Görüş Bildir
Haberler
Sigorta Başlangıcı Nasıl Yapılır? Sigorta Başlangıcı Ne İşe Yarar?

Sigorta Başlangıcı Nasıl Yapılır? Sigorta Başlangıcı Ne İşe Yarar?

Elif Ateş
01.02.2022 - 10:33

Çalışma hayatına yeni başlayan kişilere, Sosyal Sigortalar Kurumu adı altında sigorta başlangıcı yapılmaktadır. İş hayatına giren kişilere sigorta başlangıcı işveren tarafından yapılır. Fakat işverenin sigorta başlangıcını yapabilmesi için çalışandan bazı evrakları temin etmesi gerekir. Bu evraklar ve dokümanlar ilgili kuruma gönderilir. Sigorta, vatandaşlara pek çok kolaylık sağlamak amacı ile yapılır. Kişi, yaşlılığından dolayı çalışamayacağı duruma geldiği zaman da sigorta giriş tarihi önemli bir yer tutar. Peki, sigorta başlangıcı nasıl yapılır? Sigorta başlangıcı ne işe yarar? İşte detaylar...  

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Çalışan pek çok vatandaşı ilgilendiren konulardan biri de sigorta başlangıcıdır. Çeşitli işyerlerinde çalışan kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sistemine dahil olmaları yasal bir zorunluluktur. Aynı zamanda vatandaşlar içinde bir haktır. Sigorta başlangıcı yapılmayan çalışanlar, işverenden bunu talep etmelidir. Ayrıca bu hakları yerine getirilmediği takdirde de yasal yollara başvurabilirler. Kişilerin 4A, 4B, 4C adı verilen sigorta kollarından herhangi birine bağlı olarak çalışabilmesi için sigorta başlangıcının yapılması gerekilir. Sigorta başlangıcı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Sigorta Başlangıcı Nasıl Yapılır? Sigorta Başlangıcı Ne İşe Yarar?

Sigorta Başlangıcı Nasıl Yapılır? Sigorta Başlangıcı Ne İşe Yarar?

İş hayatına yeni başlamış kişilere sigorta başlangıcı yapılmaktadır. Sigorta girişinin sağlanabilmesi için çalışandan bazı belgeler istenir. Bu belgelerin eksiksiz olması oldukça önemlidir. Sigorta başlangıcı için istenen belgeler ise şunlardır:

  • İkametgah belgesi

  • Sağlık raporu

  • Adli sicil kaydı

  • Diploma fotokopisi ya da mezuniyet belgesi

  • Aile bildirim formu

  • İşyerinden çalışanın doldurması için verilen evraklar

  • 2 adet vesikalık fotoğraf

Bu belgeler işyerine teslim edildikten sonra, çalışan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hangi sigorta birimine bağlı ise o birim tarafından birkaç gün içinde prim ödemeleri başlatılır. Prim ödemeleri ile ilgili bilgilerin hepsine e-devlet üzerinden ulaşılabilmektedir. Sigorta başlangıcı her vatandaş için oldukça önemlidir. Kişinin sigorta başlangıç tarihi, emeklilik tarihini belirler. Sigorta başlangıcı ne kadar eski ise kişinin emekli olacağı tarihte o kadar erken olur.

Sigortalı çalışanlar 900 günlük prim ödemelerini tamamladıktan sonra, vefatları halinde çocuklarına veya eşlerine aylık bırakabilirler. Aynı zamanda 1200 günlük primi ödenen çalışanların süt parasından ve doğum yardımından yararlanabilme hakları bulunmaktadır. Sigorta başlangıcından sonra genel sağlık sigortası ile kişilere ücretsiz tedavi ve ilaç hakkı sağlanır.

Aşağıdaki de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
1
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın