Görüş Bildir
Haberler
Şırnak'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir? Şırnak'ta Ne Yenir?

Şırnak'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir? Şırnak'ta Ne Yenir?

Elif Ateş
18.11.2021 - 10:04

Şırnak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en doğu ucunda bulunur. Ayrıca şehrin bir kısmı da Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Batısında Mardin, kuzeyinde Siirt, kuzeydoğusunda Hakkari, güneyinde Irak ile Suriye çevrilidir. Şırnak sarp yamaçlar, yüksek dağlardan meydana gelmiştir. Tarihsel olarak da oldukça eski bir geçmişe sahiptir. Şehrin ilçelerinden olan Cizre, İdil gibi yerler birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.  Peki, Şırnak'ta gezilecek yerler nerelerdir? Şırnak'ta ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şırnak, Babil ve Asur gibi Mezopotamya'da kurulan medeniyetlere komşu olmuştur. Daha sonra  Kimmerler ve İskitlerin akınlarına maruz kalmıştır. Med ve Perslerin hakimiyetine giren şehir,  M.Ö 330 yılından sonra Büyük İskender'in egemenliği altına girmiştir. Orta Çağ başlarında ise tekrardan İran etkisi bölgede hakim olmuştur. Şehir bir süre Sasaniler ve Bizanslılar arasında el değiştirmiştir. 1042 yılında Büyük Selçuklular, Anadolu Selçukluları ve İlhanlılar 'da Şırnak bölgesini topraklarına katmıştır. Yavuz Sultan Selim döneminde ise Çaldıran Savaşı'nın ardından Şırnak ve çevresi Osmanlı Devleti'ne bağlandı. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Şırnak'ın gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Şırnak'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Şırnak'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Kasrik Boğazı: Cizre- Şırnak yolu üzerinde bulunan bu boğaz, en önemli geçitlerden biridir. Kasrik Boğazı, doğal sit alanı olarak ilan edilmiştir. Ayrıca 18 farklı bitki ve  141  çeşit hayvan türüne de ev sahipliği yapmaktadır.

  • Belkısana Kaplıcası: Yerli yabancı birçok insanın ziyaret ettiği yerlerden biridir. Bu kaplıca suyunun sıcaklığı 67 dereceyi bulurken, içerisinde kalsiyum ve sülfit gibi maddeler yer almaktadır. Kaplıca suyunun romatizma, kadın hastalıklarına, iyi geldiği bilinir.

  • Cudi Dağı: Dinler açısından önemli bir yeri olan Cudi Dağı, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Cudi Dağı, insanlık tarihinin ilk yerlerinden biridir. Dağın tepesinde, Nuh Peygamber Ziyaret Tepesi bulunmaktadır.

  • Finik Ören Yeri ve Kalesi: Bu tarihi yerin geçmişi  M.Ö 4.000'li yıllara dayanır. Bölgede sarnıç ve kalker taşlarından yapılmış tarihi evlerde bulunmaktadır.

  • Bazebde Ören Yeri: Şırnak'ın meşhur antik kentlerinden biridir. Dicle Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. İlk çağ dönemine ait pek çok tarihi kalıntı burada bulunur.

  • Nuh Peygamber Türbesi: Nuh Cami'nin altında bulunan bu türbe, dünyanın en eski türbelerinden biridir. Evliya Çelebi, Katip Çelebi gibi isimler türbenin Nuh peygambere ait olduğunu yazar.

  • Meryem Ana Kilisesi: Süryani Ortodoks cemaatine ait olan bu kilisenin yapımı oldukça eskidir. Daha sonradan kiliseye bir çan eklemesi yapılmıştır.c

Şırnak'ta Ne Yenir?

Şırnak'ta Ne Yenir?
  • Serbidev: Şırnak'ta oldukça sık  tüketilen lezzetlerden biridir. Yemeğin içerisinde haşlanmış yarma ve çökelek peyniri bulunur. Üzerine ise kızartılmış tereyağı ve pul biber eklenir.

  • Kutlık: Yöreye ait bir tür içli köftedir. Köftelik bulgur ve yarma hamur haline getirildikten sonra soğan, kıyma gibi malzemelerle birleştirilir. Şırnak'a gelenlerin mutlaka tatması gereken yemeklerdendir.

  • Perde Pilavı: Yapımı zor ama lezzetti de bir o kadar güzel olan perde pilavı, bölge mutfağının iddialı yemeklerinden biridir.

  • Hekeheşandi: Şırnak şehrine ait bir çeşit köftedir. Bu yemeğin içerisinde ise  pirinç, kıyma, yumurta gibi malzemeler eklenir. Kızartıldıktan sonra servis edilir.

  • Şımşıpe: Bölgenin bol sebzeli yemeklerinden biridir. Kuru patlıcan, kuru kırmızı biber ve kabak gibi malzemelerden oluşur. Sebzelerin içi bol kıymalı harç ile doldurulur.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
43
17
9
4
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mihriban

Şırnaklı olarak hiç bu yerleri görmedim gitmedime😂

Kerem Ldr

Köprünün üstünden gecmişliğim var senden bı tık öndeyim

Kader Tuncay

Gezilecek hic bir yer yok burada sakın gelmeyin yoksa hayatınızın yanlışını yapmış olursunuz