Görüş Bildir
Haberler
Soma Linyit Lisesi, İmam Hatip'i İstemiyor

Soma Linyit Lisesi, İmam Hatip'i İstemiyor

Soma Linyit Lisesi, İmam Hatip'i İstemiyor

Soma Linyit Anadolu Lisesi binasına, İmam Hatip Lisesi’nin taşınmasına karşı çıkan Soma halkı bir basın açıklaması yaptı. Okulun öğrencileri, öğretmenler ve veliler, Linyit Lisesi'nin bölgenin belleği de olduğunu, hedeflenenin bir bellek yitimi yaratmak olduğunu düşünüyor.

Soma Linyit Anadolu Lisesi binasına, İmam Hatip Lisesi’nin taşınmasına karşı çıkan Soma halkı bir basın açıklaması yaptı.

Okul bahçesinde toplanan yüzlerce insan okul aile birliği başkanının açıklamasından sonra, Kaymakamlık önündeki Atatürk heykeline doğru yürüyüşe geçti; Madenci Anıtı'na gelindiğinde Mayıs ayında yaşanan maden katliamında yitirdiğimiz işçiler ve işçi cinayetlerinde yaşamını yitirenler için bir saygı duruşu gerçekleştirildi.

Atatürk heykeline gelindiğinde yapılan basın açıklamasına, Eğitim-Sen'li öğretmenler olmak başta olmak üzere, öğrenciler, Soma halkı ve maden işçileri de katıldılar.

Soma Linyit Anadolu Lisesi Beden Eğitimi öğretmeni Ayşegül Ersoy'un okuduğu basın açıklamasında şunlar kaydedildi;

“Soma Anadolu Linyit Lisesi'nin, Soma ve Soma halkı için anlamı çok büyüktür. Okulumuz adını, Soma’nın linyitinden almıştır. Linyit Lisesi kentimizin simgelerindendir.

Burada söz konusu olan, sıradan bir okulun başka bir yere taşınması değil, o okula ilk harcı koyan maden işçilerinin, öğretmenliğe ilk kez burada başlayanların, Soma’da ilk defa liseye adım atan öğrencilerin el birliğiyle kurdukları dünyanın silinip atılması anlamına gelmektedir. Maden işçilerinin alın teri, Soma halkının katkıları var bu okulda, 46 yıllık tarihi olan Linyit Lisesinin Soma’nın modernleşmesinde önemli bir yeri vardır; Kentin belleğinde de önemli bir figürdür.

Bellekleri, simgeleri, değerleri yok edilen kentler, nereye savrulacağı belli olmayan beton yığınları haline dönüşürler.

Okulumuzun, kentin merkezinden, kentin kıyısına sürgün edilmesindeki amaç, İmam Hatip Lisesi'ni cazibe merkezi haline getirmek oluyor.

‘Ben yaptım, oldu’ zihniyeti, Linyit Anadolu Lisesi'ni tercih eden 630 öğrenciyi ve ailesini hiçe saymak oluyor. Bu karardan acilen dönülmesi, okuldan mezun olan öğrencileri ve halkı sevindirecektir. Maden katliamında 301 çocuğunu kaybeden Soma halkına yeni bir acı yaşatılmamalıdır.”

Öğrenciler öfkeli

Konuyla ilgili görüşülen öğrencilerden biri;, “Okulumuzun zengin olanakları, büyük bahçesi ve kent merkezinde olmasından ötürü okulumuza göz diktiler, 'İmam Hatip'te okuyacak kızlar, sanayi mevkine gidemez' deniyor, onların kızlarının gidemeyeceği okula, bizim kızlarımız nasıl gidecek” şeklinde konuştu.

Açıklama bitiminde, siyasi parti temsilcileri, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile yapılan görüşmeler sonucu, Linyit Lisesi'nin taşınması işleminin iptal edildiğini duyurdular. Bunun üzerine, resmi bir açıklama isteyen kitle oturma eylemine başladı.

Soma Kaymakamı M. Bahattin Atçı'nın; “Mücadelenize destek veriyorum, okulun taşınmasına bende karşıyım, çarşamba günü bu konu netleşecektir o zaman resmi açıklama yapabiliriz” şeklindeki açıklamaısnın ardından, kitle oturma eylemine son verdi.

Kaynak: http://haber.sol.org.tr/kent-gundemle...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
2
1
1
0
0
0