Görüş Bildir
Haberler
Türkiye’nin Demokratik Konumu: Uganda’nın Altı, Butan’ın Üstü

Türkiye’nin Demokratik Konumu: Uganda’nın Altı, Butan’ın Üstü

FreiGeist
21.01.2015 - 16:44
İçeriğin Devamı Aşağıda

Demokrasi Endeksinde İki Sıra Geriledik

Britanya’nın saygın dergilerinden The Economist’in demokrasi endeksinde Türkiye’nin hızla ‘otoriter rejim’ e doğru yol aldığı belirtildi. İki yıl önceki son endekse göre iki basamak gerileyen Türkiye 98’inci sıraya yerleşti.

Derginin ‘2014 Demokrasi Endeksi ‘nde 167 ülke değerlendirildi.

Endekste ülkeler dört kategoriye ayrılıyor: Tam Demokrasiler, Kusurlu Demokrasiler, Karma Rejimler ve Otoriter Rejimler.

Sadece 24 ülkenin ‘tam demokratik‘ olarak değerlendirilebildiğine dikkat çeken Economist, 52 ülkeninse ‘ otoriter rejim ‘le yöneltildiğine dikkat çekiyor.

Endeksin ilk beş sırasında Norveç, İsveç, İzlanda, Yeni Zellanda ve Danimarka var. Suriye, Ekvator Ginesi, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Kuzey Kore’yse listenin son sırasındaki ülkeler oldu.

Türkiye ise 2012 endeksine göre iki sıra gerileyerek 98’inci oldu. Türkiye’nin 10 üzerinden puanı 5.70 olarak ölçüldü.

Türkiye’nin Erdoğan’ın ‘kontrolsüz yönetimi ‘nde giderek daha fazla kutuplaştığını belirten dergi, “ Erdoğan’ın 2014’te cumhurbaşkanı olarak seçilmesi Türkiye’nin demokratik kurumları için yeni bir tehdit ortaya koydu ” ifadelerini kullandı.

Derginin Türkiye değerlendirmesi şöyle devam ediyor: “ Anayasaya göre, cumhurbaşkanının apolitik ve çoğunlukla törensel bir figür olması gerekiyor. Erdoğan, şüphesiz ki, bunların hiçbir olmadı. ‘Otoriter rejim’ kategorisi için uzun bir yol var, ama bu yöndeki hız ciddi bir endişeye neden oluyor. ”

Fetullah Gülen Cemaati ile AKP hükümeti arasında bir süredir devam eden gerilime vurgu yapan Economist, bu sürecin hukukun üstünlüğünü zayıflattığını ve çoğunlukçu demokrasi kültürünü yıprattığını belirtti.

Erdoğan’ın ‘resmi meşruiyeti ‘nin sorgulanamayacağının altını çizen dergi, Erdoğan’ın bu süreçte sürekli olarak ‘ biz ve onlar ‘ retoriğini kullandığını hatırlatarak, bu dili ‘ kutuplaştıcı ‘ olarak tanımladı.

Türkiye’nin sorunlarının sanıldığından daha derin ve karmaşık olduğunu belirten Economist, “ Demokrasi Endeksi’ni ilk kez yayınladığımızda Türkiye, demokratikleşme yolunda büyük bir adım atmıştı, çoğunlukla da AB’yle yapılan anlaşma kapsamında. Tartışmaya açık olmakla birlikte, 2006 yılı Türkiye’nin demokratikleşme süreci ve arzusu için en yüksek nokta oldu ” ifadelerini kullandı.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/demokrasi-end...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0