Görüş Bildir
Haberler
TWİTTER CANLI YAYIN UYGULAMASI PERİSCOPE HAKKINDA HERŞEY

TWİTTER CANLI YAYIN UYGULAMASI PERİSCOPE HAKKINDA HERŞEY

02.05.2015 - 15:59 Son Güncelleme: 02.05.2015 - 17:46

Twitter’ın bir süre önce kullanıma açtığı ve kısa sürede 1 milyon aboneye ulaşan Periscope sosyal medyanın yeni trendi.

Twitter hesabınızdan kısa videolar yayınlayabilme olanağı veren ve aynı zamanda canlı yayın da gerçekleştirebileceğiniz Periscope’la ilgili bilmeniz gereken tüm ayrıntıları haberimizde bulabilirsiniz.

Periscope canlı yayın olanağı sunan ilk uygulama değil elbette. Bu alanda ilk uygulama geliştiricisi olan Meerkat, kullanıma sunduğu ilk canlı yayın aplikasyonuyla 7 haftada 700 bin kullanıcıya ulaşmıştı.

Gelgelelim Twitter CEO’su Costollo’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama Meerkat’in bu başarısını gölgede bıraktı. Periscope yayınlandığı ilk 10 günde 1 milyon kullanıcı tarafından aktif şekilde kullanılmaya başlandı.

Sosyal medya’nın geldiği son nokta olarak gösterilen Periscope, şimdilik IOS platformlarında çalışıyor. Kısa bir süre sonra Android işletim sistemine sahip telefonlarda da kullanıma açılacak olan uygulamaya sahip olmak oldukça basit.

Twitter hesabınızdan ‘Start Broadcast’ özelliğini aktif hale getirmeniz yeterli. Ekranda ‘Live’ özelliği görüntülendikten sonra kendi haber ağınızı canlı olarak takipçilerle paylaşabileceksiniz.

Ülkemizde Gezi Parkı olayları sonrası gelişen ‘Vatandaş Gazeteciliği’ ve haber kaynaklarının daha bilinçli olarak takibi Periscope gibi uygulamalara da rağbet edilmesini arttırdı. Çünkü bu tarz ciddi uygulamalarda çekilen görüntüyü herhangi bir şekilde montajlama imkanınız bulunmadığı için görünen neyse o şekilde yayın gerçekleştiriliyor.

Amerika’da son yıllarda siyahlara karşı artan polis şiddeti olaylarının birçoğunda benzer uygulamalarla çekilen görseller, görevini kötüye kullanan birçok polis memurunun ceza almasını sağladı.

Eğlence amacı dışında da oldukça önemli bir uygulama olan Periscope ve türevleriyle artık haberi birden çok kanaldan ham şekilde almak ve yorumlamak mümkün olacak.

Tabii ki uygulamada insan faktörünü düşündüğümüzde iyi amaçlarla kullanılabileceği gibi yanlış amaçlarla da kullanılabiliyor. Son günlerin en çok konuşulan ve tartışılan konusu Periscope ve türevleri üzerinden illegal yayınlala ilgili.

Ülkemizde de bazı Süper Lig maçlarının Periscope üzerinden illegal olarak yayınlanması resmi kurumları harekete geçirdi.

Futbol maçları için, 05.05.2009 tarihli 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri hakkındaki Kanunun 13/4 maddesi uyarınca, Futbol müsabakası yayınlarının,TFF tarafından belirlenen usul ve esaslar dışında haksız ve yetkisiz olarak radyo, televizyon, internet veya herhangi bir yayın veya iletişim aracıyla canlı veya banttan yayınlanması, çoğaltılması, dağıtılması, satılması, izlenmesi veya izletilmesi halinde, TFF’nin veya yayıncı kuruluşun şikayeti üzerine 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 71’inci maddesindeki cezai hükümler uygulanır

İlgili kanun uyarınca harekete geçen yetkililer Periskope’u yakın takibe aldı. Özellikle Periscope’ta aniden yükselişe geçen yayınların gözlemlendiği uygulamada ciddi yaptırımlar hedefleniyor.

Sadece futbol müsabakaları değil, telif hakkı barındıran tüm görsel etkinliklerde de önümüzdeki günlerde birtakım çalışmalar gerçekleştirileceği aktarıldı.

Periscope ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer konu ise, çekilen videoların Twitter’dan 24 saat sonunda kaldırılıyor olması. Eğer paylaştığınız içeriğin sadece sizin müsadeniz olan bir grup tarafından erişilmesini istiyorsanız o zaman ‘Private’ özelliğini kullanacaksınız. Ayrıca ‘Watch’ özelliği sayesinde, listenizdeki arkadaşlarınızdan biri yayın yaptığında size bildirim gönderiliyor.

Whatsapp’ın mavi tık özelliğiyle çiftler arasında boşanmalara varan sonuçlar doğuran sosyal medyada, görüntülü kayıt özelliğinin gelmesiyle birlikte daha büyük sorunlar çıkması da muhtemel. Eşinin ya da sevgilisinin o an yanında olmayan ve ne yaptığını merak eden çiftler, canlı yayın özelliğini farklı amaçlar için de mutlaka kullanmak isteyeceklerdir.

Kaynak: http://www.nteknoloji.com/twitter-can...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın