranyumu bulmak için toprağın yerle bir edilmesiyle sonuçlanmayacak, aynı zamanda madende çalışan işçilerin ve çevre halkının da sağlığını tehdit edecek.

Gürbüz, uranyum madenciliğinin çevrede bırakacağı hasarı şöyle anlatıyor:

“Özetle söylersek, 25-30 tonluk nükleer yakıt için Yozgat’taki arazileri altüst etmeniz, dev çukurlar açmanız gerekir. Bu yakıt da nükleer santralın bir reaktörüne sadece bir yıl yeter. Geride bırakılan atık ise yüzlerce yıl radyoaktif kalır. Uranyum madenciliğinin katı atıklarındaki radyasyon miktarı, kömürün uçucu külüne göre 3 bin kat daha fazladır.”

Şirketin köylüleri iş vaadiyle ikna etmeye çalıştığını kaydeden Özgür, işçilerin maruz kalacağı tehditleri de şöyle sıraladı:

“Uranyum bulunan toprak ve kayaların çıkarılması sırasında işçiler uranyum parçacıklarına maruz kalır. Daha da tehlikelisi, maden faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ve kansere yol açan radon gazıdır. İşçiler uranyum parçacıkları gibi bu gaza da maruz kalır. Radon gazına maruz kalınırsa yüksek olasılıkla akciğer kanserine yakalanılır.”

Madenin Türkiye’de yapılması planlanan nükleer santrale yakıt için kurulacağı iddialarının da asılsız olduğunu belirten Özgür, “Ortada nükleer santral olmadığı gibi Türkiye’de çıkarılan uranyumu yakıta çevirecek ne bir tesis ne de teknoloji var. Böyle bir tesis kurulması veya teknoloji yatırımı yapılması da mantıklı değil çünkü Türkiye’deki uranyum rezervi az”yorumunu yaptı.

Öte yandan madenden çıkarılacak rezervin herhangi bir santral için yetersiz olduğunu belirten Gürbüz, elde edilecek uranyumun sadece şirket tarafından uluslararası pazarda satılacağını, bunun için de Yozgat ve çevresinde büyük tahribat yapılacağını yazdı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0