Görüş Bildir
Haberler
Yasaklı İran Filmi 26 Yıl Sonra İlk Kez Venedik Film Festivali'nde

Yasaklı İran Filmi 26 Yıl Sonra İlk Kez Venedik Film Festivali'nde

Onedio Medya
24.08.2016 - 22:15

İranlı yönetmen Mohsen Makhmalbaf’ın yasaklı filmi ‘Zayanderud Geceleri’, 26 yıl sonra ilk kez 73’üncü Venedik Film Festivali’nde gösterilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kültür Servisi’nde yer alan habere göre 1990 yılında Farj Film Festivali’nde yalnızca bir kez gösterilen filmin negatifleri kesilmiş, kesilen kısımların dahi halka gösterilmesi yasaklanmıştı. Filmin başka bir kopyasının yapılmasına da izin verilmemişti.

Bu yıl başında İran sansür komitesinin arşivlerinden çalınan filmin orijinal negatifleri yönetmen tarafından bizzat tamir edildi.

100 dakikalık filmin 63 dakikalık kesik versiyonu 31 Ağustos – 10 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin ‘Venedik Klasikleri’ bölümünün açılışında izleyiciyle buluşacak.

Filmin eksik kısımlarınınsa sonsuza kadar kaybolduğu tahmin ediliyor.

‘Film, uzvu olmayan yaşayan bir şeye benziyordu’

‘Film, uzvu olmayan yaşayan bir şeye benziyordu’

Konuyla ilgili açıklama yapan Makhmalbaf, “Film hiçbir uzvu olmadan yaşayan bir şeye benziyordu ama hala nefes alıyor ve hikaye ve anlam da kaybolmamış. Negatiften ve seslerden kalanlardan kurtarabildiklerim üzerine Londra’da çalışmaya karar verdim” diye konuştu.

‘Zayanderud Geceleri’, İran Devrimi öncesinde, esnasında ve sonrasında bir antropolog ve kızının başından geçenleri ve kişilerin değişimini anlatıyor.

‘Ayın Ardındaki Güneş: Kandahar’ ve ‘Başkan’ filmleriyle tanınan Makhmalbaf, 1998 yılında ‘Sükut’ filmiyle Altın Ayı’ya aday gösterilmiş,‘Başkan’ filmiyle 2014’te Venedik Film Festivali’ne katılmıştı.

Kültür Servisi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
40
6
4
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın