Görüş Bildir
Haberler
Tezkereye Karşı Hamle: Libya'da General Hafter Türkiye'ye Karşı 'Cihat' Çağrısı Yaptı

Tezkereye Karşı Hamle: Libya'da General Hafter Türkiye'ye Karşı 'Cihat' Çağrısı Yaptı

Libya tezkeresinin Meclis'ten geçmesinin ardından Türkiye'nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı mücadele eden General Hafter, halka 'cihat' ve silahlanma çağrısı yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Libya'da Hafter'e bağlı güçler, nisan ayından bu yana Trablus merkezli hükümete karşı yoğun operasyonlar düzenliyor. Trablus'taki Fayez el Sarraj önderliğindeki hükümet, Türkiye'den asker yardımı talep etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkereyi perşembe günü kabul etti.

"Artık mesele sömürgeci güce karşı mücadele"

"Artık mesele sömürgeci güce karşı mücadele"

Hafter, dün geç saatlerde televizyondan yayınlanan açıklamasında, 'kadın-erkek, sivil-asker tüm Libyalılara vatanlarını ve onurlarını savunmak için' Türkiye'ye karşı silahlanma çağrısı yaptı.

Hafter, 'Türkiye'nin meydan okumasını kabul ediyoruz ve cihat ilan edip silahlanma çağrısı yapıyoruz' dedi.

Hafter, meselenin artık Trablus'un 'İslamcı milislerden kurtarılması' olmaktan çıktığını ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olan 'Libya'nın kontrolünü geri almaya çalışan bir sömürgeciye karşı' mücadeleye dönüştüğünü ifade etti.

Afrika Birliği: "Libya'ya olası müdahalelerden kaygılıyız"

Afrika Birliği: "Libya'ya olası müdahalelerden kaygılıyız"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Afrika Birliği Başkanı Musa Faki Mahamat da dün yaptığı açıklamada, başka ülkelerin Libya'ya olası müdahalesinden dolayı kaygılı olduklarını söyledi.

Mahamat, Libya'daki durumun kötüleşmesinin ve halkın sefaletinin artmasının ciddi bir endişe kaynağı olduğunu belirtti.

Mahamat, 'Ülkenin iç işlerine Libya halkının temel çıkarlarını ve özgürlük, barış, demokrasi ve kalkınma hedeflerini korumakla hiçbir ilgisi olmayan amaçlarla siyasi ve askeri müdahalede bulunma yönündeki çeşitli tehditler, çatışma olasılığını artırıyor' dedi.

Mahamat, Libya'da krizin barışçıl yollarla çözülmesi için uluslararası kamuoyuna Afrika ülkeleriyle güçbirliği yapma çağrısında bulundu.

Hafter Mısır'dan askeri yardım istedi

Hafter Mısır'dan askeri yardım istedi

Libya'nın büyük bir bölümünü kontrol altında tutan General Halife Hafter'in iki günlük Mısır ziyareti sırasında, Devlet Başkanı Abdulfettah el Sisi ile görüşerek askeri destek istediği öğrenildi. Halihazırda Tobruk merkezli Hafter güçlerinin en büyük destekçisi konumundaki Mısır'ın Libya'ya kara birlikleri gönderip göndermeyeceği henüz bilinmiyor. Ancak Hafter'in Libya Ulusal Ordusu, hem lojistik olarak, hem de askeri danışman statüsünde Mısır'dan uzun süredir destek alıyor. Trablus'a karşı hava kuvvetleri üstünlüğünü elinde bulunduran Hafter, bu gücünü Mısır'ın yardımlarına borçlu.

Türkiye, tezkerede öngörüldüğü şekilde bölgeye asker gönderirse Mısır'ın da Hafter'in davetine olumlu yanıt vermesi ihtimal dahilinde. Bu şartlarda Türk ve Mısır ordularının Libya'da karşı karşıya gelme riski söz konusu.

Libya coğrafyası üç parça oldu

Libya coğrafyası üç parça oldu

Libya'da 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından uzlaşma ve istikrar sağlama çabaları sonuçsuz kaldı.

Bugün Libya'da iki farklı hükümet bulunuyor ve ülke, coğrafi olarak da üçe bölünmüş durumda.

Libya'nın Trablus ve Sirte gibi batısındaki şehirleri BM tarafından desteklenen ve uluslararası alanda tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti; doğu kesimlerini ise Tobruk merkezli General Halife Hafter'e bağlı gruplar kontrol ediyor. Libya'nın büyük oranda çöl olan güney kesimlerinin kontrolü de yerel aşiretlerin elinde.

BBC, Euronews

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
94
36
30
19
16
16
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
doriangrayy

Bu milletin başına ne geldiyse araplardan geldi amk bir kere de faydaları dokunsun, varsa yoksa türkiye ye zarar hep...

gaydırı guppak

osmanlıcılık oynamayı ne zaman bırakcaz acaba

Kebabini 7789

Türkiye'nin çıkarları söz konusu. Denizleri Yunanlara devretmek istiyorsan başka tabi.

Pasif Kullanıcı

Irkımın şanlı kanı sadece ya vatanım için ya da kardeşlerim için dökülecek,Araplar için değil.

kornacipalyaco

Yunanların İsraillilerin Kıbrıslı Rumların, zengin kaynaklara sahip olabilecek Akdenizdeki Türk kıta sahasını ele geçirmesine razısın yani