Görüş Bildir
Haberler
Şehir Hayatının Koşuşturmasından Yorulduysanız Ruhunuzu İyileştirmek İçin Okuyabileceğiniz 15 Kitap

Şehir Hayatının Koşuşturmasından Yorulduysanız Ruhunuzu İyileştirmek İçin Okuyabileceğiniz 15 Kitap

Merlot Vinho
01.12.2022 - 17:23

Şehrin karmaşa ve koşuşturmasından vakit ayırıp kitap okumaya zaman ayıramıyor musunuz? 

Hem farklı dünyaların kapılarını açarak sizi bu karmaşadan uzaklaştıracak hem de bir çırpıda bitireceğiniz 15 kitap önerisi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Roman Gibi - Daniel Pennac

1. Roman Gibi - Daniel Pennac

Neyi, nasıl yapacağınız konusunda başınız dertteyse ve bunalmış hissediyorsanız, 'Roman Gibi' ile bu sorunlardan bir nebze de olsa kaçabilirsiniz. Okuyuca sahip olduğunu bile bilmediği hakları yeniden hatırlatarak başlayan eser kitap okumama hakkı, yüksek sesle okuma hakkı veya canının istediğini okuma hakkı gibi ilgi çekici konulara değiniyor. Özellikle kitap okuma alışkanlığı kazanmak isteyenler için daha etkili bir başlangıç eseri olmayabilir.

2. Kaybolma Klavuzu - Rebecca Solnit

2. Kaybolma Klavuzu - Rebecca Solnit

Adını hakkını veren kitaplardan olan 'Kaybolma Klavuzu' insanın iş kendini kaybetmek olunca ne kadar tereddütlü davrandığını konu edinen bir eser. Odaklandığı fikir ise, kişinin kendisi için bilinmez olanı aramaya nereden başlayacağını bilmemesi. Bu nedenle bir şey yapmak isteyip de yapmaktan çekinenlerin aslında korku ve bilinmemezlik nedeniyle, biraz da kaybolmayı göze alamayarak hareket edemediğini anlatıyor. Şiirler, günlükler ve pasajlarla dolu olan bu eserde aradığınız cesareti bulmanız ve biraz kaybolmanız çok olası.

3. Orada Bir Yerde - Engin Türkgeldi

3. Orada Bir Yerde - Engin Türkgeldi

Engin Türkgeldi'nin ilk öykü kitabı olan 'Orada Bir Yerde' sahip olduğu yalın anlatım dili ile bir çırpıda okunacak kitaplardan. Zamansız ve mekansız kurgulanan, fantastik unsurlarla desteklenen öyküler hayal gücünü hareket ettirecek cinsten. Aynı zamanda görsel hafızayı hareketlendiren betimlemeler ve masalsı pekiştirmelerle dolu. Dolayısıyla şehrin karmaşasından kaçarak fantastik ve masalsı bir dünyayı ziyaret etmek isterseniz, bu kitap size yardımcı olabilir.

4. Yürümenin Felsefesi - Frederic Gros

4. Yürümenin Felsefesi - Frederic Gros

Klasik bir eylem olarak görülen yürümenin felsefi yönünü ele alan 'Yürümenin Felsefesi' hayata bakış açınızı değiştirecek güce sahip olan kitaplardan biri. Kant, Nietzsche ve Rousseau gibi ünlü isimlerin düşüncelerini harmanlayan eser; Gandi'nin Tuz yürüyüşü gibi önemli bir direniş sembolünü de anlatıyor. Hacı tavafları, göçebe yaşamları ve mülteci unsurları ile yürümeye bambaşka bir açıdan bakmanızı sağlayan bu kitabı kalabalık sokaklarda yürüdükten sonra okumayı tercih edebilir; yürümenin kültürel ve felsefi yönünü keşfedebilirsiniz.

