Görüş Bildir
Haberler
Türkiye Boğuluyor! Son Bir Yılda 29 Bin Kişi Hava Kirliliğinden Hayatını Kaybetti

etiket Türkiye Boğuluyor! Son Bir Yılda 29 Bin Kişi Hava Kirliliğinden Hayatını Kaybetti

Emre Ordu
11.04.2017 - 23:33 Son Güncelleme: 14.04.2017 - 18:57

Türk Tabipleri Birliği ve Türk Toraks Derneği başta olmak üzere çeşitli örgütlerin bir araya gelerek oluşturduğu Temiz Hava Platformu'nun hazırladığı rapora göre, Türkiye'de nefes alınabilir kentler sadece Tunceli, Artvin, Çanakkale Biga ve Adana Doğankent oldu. Hava kirliliği pek çok hastalığa yol açarken geçen yıl ülkemizde bu sebepten yaşamını kaybeden insan sayısı 29 bine ulaştı...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türk Tabipleri Birliği, Türk Toraks Derneği, Çevre için Hekimler Derneği, Greenpeace, Halk Sağlığı Uzmanlar Derneği gibi örgütlerin bir araya gelerek oluşturduğu Temiz Hava Platformu hava kirliliği alanında yaptığı araştırmada çarpıcı veriler yer alıyor. 

Türk Toraks Derneği, çalışmalarla ilgili 2016 araştırma verilerine göre, partikül madde kirliliği açısından Muş, Ağrı Doğu Beyazıt, Iğdır, Tekirdağ Merkez ve Kayseri Hürriyet istasyonları 2016 yılında DSÖ'nün (Dünya Sağlık Örgütü) izin verdiği üst sınırın 5 kat üzerinde olduğu tespit edildi. Nüfusun yoğun olduğu İstanbul ve İzmir'deki istasyonlarda DSÖ'nün kabul ettiği sınır 2, Ankara'da ise 3 kat arttı.

Raporda temiz havası olan iller Tunceli, Artvin, Çanakkale Biga ve Adana Doğankent oldu. Rapora göre yoğun bir hava kirliliğinin olduğu ve DSÖ limitlerinin 2 ile 4 kat üzerinde olan Bursa, Zonguldak, Mersin, Adana ve Hatay gibi illerde yapılması planlanan termik santrallerin kurulması durumunda hastalıklar ve kanserler artacak.

Çok sayıda hastalığa yol açıyor...

Çok sayıda hastalığa yol açıyor...
İçeriğin Devamı Aşağıda

BirGün'den Sevil Aslan'ın haberine göre, Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Dönem Grubu Eş Başkanı Dr. Nilüfer Aykaç Kongar, hava kirliliğinin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek göğüs hastalıkları alanına başvuranların sayısında ciddi bir artış olduğunu söyledi. Kongar, her ne kadar raporlara hava kirliliği ölüm sebebi olarak geçmese de bu kirliliğinin astım, kronik bronşit, solunum yolları enfeksiyonu, kalp krizi, kalp yetmezliği gibi hastalıklara yol açtığına dikkat çekti.

"Hayatını kaybeden insan sayısı trafik kazalarından 6 kat fazla"

"Hayatını kaybeden insan sayısı trafik kazalarından 6 kat fazla"

OECD verilerinden de örnek gösteren Dr. Kongar, 'Dünyada yılda 7 milyon insan hava kirliliği sebebiyle ölüyor. Geçen yıl Türkiye'de hava kirliliği sebebiyle yaşamını kaybeden insan sayısı 29 bin, bu oran trafik kazalarından yaşamını kaybeden insan sayısının 6 katı' dedi.

Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çalışır da 'Sanayi denetimlerinin önüne geçilmediği takdirde kentlerde bu havayla uzun yaşayamayız' diye konuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
208
129
50
42
10
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak. KIZILDERILI ATASÖZÜ

Şeyma Kocaman

. 2014 de imzaladı Türkiye... Araştırın ve bilinçlendirin lütfen... CHEMTRAİLS başlığıyla Facebook da bile bulabilirsiniz

Kumru Gül

herkesin arabası var. bakkala bile arabaları ile gidiyorlar. türkiyede en büyük eksiklik bisiklet yolları ve bisiklet kullanımına teşvik.

Pasif Kullanıcı

Dertleri medeniyet değil. Dertleri ''para".

starkllr

Boğulur tabi müstehak bize,kalan ağaçları doğrayıp bina dikerlerse olacağı bu