Görüş Bildir
Haberler
Sanatçı Bedri Baykam, İBB'nin Sergisini Hedef Alanlara Sert Çıktı

Sanatçı Bedri Baykam, İBB'nin Sergisini Hedef Alanlara Sert Çıktı

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Başkanı Bedri Baykamİstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Feshane’de düzenlediği sergiyi LGBTİ propagandası yapıldığı iddiasıyla hedef alanlara sert tepki gösterdi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Başkanı Bedri Baykam, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Feshane’de düzenlediği “Ortadan Başlamak” isimli serginin, LGBT propagandası ve polis düşmanlığı içerdiği iddiasıyla hedef gösterilmesi ve bir grup tarafından protesto edilmesi üzerine açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'Yerel seçimler yaklaşırken, her türlü saldırının yine karşımıza çıktığına tanık oluyoruz. Çağdaş sanat alanında dünyada söz sahibi olan birçok sanatçıya, küratöre, eleştirmene sahipken 'yenilik', 'çağdaşlık' gibi kavramlardan rahatsız kişilerin sanat eleştirisi yapmaya çalıştığını görüyoruz. 

İBB tarafından restorasyonu tamamlanan ve “Ortadan Başlamak” başlıklı bir sergi ve çarpıcı bir katılımla açılan Feshane, yalnızca 48 saat sonra, cehaletle beslenen bir grubun saldırısına uğramıştır. Kendilerini sanat eleştirmeni veya tarihçisi yerine koyan bu kişiler, büyük bir tahammülsüzlük içinde, İstanbulumuza son derece güçlü ve önemli bir kültürel katkı sağlayan Feshane’nin yeniden açılışını desteklemek ve alkışlamak yerine, bu güçlü sergiyi vesile yaparak, İBB’ye ve değerli Başkanı Ekrem İmamoğlu’na olmadık saldırılara girişmişlerdir.

'Ortadan Başlamak' sergisi, İBB tarafından şu şekilde duyurulmuştu: '19 küratör ve 300 sanatçının katıldığı, farklı tekniklerden ve dönemlerden 400’den fazla eserin yer aldığı, çeşitli etkinliklerle zenginleşerek Haliç kıyısında yer alan Feshane’nin açık ve kapalı alanlarına yayılıyor. Sergi, her anın bir başlangıç ihtimali olduğunu müjdeleyen umutvar bir kavramsal çerçeveye yerleşiyor. ‘Ortadan başlamak’ fikri çoğulluğu ve farklılığı överken, parça ve bütünü hem özerk hem bir arada tahayyül etmeyi öneriyor.'

"Orta Çağ özentilerine geçit vermeyeceğiz"

"Orta Çağ özentilerine geçit vermeyeceğiz"

Sergide 'pagan ritüelleri, çıplaklık içeren ve polis düşmanlığı yapan fotoğraflar, LGBT propagandası yapan ve sosyalizmi öven filmler' gösterildiğini iddia eden sözde bir gazeteci, ayrıca 'Biz Müslüman Türk milleti olarak sergi kapatılana kadar burada mücadele vermeye devam edeceğiz' diyerek, sanatın özgürlükçü tavrı ile alakası olmayan cümleleriyle mesleğinin sınırlarını kat be kat aşmış, sanat ve sanatçı düşmanı yıkıcı bir kimliğe açıkça bürünmüştür. Hiçbir gerçek gazeteci böyle davranamaz, davranmamalıdır. 

Ardından, kitle örgütü başkanı olduğu söylenen bir zat, Feshane’de 'tarihi dokuya, milli ve manevi değerlere uygun sanatın sergilenmesi' gerektiğini vurgulayarak, 'LGBT lobisinin Türkiye’yi kuşattığını' ileri sürebilmiştir. Avrupa dogmalarını ortaçağda kapatırken, bu tür dogmatik uzantıların Cumhuriyetimizin 100. yılında konuşuluyor olması, karanlığın, aydınlanmanın medeniyetlere yol gösteren ışığını söndürme çabasıdır. Ancak her zaman olduğu gibi bu gayretleri beyhudedir.

Halkı kışkırtıp ötekileştirerek, sanatı siyasi emellerine alet etme gayreti içinde olanları kınıyor ve bu davranışların çağdaş medeniyetler seviyesine uymadığını hatırlatarak UPSD’nin ve her disipliniyle genel Türk sanat ortamının bu Orta Çağ özentilerine geçit vermeyeceğini ülkemizin kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.'

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Eyüpsultan’da bulunan Feshane, İBB tarafından 5 yıl süren restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 22 Haziran’da 'Art İstanbul Feshane' adıyla kapılarını açtı. 

Art İstanbul Feshane’de 'Ortadan Başlamak' isimli bir sergi düzenlendi. Sergi, eserlerin LGBTİ propagandası ve polis düşmanlığı içerdiği iddiasıyla sosyal medyada hedef gösterildi. AK Partili isimler de sergi üzerinden İBB'yi hedef alan açıklamalar yaptı. Serginin toplumun 'ahlak ve değerlerine uygun olmadığını' öne süren AK Partili Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, 'Bu şehre hizmet etme iddiasıyla yola çıkan herkesin, toplumumuzun değerlerine ve ahlaki ilkelerine saygı duymakla yükümlü olduğunu unutmaması gerekir' dedi.

Esenler Belediye Başkanı ve İBB AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu da şu ifadeleri kullandı:

'İBB Başkanına açık çağrımdır; Milletimizin değerlerini ve hassasiyetlerini hiçe sayarak, Feshanede yapmış olduğunuz 'sanat' adı altındaki rezil etkinliğe derhal son veriniz. Bu rezaleti, manevi gölgesinde huzur bulduğumuz Eba Eyyüb el Ensari'nin kabrinin tam karşısında yapmanız daha büyük bir aymazlıktır. İstanbul maddi ve manevi müktesebatıyla bir bütündür ve bu bütünü bozmaya gücünüz ve siyasi ömrünüz yetmeyecektir.'

Feshane önünde toplanan bir grup da sergiyi protesto etti. Yesevi Alperenler Derneği Genel Başkanı ve Fikirde Birlik Ve Mücadele Platformu Başkanı Kürşat Mican, 'Buradaki sergi, bize Müslüman Türk milletine hakarettir. İvedilikle bu serginin kaldırılması lazım. Ekrem’i uyarıyoruz, ya bu sergiyi kaldırır ya da millet olarak biz bu sergiyi kaldırmasını biliriz' sözleriyle İBB'yi tehdit etti. 

Toplanan kalabalık için çevik kuvvet polisleri Feshane önünde önlem aldı. Protesto nedeniyle geçici süreliğine ziyarete kapatılan sergi, grubun alandan ayrılmasıyla yeniden ziyarete açıldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
39
22
10
7
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mert syl

sanata, doğaya,hayvana,insana,bilime... lan siz ne tür sapıklarsınız ya. insan herşeyden mi nefret eder. nası bu hale geldiniz siz

Bozkurt

Topluma entegre edilmiş bozuk tohumlar. Bu şeylerin olduğu yerde sokaktaki kedinin bile geleceği yoktur.

Bozkurt

Bu şeyler bir ara Konstantiniyye sergisini "Burası 1453'ten beri İstanbul!" diye hedef almışlardı. Cehaletleri, hainlikleri ve ikiyüzlülükleri ile toplumdaki... Devamını Gör

Bunlarda protesto edecek beyin olamaz zaten, hepsi koordineli oluşumların maşası. Ne söylediklerini, neye karşı çıktıklarını gram bilmiyorlar. Ve ben gerçekt... Devamını Gör

OCREATUS

Bıktım be