5. B, Bira - Tom Robbins

5. B, Bira - Tom Robbins

İngiliz edebiyatının uçarı yazarlarından olan Tom Robbins esprili bir üslupla kaleme aldığı 'B, Bira' adlı eserinde, küçük bir çocuğun biraya merak duymaya başlamasını eğlenceli şekilde işliyor. Bira hakkında durmadan sorular soran çocuğun merakı Robbins'in karakteri ile birleşince, ortaya gayet eğlenceli ve esprili bir hikaye çıkıyor. Yetişkinlerin çocuk, çocukların yetişkin kitabı olarak tanımladığı bu kısacık eseri sıkıntılı her anınızda raftan indirerek keyiflenebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Arayanlar İçin Açıklamalı Bilgelik - Frederic Lenoir

6. Arayanlar İçin Açıklamalı Bilgelik - Frederic Lenoir

Erdemli ve mutlu bir birey olmak isteyen herkese önerilen kitaplardan olan 'Arayanlar İçin Açıklamalı Bilgelik' rehber niteliğinde bir eser ve kişinin hem hayatı hem de kendini daha iyi anlamasını sağlamaya odaklanıyor. Farkındalık artırıcı etkisi ile vicdanı ve bilgiyi birleştiren bu eserde, ihtiyacınız olan önemli bilgilere ulaşabilir ve ön yargılarınızdan kurtularak daha iyi hissedebilirsiniz. Nasihatlerle dolu olmasına rağmen sıkıcı olmayan eserin okuyucuya huzur verme kaygısı güttüğü de bir gerçek.

7. Yazın Öyküleri - Buket Uzuner

7. Yazın Öyküleri - Buket Uzuner

Yazın sıcaklığını ve umudu içinizde hissetmek isterseniz, birbirinden farklı hikayelerle dolu olan 'Yazın Öyküleri'ni hemen okumaya başlayabilirsiniz. Buket Uzuner'in eşsiz kaleminden çıkan kitap aslında yazarın önceki romanlarından aşina olunan bazı öykülerden oluşuyor. Şiirlerle dolu sıcacık öyküler okuyarak yaşadığınız hayattan biraz kaçmak ve kendinizi daha iyi hissetmek için bu kısa öykülere göz atabilirsiniz. Ayrıca sevimli cep boy versiyonuyla şehir hayatının her anına sıcacık hikayeler taşıyabilirsiniz.

8. Zorba - Nikos Kazancakis

8. Zorba - Nikos Kazancakis

Çağdaş Yunan edebiyatının popüler romanlarından olan 'Zorba', kendine konu edindiği hikaye ve özgün anlatı dili ile edebiyat dünyasında köklü bir yer edinmiş durumda. Okuyucu derinden etkileyen ve sunduğu felsefe ile yaşam klavuzu olarak değerlendirilen bu roman, İngiliz bir karakterin Girit'te tanıştığı Aleksi Zorba ile yaşadığı hikayeyi ele alıyor. Yazarın başyapıtı olarak bilinen eser, hayatın bütün acılara rağmen yaşamaya değer olduğunu vurguladığından mutlaka okunması gereken kitaplar arasında.

9. Simyacı - Paulo Coelho

9. Simyacı - Paulo Coelho

Endülüslü bir çobanın gördüğü bir rüya üzerine, İspanya'dan başlayıp Mısır'a kadar uzanan gezginlik hikayesini konu edinen 'Simyacı', hayatın hakikatlerini aralamak isteyen okurlar için bambaşka bir dünya sunuyor. Kısacık olmasına rağmen önemli nasihatler veren kitap, benzersiz bir anlatı diline de sahip. Temelinde hazine arayışındaki bir karakteri gizemli bir yolculuğa çıkaran Simyacı'da siz de kendi iç dünyanıza ve hayaller alemine doğru bir seyahate çıkacaksınız.

10. Yabana Doğru - Jon Krakauer

10. Yabana Doğru - Jon Krakauer

Birçok kişinin 2007 yapım aynı isimli sinema filminden bildiği 'Yabana Doğru' aslında beyaz perdeye uyarlanmış bir roman. Hikayesi ise, toplumun onayladığı yaşam konforunu bırakarak kendi macerasına çıkmak isteyen bir adamın yaşadıkları. Okurken içinde bulunduğunuz hayatı bir kez daha sorgulamanızı sağlayacak bu kitap, cesur ve harekete geçirici cümleleri ile ne istediğinizi daha kolay anlamanıza yardımcı olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Küçük Kara Balık - Samed Behrengi

11. Küçük Kara Balık - Samed Behrengi

Aslında çocuk kategorisinde yer alan 'Küçük Kara Balık' dünyanın en çok okunan eserleri arasında ve pek çok yetişkin için ayrı bir noktada. Bu nedenle her ne kadar çocuk kitabı olsa da daha özgür bir dünyada yaşamak isteyen herkese hitap ediyor. Özgürlüğün cesaretle kazanıldığı fikrine dayanan kitap okuyuca umut ve ilham verme konusunda da oldukça başarılı. Dolayısıyla zor günlerde nefes almak için bu çocuk kitabına çekinmeden sarılabilirsiniz.

12. Küçük Prens - Antoine de Saint-Exupery

12. Küçük Prens - Antoine de Saint-Exupery

Bir kitabın hem çocuklara hem yetişkinlere hitap etmesi fazlasıyla zor olsa da bunu başaran bir diğer başyapıt da 'Küçük Prens'. Fransız yazarın kaleminden çıkan eser, oldukça sürükleyici bir evrende küçük bir çocuğun çıktığı benzersiz yolculuğu konu ediniyor. Okuyanların bile tekrar okuduğunda yeni şeyler öğrendiği kitap kendinizi kötü hissettiğiniz her an imdadınıza yetişebilir. Çocuklara hayata dair önemli bilgiler veren kitapta, yetişkinler de inşa ettikleri dünyanın nasıl olması gerektiğine dair yeni bakış açıları edinebilirler.

13. İnsanın Yaşam Arayışı - Viktor E. Frankl

13. İnsanın Yaşam Arayışı - Viktor E. Frankl

1946 yılında yayınlanan 'İnsanın Yaşam Arayışı' insanoğlunun oldum olası sahip olduğu varoluş kaygısını ele alan muhteşem eserlerden biri. Hayatını toplama kamplarında geçiren yazarın Nazi kamplarını detaylarıyla betimlemesine rağmen, içinizi ürperten bu eseri okurken ilham verici anlara da tanıklık edebilirsiniz. Yaşamın anlamını ve onu meydana getiren 3 önemli ögeyi araştıran eser; amaç, sevgi ve cesaret odağında ilerleyerek umut aşılayıcı ve mucizevi bir hikaye anlatıyor.

14. Deliliğe Övgü - Desiderius Erasmus

14. Deliliğe Övgü - Desiderius Erasmus

Ünlü felsefeci Erasmus'un günümüze kadar değişmeden ulaşmayı başaran tek eseri olan 'Deliliğe Övgü' bilgelik ve delilik arasındaki farkı gözler önüne seriyor. Erasmus'un kimi zaman övdüğü, kimi zaman ise yerdiği deliliğe daha farklı bakmanızı sağlayacak bu eser için biraz vakit ayırmanız gerekebilir. Okuduktan sonra ise akıllı olmanın kimseye bir faydası olmadığını ve deliliğin esas takip edilmesi gereken doğru yol olduğunu düşünebilirsiniz.

15. Puslu Kıtalar Atlası - İhsan Oktay Anar

15. Puslu Kıtalar Atlası - İhsan Oktay Anar

İhsan Oktay Anar'ın eşsiz bir dil kullanarak, eski Türkçeden sayısız kelimeye yer vererek ilmek ilmek işlediği 'Puslu Kıtalar Atlası' tam anlamıyla bir başyapıt. Upuzun akıcı cümleleri ve masalsı anlatı dili ile okuru içine çeken eser 17. yüzyıl İstanbul'unda geçiyor ve sürekli uyuyan Uzun İhsan Efendi'nin sürükleyici hikayesini ele alıyor. Betimlemeleri ve anlattıkları ile büyüleyici bir dünyanın kapılarını aralayan bu eserin resimli olarak basılmış daha kısa bir versiyonu da mevcut. Kendinizi farklı diyarlara atmak isterseniz Türk edebiyatında eşi benzeri bulunmayan bu eseri okuyabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
12
8
7
6
6
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?