Görüş Bildir
Haberler
Sadakatsiz Dizisinde Ali'nin Hastalığı Olan Kleptomani Nedir? Kleptomani Belirtileri Nelerdir?

Sadakatsiz Dizisinde Ali'nin Hastalığı Olan Kleptomani Nedir? Kleptomani Belirtileri Nelerdir?

Müge Kakşi
03.02.2021 - 21:26

Ekranların sevilen dizisi Sadakatsiz'in son bölümünde arkadaşlarının eşyalarını çalan Ali'nin kleptomani hastası olduğu ortaya çıktı. Çalma hastalığı olarak bilinen kleptomani izleyicilerin de merak konusu oldu. Peki kleptomani nedir? Kleptomani belirtileri ve tedavisi nasıl olur? Detayları haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kleptomani Nedir?

Kleptomani Nedir?

Kleptomani - Çalma Hastalığı, bireyin, hiçbir ihtiyacı olmadığı halde maddi gücünün yeteceği başkasına ait olan parasal değeri düşük nesneleri çalma dürtüsüne karşı koyamamasıdır. Tarihte 1816 yılında İsviçreli Doktor Andre Mathey tarafından akıl hastalığı olarak ortaya atılmıştır.

Ancak 1938 yılında iki Fransız tarafından Yunanca hırsız kelimesinden türetilen Kleptomani olarak son halini almıştır. Kleptomani, halk arasında kullanılan tabiri ile ‘Çalma Hastalığı’ olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca istemsizce çalma hastalığına sahip olan bireylere Kleptoman denir. 

Çalma hastalığı ilk olarak kadınlarda tespit edilmiş ancak zaman içerisinde kadın, erkek her bireyde görülmüştür. Kleptomanlar genelde alışveriş merkezleri, marketler gibi halka açık yerlerdeki ürün ve malzemeleri çalmaktadır. Hatta bazı hastalar ailesinin veya arkadaşlarının eşyalarını çalabilmektedir. Kleptomanlar, çaldıkları eşyaları hemen geri verme eğilimi içindedir.

Kleptomani Belirtileri Nelerdir?

Kleptomani Belirtileri Nelerdir?
  • İhtiyaç duyulmayan eşyaları çalma konusunda güçlü dürtüler duyma ve bu dürtüleri kontrol etmede yetersizlik,

  • Dürtüler oluştuğunda hissedilen gerginlik, endişe veya uyarılma hissi,

  • Çalarken zevk, rahatlama veya tatmin olma,

  • Hırsızlıktan sonra kendini suçlu hissetme, pişmanlık duyma, kendinden nefret etme, utanma veya tutuklanma korkusu hissetme,

  • Dürtülerin geri dönüşü ve kleptomani döngüsünün tekrarı.

Kleptomani Tedavisi Nasıl Olur?

Kleptomani Tedavisi Nasıl Olur?

Kleptomani tedavi edilmediği takdirde özel hayatta ve iş hayatında ciddi duygusal, yasal ve finansal sorunlara neden olabilir. Her ne kadar korku veya utanç duyguları kleptomania için tedavi aramayı zorlaştırsa da, yardım almak çok önemlidir. Kleptomaninin kendi kendine üstesinden gelmek zordur. Tedavi olmadan, kleptomani devam eden ve uzun vadeli bir durum olarak kalacaktır. Bununla beraber çalışmalar, hastanın çalma dürtüsünde yaşla beraber azalma olabileceğini de göstermektedir. 

Kleptomaninin tedavisi tipik olarak psikoterapi ve ilaç tedavisinden birini ya da her ikisini içerir. Bununla birlikte, standart bir kleptomani tedavisi yoktur ve bu konudaki araştırmalar hala devam etmektedir. Kleptomani hastası olan bir kişi için hangi tip tedavinin en iyi işe yaradığını bulmak için birkaç çeşit tedavi denemek zorunda kalınabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın